Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Processor

componenten

Als een computer een auto zou zijn, dan was de processor de motor. Hoe krachtiger de processor is, des te sneller uw laptop werkt. Het aantal processorkernen geeft een goede indicatie van die snelheid; dual-core is bijvoorbeeld goed genoeg voor het afspelen van videos, maar quad core is een vereiste als u zelf video’s wilt bewerken of als u fanatiek gamer bent. Ook bestaan er prijsverschillen tussen merken processors. De grootste twee merken zijn Intel, dat een marktaandeel van ongeveer 80 % heeft, en AMD. Processoren van Intel zijn over het algemeen iets duurder en sneller, terwijl processoren van AMD wat goedkoper zijn.

De processor is als de motor van uw laptop. Wilt u er zware taken mee uitvoeren, dan heeft u een krachtige processor nodig. “Maar hoe krachtig zijn de verschillende processoren en welke processor heb ik nodig?” vraagt u zich ongetwijfeld af. Op deze pagina scheppen we duidelijkheid.

Welk merk processor?

Twee merken domineren de markt als het gaat om processors: Intel en AMD. De processoren van Intel zijn over het algemeen wat duurder en sneller. AMD biedt juist weer quad-core processoren tegen aantrekkelijke prijzen. Ook zijn de geïntegreerde grafische chips wat krachtiger.

Aantal processorkernen

Iedere processor is uit een aantal kernen opgebouwd. Bij twee kernen heet een processor ‘dual-core’ en bij vier kernen heet hij ‘quad-core’. Gaat u uw laptop voor zaken gebruiken die veel rekenkracht vereisen, dan kiest u voor zoveel mogelijk kernen: quad-core, dus. Voor taken als het afspelen van films, documenten bewerken en internetten heeft u aan een dual-core processor voldoende. Maar let niet uitsluitend op het aantal processorkernen; ook de type-aanduidingen geven een indicatie van de snelheid. Hieronder ziet u per gebruiker wat de beste processor is.

Hoe snel moet mijn processor zijn?

Internetten en tekstverwerken

Een filmpje bekijken op YouTube, e-mails versturen en tekstdocumenten opstellen: dit zijn allemaal voorbeelden van taken die weinig van een processor vergen. Aan een Intel Celeron/AMD E1-processor of hoger heeft u dan voldoende.

Foto’s bewerken

Wanneer u een serieuze amateurfotograaf of een professional bent, zult u zwaardere programma’s als Photoshop willen draaien. Een AMD A1 of een Intel Core i3 of i5 is in zo’n geval een goede keuze.

Gamen

De nieuwste games schakelen snel van scènes en perspectieven. Om zonder vertragingen te kunnen genieten van deze visuele actie, is een snelle processor een must. Een Intel Core i5 of i7 klaart de klus dan goed.

Video’s bewerken

Video’s bewerken vraagt om veel rekenkracht. Dan zijn alleen de snelste processoren goed genoeg. Denk hierbij aan minimaal een Intel Core i7.

Bekijk alle Processoren