Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Tablet

tablets

Een tablet is handzaam, ideaal voor onderweg en gemakkelijk te gebruiken voor internet, games, foto's, video's, tekstbewerking en vele andere toepassingen. Tablets zijn er in verschillende soorten en maten, variërend van 7 inch tot 12 inch en groter. Ook als u naar het prijskaartje kijkt is er volop keuze. Voor 100 euro heeft u al een low budget instapmodel. De duurste tablets kosten meer dan 2.000 euro! Kortom, het aanbod van tablets is ontzettend groot.

Een tablet aanschaffen klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. In de Tablet Koopgids leggen wij u uit waar u op moet letten bij het kiezen van een nieuwe tablet, zodat deze aansluit bij uw wensen en behoeften.

Tot welke doelgroep behoor ik?

Allereerst is het belangrijk om voor uzelf op een rij te zetten waarvoor u de tablet gaat gebruiken. Uiteraard kan hier overlap in zitten, maar kijk dan naar waar u de tablet het meeste voor gebruikt. Er zijn ruwweg vier verschillende doelgroepen te onderscheiden.   
      

Ik wil vooral internetten en mijn e-mail bekijken

Als u voornamelijk wilt surfen op internet en uw e-mail bekijken, dan hoeft u niet de hoofdprijs te betalen. Tablets aan de onderkant van de markt of het middensegment zijn krachtig genoeg om het laatste nieuws te bekijken, te shoppen of een statusupdate te plaatsen op sociale media. Uiteraard zijn ze niet zo snel als de nieuwste tablets, maar dat is ook niet nodig voor deze doorsnee online activiteiten.

Bijvoorbeeld: Samsung Galaxy Tab A8  

Ik ga veel typen en schrijven op mijn tablet

In dat geval is een detachable of convertible de beste optie. U beschikt dan over de kracht van een laptop en de veelzijdigheid van een tablet. Ze combineren productiviteit en ontspanning in één apparaat. Een andere optie is dat u naast een tablet afzonderlijk een Bluetooth toetsenbord koopt. Let dan wel op of het keyboard compatibel is met het besturingssysteem van uw tablet.

Bijvoorbeeld: Microsoft Surface Go

Ik wil video's bekijken

Als u de tablet gaat gebruiken om uw favoriete films, series en YouTube video's te bekijken, dan beleeft u het beste kijkplezier aan een tablet met een groot en kwalitatief goed scherm. Hij moet minimaal over een Full HD resolutie (1920 x 1080 pixels) beschikken, maar hoger is aan te bevelen. Een goed geluid (stereo speakers, Dolby Surround) mag daarbij uiteraard ook niet ontbreken. Gebruik desnoods een speakersetje. Het prijskaartje van dergelijke tablets is behoorlijk mals, maar u krijgt absoluut waar voor uw geld.

Bijvoorbeeld: Samsung Galaxy Tab S of iPad Air     

 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een tablet?

 Als u weet waar u de tablet voor gaat gebruiken, dan is het vervolgens zaak om goed naar de verschillende technische aspecten te kijken. Let daarbij goed op de volgende specificaties:     

Besturingssysteem

Daarna kiest u een besturingssysteem. Dit is het hoofdprogramma waar alle functionaliteiten van een tablet op draaien. U kunt kiezen uit Android van Google, iOS van Apple of Windows van Microsoft. Alle drie hebben zo hun voordelen.

AndroidAndroid heeft het grootste marktaandeel van de drie en de meeste apps in zijn applicatiewinkel, de Google Play Store. Daarnaast biedt Android u de grootste keuze in tabletformaat en prijskaartje. Nadeel van dit besturingssysteem is dat het sterk gefragmenteerd is. Anders gezegd, als Google een update uitbrengt is het de vraag of en wanneer uw tablet deze tegemoet kan zien.    

iOSiOS is het besturingssysteem van Apple, de grootste concurrent van Google. Het besturingssysteem wordt door velen geprezen vanwege zijn design en gebruiksgemak. De App Store telt bijna net zo veel applicaties als de Google Play Store. De iPad is echter wel een stuk duurder dan Android en Windows tablets en alleen verkrijgbaar in twee verschillende formaten: 7.9 inch (iPad Mini) en 9.7 inch (iPad Air).

