Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

IPS, TN of VA schermen?

paneeltypes

IPS, TN of VA, welk paneeltype moet ik kiezen?

Wanneer u een laptop of monitor koopt heeft u de keuze uit verschillende type panelen. De drie bekendste panelen zijn: IPS, TN en VA. Maar wat zijn de verschillen?

Wat is een IPS-scherm?

IPS staat voor ‘In Plane Switching’ en is een variant van LCD. Door de precieze aansturing van de pixels – een enkele gekleurde punt op het beeldscherm van de computer of in een digitaal beeld – hebben beeldschermen met IPS-technologie een paar voordelen ten opzichte van andere LCD -technieken:

  • Een grote kijkhoek (van 178 graden)
  • Heldere kleuren
  • Scherpere beelden

Vanwege de kijkhoek, heldere kleuren en de scherpen beelden, zijn IPS-schermen perfect als u bijvoorbeeld veel aan de slag gaat met foto- en videobewerking.

Verversingssnelheid en Reactietijd

Een IPS-beeldscherm heeft over het algemeen de laagste verversingssnelheid. De verbindingssnelheid wordt aangegeven in Hertz en geeft aan hoeveel frames per seconde een scherm kan weergeven. Hoe hoger het getal, hoe vloeiender het beeld.

De reactietijd van een beeldscherm, uitgedrukt in ms (milliseconde), geeft aan hoe lang het duurt voordat een zwarte pixel wit is en terug.

Heeft uw beeldscherm een snelle reactiesnelheid, dan kan het zijn dat u bij het afspelen van snelle beelden last heeft van Ghosting. Dat wil zeggen dat de pixels niet snel genoeg veranderen, waardoor bijvoorbeeld vage strepen achter een bewegend voorwerp aan bewegen. Maar in de huidige panelen, komt Ghosting bijna niet meer voor omdat reactietijden steeds sneller worden. De meeste IPS-schermen hebben een reactietijd van 4 ms.

TN-beeldscherm

Een TN-scherm (Twisted Nematic) heeft als voordeel dat het goedkoper en sneller is dan een IPS- of VA-beeldscherm. Daar tegenover staat dat de kijkhoek kleiner is dan bij een IPS-beeldscherm en de kleuren zijn minder helder. Een TN-scherm is daarom vooral bekend bij gamers, omdat een TN-scherm de snelste reactietijd (ms) heeft. De meeste TN-schermen hebben een reactietijd van 1 of 2 ms.

VA-beeldscherm

Tot slot zijn er ook schermen met VA-technologie. VA staat voor ‘Vertical Alignment’ en ligt qua prijs en technologie tussen TN en IPS in. VA-schermen hebben betere kleuren en kijkhoeken dan TN-schermen, maar ze zijn minder goed dan bij een scherm met IPS-technologie. Het voordeel van een VA-scherm is het contrast. Dit is vooral handig als je veel series en films kijkt. Het verschil tussen licht en donker is op dit type scherm heel goed te zien. Over het algemeen hebben VA-schermen een hoge reactietijd, zo’n 5 ms. Dat wil dus zeggen dat een VA-scherm het meeste last heeft van onscherpe beelden bij beweging, maar ook deze schermen worden steeds sneller en beter.

Bekijk hier alle monitoren

Bekijk hier alle laptops