Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Dé specialist, legt het uit!

Paradigit Koopgids

Smarthome basissystemen

comfortabel wonen

Uw huis is uw paleis. U kunt er helemaal uzelf zijn en u deelt er bijzondere momenten met elkaar. Geen wonder dat u er alles aan doet om uw wooncomfort en veiligheid te maximaliseren. Wat dat betreft begint een Smart Home basissysteem zo langzamerhand een levensbehoefte te worden.

    

Het basissysteem is het belangrijkste onderdeel van uw Smart Home. Dit kastje verbindt alle andere componenten, die onderdeel uitmaken van uw Smart Home. Met deze slimme oplossing laat u de apparatuur in uw huis met elkaar samenwerken: lampen, rolluiken, deurbel, alarm en nog veel meer. U heeft hier vanaf de bank in uw woonkamer net zoveel controle over als vanaf uw werk of vanaf een exotische vakantiebestemming. Uw systeem is dankzij de beveiligde internetverbinding namelijk altijd en overal toegankelijk. Dankzij het basissysteem kunt u alles dus vanuit één centrale plek besturen vanaf uw computer, smartphone of tablet. Zo kunt u uw verlichting automatiseren, push notificaties ontvangen zodra er iets in huis gebeurt, uw energiegebruik bijhouden en live meekijken met IP-camera's. Een volwaardig Smart Home zorgt voor meer comfort, verhoogde veiligheid en energiebesparing.

Met deze koopgids maken wij u wegwijs in de wereld van de Smart Home basissystemen. U ontdekt welke systemen er zijn, wat ze kunnen, waar u op dient te letten bij de aanschaf en welk systeem het beste bij uw persoonlijke situatie en woning past.

Wat kan welk basissysteem?

Het goede nieuws is dat de investering in een Smart Home systeem niet groot hoeft te zijn. De prijzen lopen uiteen van enkele tientjes tot zo'n tweehonderd euro. Alle systemen zijn modulair, maar sommige zijn uitsluitend bedoeld voor het aan- en uitschakelen van apparaten, bijvoorbeeld verlichting. Kies voor besturing via uw computer of, nog handiger, het op afstand bedienen van uw apparaten met uw smartphone of tablet. U bepaalt dus zelf de mate van comfort en controle.

U vraagt zich wellicht af welke merken er op de markt zijn en wat de verschillen tussen deze Smart Home basissystemen zijn. Hieronder zetten wij de bestsellers van Paradigit op een rijtje.

Plugwise

Het merk Plugwise biedt de Home Stretch Start, een starterpakket met twee stopcontacten, die ingebouwde ontvangers hebben. Het basissysteem stelt u in staat om via het internet, dus op afstand, apparaten in te schakelen en uit te zetten. Na een half jaar gaat dit drie euro per maand kosten. Een handige extra functie is dat de Home Stretch Start het stroomverbruik van elk apparaat meet. Dit is handig wanneer u meer inzicht wilt krijgen in uw energieverbruik.

HomeEasy

De HomeEasy Starter Kit geeft veel waar voor uw geld. Naast het basisstation krijgt u drie stekkerdoosschakelaars, waarin u lampen of andere apparaten steekt. De HomeEasy app is geschikt voor mobiele devices die op Android of iOS draaien, zodat u de apparaten op afstand kunt bedienen of er programma's voor kunt instellen.

KlikAanKlikUit

De systemen van KlikAanKlikUit zijn eindeloos uit te breiden. Het goedkoopste basisstation (TPC-300) stelt u in staat om via uw computer honderden koppelingen te maken met apparaten en daar programma's voor in te stellen. Hiertoe is een indrukwekkend assortiment aan ontvangers en fittingen beschikbaar. Breid dit Smart Home basissysteem uit met de ICS-1000 om via internet toegang tot uw apparaten te krijgen. Dat betekent dat u met uw smartphone of tablet overal vandaan schakelingen of aanpassingen regelt.

HomeWizard

De HomeWizard Connect Kit biedt een wereld aan mogelijkheden. Het starterpakket biedt wat we van andere merken gewend zijn: een basisstation en twee schakelaars. Maar het zijn vooral de beschikbare uitbreidingen die u de controle over uw gehele woning geven. Van rookmelders tot thermometers en IP-camera's, alles is bedienbaar, meetbaar en u kunt allerlei meldingen instellen. Het mooie van HomeWizard is dat dit merk zonwering, sensoren, schakelaars en energiemeters van allerlei fabrikanten ondersteunt. Daardoor is het vaak niet eens nodig om in uitbreidingen te investeren, sommige heeft u wellicht nu al in huis!

Welk Smarthome systeem is het meest geschikt voor mij?

Hierboven hebben we de belangrijkste verschillen tussen de Smart Home systemen aangestipt. Hierdoor krijgt u ongetwijfeld al een beeld van de mogelijkheden en de toepassingen voor uw eigen huis. Voor de volledigheid vertellen wij u bij welk soort gebruik welke specifieke oplossingen passen.

        

Stroomverbruik verlagen

Wanneer de mogelijkheid tot een lager stroomverbruik of energiebeheer u het meest aanspreekt, is de Home Stretch Start van Plugwise een interessante optie. Met dit basissysteem schakelt u apparaten volledig aan of uit (dus geen stand-by die stiekem toch stroom vreet). Het prettige van dit systeem is dat het uw energieverbruik op de aangesloten stopcontacten precies kunt terugzien. Na een half jaar kost het via de app besturen en het bekijken van het stroomverbruik wel drie euro per maand. Een bedrag dat u er vooral uit krijgt als u een groot aantal apparaten aansluit, bijvoorbeeld omdat u ruim woont. Het is overigens ook mogelijk om de andere basissystemen uit te breiden met producten, die zich specifiek richten op energiebeheer, zoals slimme thermostaten, radiatorkranen en energiemeters.

Vooral de lampen bedienen

Wanneer de verlichting aan is, lijkt het of u thuis bent. Ook al moet u overwerken of bent u op vakantie, uw huis ziet er bewoond uit en dat geeft een gerust gevoel. De voordeligste oplossing op dit gebied is de HomeEasy Starter Kit. U kunt schakelprogramma's instellen om de verlichting (of andere apparaten) op bepaalde tijdstippen tot leven te roepen of uit te schakelen.

Controle over al uw apparaten

Wilt u niet alleen energie besparen en uw verlichting op afstand in kunnen schakelen, dan is een uitgebreid systeem als KlikAanKlikUit beter voor u. Hiermee dimt u lampen en koppelt u er 'scènes' aan, ontvangt u een pushnotificatie als iemand voor de deur staat en bestuurt er uw zonwering mee. Voor volledige controle over uw apparaten is de HomeWizard ideaal, omdat deze producten ondersteunt van veel andere fabrikanten, waaronder Philips Hue, KlikAanKlikUit, Elro, Foscam, Somfy (RTS), TFA, Cresta en anderen. Wellicht beschikt u zelfs al over apparaten die door HomeWizard ondersteund worden.

Voor welk Smart Home basissysteem u ook kiest, wij staan voor u klaar met persoonlijk advies. En heeft u eenmaal de knoop doorgehakt, dan bestelt u eenvoudig online of komt u langs in één van onze winkels. Voor meer tips en informatie verwijzen wij u naar ons Smart Home dossier en ons Helpcenter.

Meer weten? Lees ook: De voordelen van HomeWizard

 Bekijk alle basissystemen