Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Geheugenkaarten

geheugen

Geheugenkaarten worden steeds populairder. In elke telefoon, fotocamera of tablet zit een geheugenkaart. Foto’s, video’s, databestanden en MP3’s, u kunt er veel op opslaan en u kunt ze gemakkelijk verwisselen. Zo kunt u dus makkelijk deze bestanden overzetten van het ene apparaat naar het andere apparaat. Maar welke geheugenkaart is geschikt voor uw apparaat en uw behoeften? Wij leggen graag aan u uit welke mogelijkheden u heeft.        

Soorten geheugenkaarten

Er zijn verschillende geheugenkaarten. Er kan dus eenvoudig verwarring ontstaan over welke geheugenkaart waar geschikt voor is. We maken onderscheid tussen CF (Compact Flash) en SD (Secure Digital) kaarten. SD kaarten zijn ook beschikbaar met extra veel capaciteit: SDHC (Secure Digital High Capacity) en SDXC (Secure Digital Extended Capacity). En in kleinere uitvoeringen: MiniSD (Mini Secure Digital) en MicroSD (Micro Secure Digital).         

CF geheugenkaart


Lange tijd was de CF of Compact Flash kaart de populairste geheugenkaart. Nu is deze voorbijgestreefd door de snellere SD (Secure Digital) kaart, dit komt omdat de SD kaart veel kleiner en energiezuiniger is. De Compact Flash kaart wordt nog wel gebruikt in digitale spiegelreflexcamera's.   

SD geheugenkaart       

SD of Secure Digital kaarten worden veel gebruikt in fotocamera's, tablets en e-readers. De kaarten zijn klein, het stroomverbruik ligt laag en het geheugen is 'solid state' (er zitten geen bewegende onderdelen in). De capaciteit varieert van 128MB tot en met 2GB.

SDHC en SDXC | Steeds populairder zijn  de SDHC (Secure Digital High Capacity) en SDXC (Secure Digital Extended  Capacity) kaarten. Deze kaarten hebben extra veel capaciteit, om nog meer  bestanden en foto’s op te kunnen slaan. De capaciteit van een SDHC kaart  varieert van 4 tot 32GB en een SDXC kaart is beschikbaar vanaf 64GB. Let op,  dergelijke kaarten zijn alleen geschikt voor apparatuur die dit type  ondersteund. Vaak hebben zowel de geheugenkaart als het apparaat een  overeenkomstig logo, bijvoorbeeld SDHC. Raadpleeg anders de handleiding van het  apparaat. 

Snelheid SDHC en SDXC geheugenkaart  

Om  de snelheid van de geheugenkaart inzichtelijk te maken, zijn er voor kaarten met  extra capaciteit snelheidscategorieën gedefinieerd. De categorie geeft een  indicatie van de minimale schrijfsnelheid van de geheugenkaart. Er zijn vier  categorieën te onderscheiden. Welke u nodig heeft, hangt af van het gebruik:

             
  • Class 2: geschikt voor het maken van foto’s en  video’s in standaard resolutie
  •          
  • Class 4 & 6: geschikt voor het maken van  foto’s en video’s in HD resolutie
  •          
  • Class 10: geschikt voor het maken van foto’s en  video’s in een Full HD resolutie

Zo  betekent Class 4 dat deze geheugenkaart kan lezen en schrijven met een minimale  snelheid van 4MB per seconde.  

Mini en Micro SD geheugenkaart

Mini  en Micro geheugenkaarten zijn kleiner varianten van de SD geheugenkaarten. Ze  worden vooral gebruikt in MP3 spelers, telefoons en tablets. Vaak wordt er een  adapter meegeleverd, zodat u ze gewoon kunt uitlezen in uw computer of laptop.

MiniSD | De MiniSD of Mini Secure  Digital kaart is een compactere SD geheugenkaart. De kaart is compatibel met de  SD standaard. Dit maakt het kaartje uitermate geschikt voor het gebruik in  mobiele telefoons, MP3 spelers en tablets. Vaak wordt er zelfs een adapter  meegeleverd, waardoor de MiniSD kaart ook in een normaal SD slot past.

MicroSD | De MicroSD of Micro Secure  Digital kaart is de kleinste variant van de SD kaart. Deze kaart is qua formaat  een kwart van de originele SD kaart en wordt daarom veel gebruikt in de  nieuwste telefoons en tablets. Van de MicroSD kaart is tevens een High Capacity  variant (MicroSDHC). Zo kan deze kleine kaart een capaciteit aan tot maar  liefst 32GB. Voor het gebruik in grotere SD sloten wordt er over het algemeen ook  een adapter meegeleverd.

Bij  de aanschaf van een geheugenkaart is het dus belangrijk om erop te letten met  welke soort geheugenkaart uw apparaat compatibel is. Vervolgens kijkt u naar de benodigde opslagcapaciteit en snelheid.

Wilt u meer informatie over geheugenkaarten of hulp bij de keuze van de juiste geheugenkaart?

Bekijk alle geheugenkaarten