Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

17-3-2016

Monitor

randapparatuur

De grootte van een laptop, en in zekere mate ook het gewicht, wordt door het schermformaat bepaald. Ook is het formaat, dat we in inches (duimen) meten, over het algemeen van invloed op het aantal pixels dat een scherm heeft – de schermresolutie, dus. Een standaardformaat voor een laptopscherm is 15 inch. Denkt u dat u de laptop vaak buitenshuis of buiten uw kantoor gaat gebruiken, dan kan het slim zijn om een wat kleiner model te kiezen. Verplaatst u de laptop juist weinig, dan is het gewicht minder belangrijk en zult u het gemak van een groter scherm waarderen.

Het eerste waar u naar zult kijken bij het kiezen van een laptop, is waarschijnlijk het beeldschermformaat. Het formaat bepaalt namelijk voor een groot gedeelte uw gebruikservaring: de schermresolutie hangt ermee samen, het bepaalt het gewicht en de draagbaarheid van de laptop, maar ook de layout van het toetsenbord. De meestverkochte schermgrootte is 15 inch, met op de tweede plek 17 inch en op de derde plek 13 inch. Maar welk formaat is voor u nu het meest geschikt?

Beeldkwaliteit

Niet alleen het formaat is interessant, maar natuurlijk ook de beeldkwaliteit. De resolutie geeft aan hoeveel beeldpunten het scherm telt en hoe scherp de weergave is; de meest gangbare laptops (als het om resolutie gaat) zijn HD laptops en Full HD laptops. Daarnaast heeft u keuze uit panelen – TN of IPS. Het laatstgenoemde soort biedt betere kleuren en contrast, wat weer tot een grotere kijkhoek leidt.

Voor wie veel onderweg is

De vraag naar laptops ontstond vanuit het verlangen naar draagbaarheid. En laten we eerlijk zijn: het geeft een bevrijdend gevoel om niet meer aan een desktop gekluisterd te zitten en overal uw eigen programma’s, bestanden en werkomgeving te kunnen benaderen. Bent u van plan veel van deze vrijheid te profiteren, dan is een kleiner schermformaat aan te raden. Zo past de laptop niet alleen beter in uw tas, maar bent u ook verzekerd van een lager gewicht. 13 inch is een goede richtlijn, maar er zijn ook modellen met een nog kleinere schermdiagionaal.

Voor thuisgebruik of op kantoor

Staat uw laptop vooral op het bureau en verplaatst u hem weinig, dan is een wat groter scherm niet erg. Sterker nog, voor privégebruik of op het werk is een groot scherm dan juist wenselijk. Letters zijn groot genoeg en daarom duidelijk leesbaar, de toetsen zijn van het standaardformaat en bij een schermdiagonaal van 15 inch of groter treft u ook steeds vaker een numeriek eiland aan.

Bekijk alle monitoren