Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Activity trackers

gezondheid

Wat zijn activity trackers?     

Met een activity tracker kunt u bijhouden hoeveel u beweegt op een dag. Met zo'n fitness accessoire kunt u uzelf iedere dag een bewegingsdoel geven, bijvoorbeeld 10.000 stappen. Een activity tracker kan zo bijdragen om voldoende te bewegen. Er zijn activity trackers in allerlei vormen en maten: sommige draagt u om de pols, andere kunnen bijvoorbeeld in uw broekzak gedragen worden of aan uw schoen bevestigd worden. De meeste activity trackers werken samen met een app voor op uw smartphone of tablet. In zo'n app kunt u onder andere zien hoeveel u gemiddeld beweegt in een week, uw vrienden uitdagen om uw record te verbreken of uw activiteiten delen met uw familieleden of zelfs de huisarts.      

Smartwatches en activity trackers worden overigens vaak samen genoemd. Dit komt doordat  sommige smartwatches ook fungeren als stappenteller of hartslagmeter. Een  smartwatch kan daarnaast echter ook inkomende telefoongesprekken, sms of  emails laten zien. Sommige smartwatches doen ook dienst als navigatie, find my smartphone of kalender. De Gear  Fit van Samsung is een goed voorbeeld van een smartwatch met  gezondheidsfuncties.

In welke doelgroep val ik?

            

Ik wil wat meer bewegen

Ik wil wat meer bewegenEen flinke wandeling of een uurtje naar de sportschool zit er wel in af en toe. Maar u zou graag wat meer aan beweging doen. Een activity tracker die u waarschuwt als u te lang stil zit en u beloont wanneer u uw bewegingsdoel behaalt, is daarom van belang. De tracker moet niet al te duur zijn, maar het liefste wel leuk om te zien. Een handige app is daarnaast ook wel fijn, zodat u ook op uw smartphone zicht houdt op uw prestaties.  

Ik moet op mijn gezondheid letten

Ik moet op mijn gezondheid lettenVoor u is beweging belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Misschien heeft u een medische reden om meer aan beweging te willen doen? Voor u moet een activity tracker vooral eenvoudig zijn in gebruik. Hoeveel stappen u heeft gezet die dag moet u makkelijk in beeld kunnen zien. Draagt u de activity tracker liever niet altijd om de pols? Dan is eentje die ook in uw broekzak past een goed idee. Tenslotte is een hartslag- of oximeter die u samen met uw activity tracker kunt gebruiken ook wel prettig.

Ik ben een fanatieke sporter   

Ik ben een fanatieke sporterU sport graag en veel en bent in goede vorm. U  zoekt een activity tracker die bij uw ritme past. Eentje die een lange  batterijduur heeft, waterdicht is en eventueel samenwerkt met andere sportapps  die u nu al gebruikt. U houdt graag zicht op uw hartslag en een beeldscherm op  uw activity tracker is een pré om ook tijdens het sporten uw metingen in de  gaten te houden.          

Waar let u op tijdens het kopen?

Hoewel alle activity trackers in principe hetzelfde doel hebben - de gebruiker inzicht geven in zijn of haar beweeggedrag - verschillen ze onderling qua functionaliteiten. Als u van plan bent om een activity tracker aan te schaffen, dan is het belangrijk om voor uzelf te bepalen welke functies voor u belangrijk zijn. U kunt hierbij denken aan het type smartphone dat u op dit moment gebruikt of het soort sport dat u doet. Hieronder worden de verschillende functionaliteiten toegelicht, zodat u op eenvoudige wijze er achter kunt komen welke activity tracker het beste bij uw situatie past.

Wat wordt er  gemeten?       

Alle activity trackers meten het aantal gezette stappen, het aantal  verbrande calorieën en de afgelegde afstand. Sommige activity trackers, zoals  de Jawbone UP24, kunnen aan de hand van uw beweging ook bijhouden hoeveel uur u  die nacht geslapen heeft. Daarnaast zijn er ook trackers die uw hartslag kunnen  meten, bijvoorbeeld die van Withings. Door uw vinger op de optische sensor van  de Withings Pulse te plaatsen, ziet u wat uw BPM (beats per minute) is op dat moment. Naast hartslag meet de nieuwere  Withings Pulse O2 ook het zuurstofgehalte in het bloed.     

Type smartphone

Hoewel sommige merken van activity trackers ook een desktop- of online  programma hebben waar u uw scores in kunt bijhouden, werken alle trackers in  ieder geval samen met een smartphone app. Het model smartphone dat u gebruikt  en welk besturingssysteem er op draait (iOS of Android) spelen dan ook allebei  mee in de keuze voor een activity tracker. De meeste merken werken inmiddels  met zowel iOS als Android. Daarnaast moet u er op letten dat sommige activity  trackers alleen kunnen synchroniseren met nieuwere modellen smartphones of  tablets. Zo heeft u voor Garmin Connect, de app die u gebruikt bij de Garmin  vìvofit, minimaal een iPhone 4S of hoger nodig. Wat betreft de online  programma's bent u niet gebonden aan een bepaald type smartphone: uw activity  tracker synchroniseert in zo'n geval met de computer door middel van een  bijgeleverd USB-kabeltje.     