Windows 10Windows is bekend van desktop en laptops, maar er bestaat ook een versie voor mobiele apparaten als tablets. Eind juli 2015 startte Microsoft met de uitrol van zijn nieuwe besturingssysteem: Windows 10. Tablets van 8 inch of groter kunnen Windows 10 het komende jaar gratis en voor niets downloaden. Kleinere tablets moeten wachten op Windows 10 Mobile, dat later dit jaar wordt verwacht. Voordeel van Windows is dat de meesten bekend zijn met de interface van het besturingssysteem. Nadeel is dat de Windows Store slechts een handjevol apps heeft in vergelijking met de Google Play Store en App Store.

Weten wat Windows 10 voor tablets biedt? Lees dan het artikel Zeven handige features van Windows 10 voor uw tablet

Eén van de manieren om een besturingssysteem te kiezen is uit te gaan van het besturingssysteem van uw smartphone. U bent immers al gewend aan een bepaalde manier van bediening en de apparaten zullen dan vaak ook eenvoudig samenwerken. Daarnaast zijn de apps die u op uw smartphone heeft staan vaak ook beschikbaar voor de tablet.

Meer weten? Lees ook: Verschillen en overeenkomsten tussen Android, iOS en Windows           

Beeldscherm

Als u weet welk besturingssysteem uw voorkeur geniet, gaat u op zoek naar een tablet met het juiste schermformaat. Dit wordt ook wel de beelddiagonaal genoemd. Soms maakt de fabrikant het u erg gemakkelijk: Apple heeft zoals gezegd maar twee tabletformaten in zijn assortiment. Android en Windows tablets daarentegen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van wat u met de tablet gaat doen kiest u voor een groter of kleiner scherm. Als u veel typt is een groter scherm fijn, om te gamen een kleiner formaat. Bedenk wel dat grotere tablets aanzienlijk zwaarder zijn dan de kleinere tablets.

Behalve de schermgrootte zijn er nog andere aspecten waar u goed over moet nadenken, zoals de resolutie, de pixeldichtheid, de beeldverhouding, het type scherm en andere technologieën.

Meer weten? Lees ook: Het beeldscherm van uw tablet           

Processor en opslagcapaciteit

De processor is te beschouwen als de motor of 'hersenen' van een tablet: zonder dit component kan een tablet niet worden aangestuurd. Om een processor te beoordelen kijkt u onder meer naar de kloksnelheid: het aantal bewerkingen dat een processor per seconde kan uitvoeren. Hierbij geldt: hoe hoger de kloksnelheid, des te sneller de tablet. Daarnaast kijkt u naar het aantal kernen en de hoeveelheid cache om de snelheid van een processor te beoordelen.

Opslagcapaciteit heeft u nodig om apps, documenten, foto's, video's en andere bestanden op uw tablet op te slaan. Bedenk goed dat vooraf geïnstalleerde applicaties en het besturingssysteem een deel van het opslaggeheugen opslokken, evenals toekomstige updates. Het is belangrijk om een tablet met voldoende opslagruimte te nemen, omdat het geheugen beperkt is en veelal niet uit te breiden. Bij sommige tablets kunt u het geheugen wel uitbreiden, met een SD kaartje.

