Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Speaker

randapparatuur

Luistert u graag muziek, kijkt u graag films of speelt u graag games op uw laptop, tablet of uw desktop? Dan wilt u natuurlijk genieten van de beste geluidskwaliteit. Bij de keuze voor de juiste speaker, kunt u op verschillende kenmerken letten. Zo is een laptop meestal niet geschikt voor hoogstaande, kwalitatieve muziek en zijn speakers met een draad onhandig om mee te nemen. We leggen u graag uit wat de kenmerken zijn van een kwalitatief hoogwaardige speaker en welke mogelijkheden u heeft op speaker gebied.     

De klankkast is belangrijk

De voornaamste reden dat laptopspeakers vaak van lage kwaliteit zijn, is dat er voor goed geluid ruimte nodig is. Deze ruimte is niet aanwezig in een laptop. Met name lage tonen kunnen onmogelijk goed uit speakers komen zonder klankkast. De behuizing van losse speakers is uitsluitend gericht op het produceren van geluid, daardoor komt het geluid er een stuk zuiverder uit. Vaak kunnen losse speakers ook qua volume harder, waarbij bij goede speakers het geluid ook bij hogere volumes zuiver klinkt. Het handige van losse speakers is ook dat u ze kunt plaatsen waar u wilt. U ben hierbij bijvoorbeeld niet afhankelijk van de manier waarop ze in de behuizing van uw laptop verwerkt zijn. 

Speakers voor elke gelegenheid

Speakers  zijn er in allerlei soorten en maten. Het aantal speakers en kanalen wordt vaak  aangeduid met cijfers: 1.0, 2.0, 2.1 en 5.1. Het eerste cijfer staat voor het  aantal 'gewone' speakers. Het cijfer na de punt staat in deze notatie altijd  voor de aanwezigheid van een subwoofer. Dit is een speaker uitsluitend gericht  op het voortbrengen van bastonen. Bedenk bij de aanschaf van een speaker in  welke situatie u deze wilt gaan gebruiken.

1.0 speakers | Deze bestaat uit één  luidsprekersysteem. Een goed voorbeeld hiervan zijn de speakerdocks voor uw  mobiele telefoon.

2.0 speakers | Een 2.0 set bestaat uit  twee gewone luidsprekers . Dit zijn de standaard speakers voor uw computer of  laptop. Het voordeel is dat deze weinig ruimte innemen op uw bureau.

2.1 speakers | Deze bestaan uit twee  standaard luidsprekers en nog één extra voor de lage tonen, de subwoofer. Met  een 2.1 set creëert u meer volume. Deze zijn ideaal voor bijvoorbeeld leuke  muziek op feestjes.

5.1 speakers | Een 5.1 set combineert vijf gewone luidsprekers (twee voor, één  centraal en twee achter) met een subwoofer. Deze creëren samen een surround  sound, zodat u optimaal kunt genieten van uw favoriete films.

Het aansluiten van de speakers

Niet  alle speakers sluit u op dezelfde wijze aan. Standaard kunt u uw speakers  bedraad aansluiten met een 3,5mm jack kabeltje. Dit is de  hoofdtelefoonaansluiting van uw apparaat. Anderen werken via een USB  aansluiting. Deze speakers hebben een eigen geluidskaart, die automatisch wordt  geïnstalleerd op het moment dat u de speakers aansluit op uw desktop of laptop.  Een eigen geluidskaart is overigens niet per definitie beter dan de  geluidskaart die al in uw computer zit.        

Wilt  u meer bewegingsvrijheid dan kunt u ook kiezen om draadloos verbinding te maken  met WiFi of Bluetooth. Dit heeft als voordeel dat u geen kabel meer hoeft te  trekken tussen uw apparaat en de speakers. U kunt ze overal  neerzetten waar u maar wilt. Bij Bluetooth is  het wel essentieel dat dit binnen een straal van zo'n tien meter is. Daarnaast  is het draadloos verbinden van speakers makkelijk wanneer u bijvoorbeeld vanaf  uw telefoon of tablet muziek wilt afspelen met goede kwaliteit.      

Stroomvoorziening van speakers  

Bluetooth  speakers hebben altijd een losse stroomvoorziening nodig. Dit kan een kabel  naar een stopcontact zijn, maar in veel Bluetooth speakers zit een accu. Dit is  met name het geval bij de kleinere speakers, die onder andere gericht zijn op  mobiel gebruik. Kleine speakers, die u via USB aansluit, krijgen hun stroom  vaak via die aansluiting en hebben geen extra voeding nodig.       

Wilt u meer informatie over  speakers of hulp bij de keuze van de juiste speaker?
Bekijk alle speakers