Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Externe harde schijf

opslag

Wordt uw computer of laptop ook zo traag door de hoeveelheid bestanden op uw harde schijf? Een externe harde schijf is hiervoor dé oplossing. Ideaal voor het moeiteloos opslaan van al uw foto's en video's, het maken van back-ups van uw belangrijkste databestanden. Daarnaast is het ideaal wanneer u grote bestanden wilt meenemen. De compacte versies zijn namelijk makkelijk mee te nemen. Wij leggen u uit waar u op moet letten bij de aanschaf.

Wat is een externe harde schijf?

Een  harde schijf is een opslagsysteem om uw gegevens op te slaan. Of het nu gaat om  foto's, video's, bestanden of zelfs uw besturingssysteem, het kan allemaal  opgeslagen worden op deze schijf. Het nadeel van een harde schijf is dat deze  een maximum opslagcapaciteit heeft, met het gevolg dat u bestanden moet wissen  en uw computer of laptop zeer traag wordt.

De  oplossing hiervoor is een externe harde schijf. Een externe harde schijf is  zoals het woord het al zegt, buiten de computer om aan te sluiten. Deze  schijven zijn vaak mobiel en makkelijk mee te nemen. Hierop kunt u uw foto's en  video's moeiteloos opslaan en back-ups maken van uw belangrijkste bestanden.       

Verschillende maten externe harde schijven

Externe harde schijven zijn er in twee verschillende maten namelijk 2,5 en 3,5 inch. Deze maten zijn niet van de behuizing, maar het is de maat van de diagonaal van de schijf die in de behuizing zit.

2,5 inch externe harde schijven | Deze zijn  klein en compact, zodat u ze makkelijk mee kunt nemen. Daarnaast blijven ze  koeler en zijn ze energiezuiniger dan een 3,5 inch externe harde schijf. Dit  komt omdat het merendeel van deze schijven geen aparte voeding hebben, omdat ze  hun stroom halen uit de aansluiting op de computer. U heeft dus geen adapter  nodig. Een nadeel van een 2,5 inch externe harde schijf is dat deze vaak een  lagere opslagcapaciteit hebben en dat het toerental van deze schijven lager  ligt (5400 RPM), waardoor het lezen en schrijven van uw gegevens langzamer  gaat.

3,5 inch externe harde schijven | Deze  zijn groter van formaat en worden vaak gebruikt als vaste back-upschijf bij de  computer. De 3,5 inch externe harde schijven zijn vaak veel voordeliger in  aanschaf dan een 2,5 inch externe harde schijf, omdat u meer opslaggeheugen  krijgt voor een lagere prijs. Daarnaast zijn ze sneller (7200 RPM) en kunnen  vaak meer opslaan. Ze  hebben echter een  externe voeding, waardoor een stroomaansluiting noodzakelijk is en zijn door  hun omvang moeilijker mee te nemen.     

Aansluiting externe harde schijf    

Naast  verschillende maten, kunt u externe harde schijven ook op verschillende  manieren aansluiten.    

USB 2.0 | USB 2.0 is de meest gangbare  aansluiting voor uw externe harde schijf. Deze Universal Serial Bus (USB) heeft  een overdrachtssnelheid tot 480 Mbit per seconde. Vrijwel elke computer of  laptop heeft één of meerdere USB 2.0 poorten, wat een groot voordeel is.     

USB 3.0 | USB 3.0 is de snellere en  nieuwste USB aansluiting en kan tot tien keer sneller gegevens overzetten dan  zijn voorganger USB 2.0. U vindt deze steeds vaker op de nieuwste computers en  laptops. Belangrijk om te weten bij deze aansluiting, is dat zowel uw computer  of laptop als de externe harde schijf een USB 3.0 aansluiting moet hebben om  deze snelheid te halen. Sluit u bijvoorbeeld een externe harde schijf met een  USB 3.0 aansluiting aan op een USB 2.0 poort, dan zal de snelheid aangepast  worden aan de USB 2.0 aansluiting.    

SATA en Firewire | Deze aansluitingen  worden maar zelden gebruikt op zowel computers en laptops als externe harde  schijven. Ook de snelheden zijn lager dan de nieuwste USB 3.0 aansluiting. U  kunt dan ook zeggen dat deze verouderd zijn.

Wilt u meer informatie over externe harde schijven of hulp bij de keuze  van de juiste externe harde schijf? Bekijk dan onze externe harde schijven. Toch op zoek naar een interne harde schijf? Bekijk de interne harde schijven of de koopgids interne harde schijf.

Bekijk alle externe harde schijven