Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Solid State Drive SSD

opslag

U heeft er vast weleens van gehoord en u zal er in de toekomst steeds meer van horen: de SSD of Solid State Drive. Steeds meer laptops en desktops zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD. De Solid State Drive is een nieuw soort opslagmedium en kan dienen als aanvulling op of ter vervanging van de harde schijf of HDD. Een SSD heeft vele voordelen ten opzichte van de conventionele harde schijf. Wij leggen u hier graag meer uit over de SSD.         

Wat is een SSD?

De Solid State Drive (SSD) wordt steeds meer gebruikt in laptops en  computers. Maar wat is een SSD  en wat  zijn de verschillen met de oude vertrouwde harde schijf (HDD)? Een Solid State  Drive is een digitaal opslagmedium dat gebruikmaakt van geheugen zoals flash of  SDRAM. Een groot verschil met de traditionele harde schijven is dat een SSD  geen bewegende delen bevat, zoals ronddraaiende platters. Daardoor zijn SSD  schijven veel sneller, stiller en is de kans op fouten bijna verwaarloosbaar.

Voordelen SSD

Een  SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen  draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf.
 

Snelheid | Een SSD is gemiddeld vier  keer sneller dan een gewone harde schijf. Hierdoor kan deze uw favoriete  programma's veel sneller opstarten en vooral met opstarten van uw computer  maakt dit een groot verschil.

Schokbestendig | Omdat een SSD geen  mechanische onderdelen bevat, is deze veel beter bestand tegen schokken, wat de  betrouwbaarheid vergroot.

Energieverbruik | Een SSD is veel  energiezuiniger dan een gewone harde schijf. Bij laptops betekent dit een  langere accuduur.

Stiller | Door het ontbreken van  mechanische onderdelen is een SSD veel stiller dan een gewone harde schijf. U  zal verbaasd zijn hoe geruisloos bijvoorbeeld uw laptop wordt.

Echte  nadelen kleven er niet aan een SSD. Momenteel is een SSD in verhouding nog wel  prijziger dan een conventionele harde schijf, maar daar tegenover staan dan  weer de genoemde voordelen.       

Opslagcapaciteit en afmetingen SSD   

Bij  het kiezen van een geschikte SSD, moet u gaan bepalen waar u de SSD voor gaat  gebruiken. Gaat u een harde schijf vervangen door een SSD, let dan op de  opslagcapaciteit. Kijk hoeveel u nu gebruikt en kijk of u meer nodig heeft. Let  ook bij de aanschaf van een SSD op de afmetingen, wanneer u hem in gaat bouwen  in een laptop.        

Een  andere optie is het bijplaatsen van een SSD naast uw harde schijf. Zo kunt u  kiezen voor een wat kleinere SSD, met minder opslagcapaciteit. U kunt daar het  besturingssysteem en de programma's op zetten, zodat deze snel opstarten. De  harde schijf behoudt u dan voor het opslaan van bestanden.          

Een SSD inbouwen in computer of laptop 

Bij  het inbouwen van een SSD in uw computer of laptop dient u te letten op het  formaat. Veel computers hebben alleen ruimte voor een 3.5 inch SSD  opslagschijf. Om toch een 2.5 inch SSD in uw computer te kunnen monteren zijn  er speciale brackets beschikbaar. Deze zogeheten Montage Adapter zorgt er voor  dat uw 2.5 inch SSD passend is. Bij een Montage Adapter worden in de meeste  gevallen ook de schroeven en een kabel bijgeleverd.    

Ook  is het mogelijk om uw bestaande harde schijf in uw laptop te vervangen door een  SSD. Wilt u weten hoe dit in zijn werking gaat, bekijk dan onze video. Is dit  toch iets te technisch voor u? Geen probleem, wij kunnen de SSD ook voor u  inbouwen.    

SSD  is de toekomst. In steeds meer laptops en computers wordt deze schijf gebruikt.  De SSD is een stuk sneller, muisstil en verbruikt minder energie. Het is een  makkelijke manier om uw desktop of laptop sneller te maken.                

Wilt u  meer informatie over SSD of hulp bij de keuze van de juiste SSD? Bekijk dan onze Solid State Drives.

Bekijk alle Solid State Drives