Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Werkgeheugen

geheugen

Het werkgeheugen of RAM-geheugen is ook van invloed op de prestaties van uw laptop. Dit interne geheugen meten we in gigabyte (GB). Het verschil tussen weinig en veel geheugen merkt u niet bij eenvoudige taken zoals internetten en tekstverwerken. Maar wanneer u foto’s of video bewerkt of de nieuwste games speelt, zult u goed op het aantal GB intern geheugen willen letten om frustraties te voorkomen. Prettig om te weten: als u na enkele jaren merkt dat programma’s een groter geheugen vereisen, kunt u altijd extra GB bij laten plaatsen. Breidt u liever niet uit, dan kunt u simpelweg voor een laptop met een zeer groot RAM-geheugen kiezen.

Het werkgeheugen van een laptop wordt ook wel het RAM-geheugen genoemd. Hoe groter het geheugen, des te meer taken een laptop tegelijkertijd kan uitvoeren. Op deze pagina geven we uitleg over de betekenis van werkgeheugen in een laptop en geven we antwoord op vragen die u helpen de juiste keuze voor een laptop te maken.

Hoeveel GB geheugen heb ik nodig?

Meer werkgeheugen leidt niet altijd tot snellere prestaties. Wanneer u uw laptop bijvoorbeeld vooral voor eenvoudige taken gebruikt, is relatief weinig intern geheugen voldoende. Maar wanneer u met veel grafische programma’s of games werkt, is het juist wenselijk om relatief veel intern geheugen te kiezen. Laten we hieronder eens kijken welke gebruikssituaties er zijn en hoeveel GB werkgeheugen wij daar steeds voor aanraden.

  • Internetten: elk geheugen
  • Films kijken: elk geheugen
  • Tekstverwerken: elk geheugen
  • Foto’s bewerken: vanaf 6 GB geheugen
  • Video’s bewerken: vanaf 8 GB geheugen

Kan ik het geheugen uitbreiden?

Om bovenstaande vraag meteen maar te beantwoorden: ja, het werkgeheugen van een laptop kunt u op een later tijdstip uitbreiden. En dat is wel zo prettig, want besturingssystemen en programma’s vernieuwen constant, wat weer hogere eisen met zich meebrengt. En het zou zonde zijn om een laptop met pensioen te moeten sturen, alleen maar omdat het geheugen de ontwikkelingen niet bijhoudt.

Om extra geheugen bij te plaatsen, dient de laptop dient wel open te worden geschroefd. Heeft u liever niet dat dat gebeurt, maar wilt u toch nog jarenlang kunnen genieten van uw notebook, dan kunt u overwegen om iets meer geheugen te kopen dan wij hierboven aanraden. Een laptop met een intern geheugen van 12 GB geheugen, bijvoorbeeld.

Bekijk alle Werkgeheugen