Meer weten? Lees ook: Processor en opslagcapaciteit van uw tablet     

Aansluitopties

Wilt u uw tablet aansluiten op uw televisie, media draadloos streamen, of snel bestanden beheren en overzetten van of naar uw computer of andere apparaten? Het kan tegenwoordig allemaal. Sommige tablets hebben dezelfde USB poort, die we op computers terugvinden. Anderen hebben een HDMI aansluiting of ondersteunen Miracast om video's en foto's van een tablet op uw televisie te vertonen. Met Bluetooth en DLNA wisselt u draadloos bestanden uit tussen uw tablet en een ander apparaat. Dan moeten beide toestellen wel deze technologieën ondersteunen. 

Meer weten? Lees ook: Aansluit- en verbindingsmogelijkheden op uw tablet       

WiFi only of 3G/4G?

Om te surfen op internet gebruikt u WiFi. Het voordeel van WiFi is dat de internetverbinding goed beveiligd is, in tegenstelling tot openbare netwerken in bijvoorbeeld restaurants. De keerzijde is dat u aan de locatie gebonden bent waar het draadloze netwerk zich bevindt, zoals thuis of op kantoor. Eenmaal buiten de deur heeft u geen internet meer. De oplossing hiervoor is een tablet met 3G/4G module. Het bereik en de snelheid van deze verbindingen worden steeds beter en goedkoper, maar dergelijke tablets zijn wel een stuk duurder dan WiFi only tablets. Niet alleen ligt de aanschafprijs hoger: u zult ook een data abonnement bij een Telecom provider moeten afsluiten.

Meer weten? Lees ook: Internetten op uw tablet: WiFi only of 3G/4G?

Tabletaccessoires

Bij tabletaccessoires denkt u waarschijnlijk onmiddellijk aan een beschermhoes, maar er is tegenwoordig veel meer verkrijgbaar. Schrijft u veel teksten of berichten op uw tablet? Dan is een Bluetooth toetsenbord handig om uw productiviteit te vergroten. Tekent u graag of wilt u snel notities maken met een pen? Dan is een stylus het juiste hulpmiddel voor u. Ook zijn er docking stations, die tablets extra energie en aansluitmogelijkheden bieden.

Meer weten? Lees ook: Accessoires voor uw tablet    

Overige aspecten

Er zijn nog meer aspecten waar u op kunt letten bij de aanschaf van een tablet.

2 in 1 | Er zijn twee soorten 2 in 1 apparaten: detachables, tablets met een afneembaar toetsenbord, en convertibles of hybrids, tablets met een omklapbaar toetsenbord. Beiden beschikken over de flexibiliteit om de functionaliteit te kiezen, die op dat moment het beste bij uw werkzaamheden of omgeving past.

Camera | Tablets hebben vaak zowel aan de voor- als de achterkant een camera. De camera aan de voorzijde kunt u gebruiken voor applicaties als Skype of FaceTime. Gebruikt u de tablet voor fotografie? Lees dan onze tip Hoe maak ik de mooiste foto's met mijn tablet?

GPS & sensoren | Voor navigatie en andere locatiediensten is GPS onmisbaar. Ook zonder GPS weet een tablet soms uw locatie te bepalen door gebruik te maken van de WiFi routers die in de buurt te vinden zijn. Aan de hand hiervan kunt u uzelf echter niet laten navigeren van A naar B, aangezien de nauwkeurigheid hierbij beperkt is. Een bewegingssensor wordt gebruikt om het scherm te roteren of bij het spelen van games.

Bluetooth | Dit is een draadloze verbinding om bestanden uit te wisselen met een andere tablet, smartphone of computer. Bluetooth kan ook gebruikt worden om de tablet op afstand te bedienen, of muziek te streamen naar bijvoorbeeld een stereo installatie.

Prijs | Tablets zijn er in alle prijsklassen. Het is aan u de vraag hoeveel u bereid bent om uit te geven. Hoe meer eisen u aan uw tablet stelt, des te hoger het prijskaartje.

Wilt u meer informatie over tablets of hulp bij de keuze van de juiste tablet? Bekijk dan onze TIPS pagina of raadpleeg ons Helpcenter.

     Bekijk alle tablets