Comfort     

Bent u van plan uw activity tracker om uw pols te gaan dragen? Of wilt u  deze liever discreet in uw broekzak bij u hebben? In het eerste geval zijn de  banden van iHealth, Fitbit, Jawbone of Garmin een optie. Anders komt u uit bij  de fitness trackers van Withings.      

Persoonlijk dagelijks doel

De meeste activity trackers hanteren oftewel een standaard dagelijks doel  van 10.000 stappen of laten  gebruikers zelf een doel instellen. De vìvofit van Garmin werkt anders. Deze  activity tracker begint met een doel van 5000 stappen per dag en past dat  aantal naar boven of naar beneden aan naar gelang u dat doel behaalt. Een dag  weinig bewegen resulteert dus in een lager doel de dag erna. Een dag volop in  beweging zorgt ervoor dat u de dag erna uitgedaagd wordt om weer net iets meer  te bewegen.

Beeldscherm    

Niet alle activity trackers hebben een beeldscherm. Zo heeft de Fitbit Flex  bijvoorbeeld alleen een rij LED-lampjes waaraan u kunt zien hoe dichtbij u bij uw  dagelijkse bewegingsdoel bent. Andere activity trackers, zoals de Withings  Pulse of Garmin vìvofit hebben wel een beeldscherm. Hierop worden naast het  aantal stappen of de afgelegde afstand bijvoorbeeld ook de tijd en datum  weergegeven.    

Batterijduur

De gemiddelde batterijduur van een activity tracker is zo'n 7 dagen.  Sommige gaan wat langer of korter mee. De Garmin vìvofit valt hierbij op: deze  tracker is gemaakt met een horlogebatterij, waardoor de vìvofit ruim een jaar  zonder op te laden mee gaat. Dat is voor gebruikers die niet graag in de weer  zijn met opladers een grote pré.   

Synchronisatie  & privacy

Zoals gezegd werken de meeste activity trackers samen met een  smartphone app, online omgeving of computerprogramma. De informatie die er  door het apparaatje om uw pols of in uw zak verzameld wordt, kan op verschillende  manieren naar zo'n app of programma verzonden worden. De meeste apps  synchroniseren via Bluetooth. Bij de Withings Pulse en Pulse O2 en de Fitbit  Flex gaat dit automatisch, terwijl u bij de iHealth tracker even op het knopje  SYNC dient te drukken. Hoewel het bij de iHealth activity tracker dus niet  volledig automatisch gaat, is het geen probleem als u af en toe vergeet te  synchroniseren. De iHealth tracker slaat tot en met 14 dagen aan data op tussen  het synchroniseren in.    

En hoe zit het met uw privacy? Om gebruik te maken van de  apps of online programma's dient u altijd een eigen account (met gebruikersnaam  en wachtwoord) aan te maken. U kunt er in sommige gevallen ook voor kiezen om  dit te koppelen aan bijvoorbeeld uw Facebook account. De data wordt opgeslagen  op de servers van bijvoorbeeld Fitbit, Jawbone of Garmin. De merken beloven met  grote zorgvuldigheid met uw gegevens om te gaan en deze data niet door te  verkopen aan derde partijen. Hoe het privacy reglement van de verschillende  merken er specifiek uit ziet, kunt u terug vinden op hun websites of in de  handleiding van het product.

Motivatie

Kunt u af en toe wel een duwtje in de rug gebruiken om wat meer te bewegen?  Dan is het handig om een activity tracker te kiezen die u motiveert om meer te  bewegen. Zo verschijnt er in het beeldscherm van de vìvofit een rode balk in  het beeldscherm wanneer u lang stil zit.  Alleen door daadwerkelijk op te staan en een rondje te lopen, verdwijnt de  balk. De Jawbone UP24 begint te trillen zodra het weer tijd is voor wat  beweging. En via pushberichten op uw telefoon stuurt deze activity tracker van  Jawbone ook motiverende berichten naar de gebruiker. Ook bij de iHealth tracker  kunt u aanzetten dat u een melding wilt ontvangen als u te lang inactief bent  geweest.       

Andere applicaties

Werkt u graag met een bepaalde app bij het hardlopen of gebruikt u een eet app om uw calorieën te tellen, dan is het handig om van te voren te kijken of  een activity tracker samenwerkt met die specifieke app. In zo'n geval wordt de  informatie die een activity tracker verzameld, bijvoorbeeld hoeveel u gelopen  heeft op een dag, automatisch in de desbetreffende app verwerkt. Als voorbeeld: Fitbit werkt met  Foodzy of MapMyRun, Withings Pulse met RunKeeper en Fitbit met MyFitnessPal.       

Prijs      

Afhankelijk van uw budget kunt u meer of minder aan een activity tracker  uitgeven. Het mooie is dat er ook qua prijs voor ieder wat wils is.   

Extra  accessoires    

De meeste activity trackers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Sommige  merken bieden ook de mogelijkheid om losse bandjes in andere kleuren bij te  bestellen, waaronder Garmin. Daarnaast kunt u bij de vìvofit van Garmin ook  twee verschillende losse hartslagmeters kopen.

Deze koopgids is mede mogelijk gemaakt door SmartHealth, de Nederlandse trendwatcher op het gebied van digitale gezondheidszorg.

Bekijk alle activity trackers

Bekijk alle smartwatches