Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Neem de controle over uw digitale thuis.

Smart Home

Veilig gebruikmaken van Smart Home

veilig wonen

Wanneer er sprake is van een internetverbinding is het altijd van belang om alert te zijn en te zorgen voor een goede beveiliging van het betreffende apparaat om problemen te voorkomen. Gelukkig kunt u eenvoudig zelf maatregelen nemen om deze veiligheid te waarborgen. Zoals u heeft kunnen lezen is ook uw Smart Home beveiliging eenvoudig veilig te maken én te houden.

Het is een hard groeiende markt; Smart Home producten die u zowel voor meer comfort als uw veiligheid kunt gebruiken. Maar is het aan internet verbinden van allerlei apparaten wel zo veilig? Als u op uw smartphone naar uw camera kunt kijken, kan iemand anders dat dan ook? Niet als u een paar simpele stappen volgt.            

Zorgen voor een veilig Smart Home netwerk     

U heeft een Smart Home systeem aangeschaft om uw huis beter te beveiligen? Vergeet dan niet de toegang tot die apparaten zelf ook te beveiligen. Smart Home producten worden aan uw router verbonden, zodat u altijd verbinding heeft met de producten in uw huis. De draadloze IP camera, uw slimme thermostaat of de verlichting en automatische rolluiken. Een kwaadwillende kan de moeite nemen om uw apparaten op afstand binnen te dringen en over te nemen. Net als bij uw computer, laptop, tablet en smartphone is het ook hier belangrijk om te zorgen voor beveiliging. Volg daarom de volgende stappen om ervoor te zorgen dat toegang en eventueel beheer van de aangesloten Smart Home producten in uw handen blijft:     

  • Lees altijd de handleiding goed door.
  • Zorg ervoor dat het wachtwoord van de beheerderpagina van uw router niet eenvoudig te raden is en deel deze niet met iedereen. 
  • Zorg ervoor dat het wachtwoord van uw WiFi netwerk niet eenvoudig te raden is en deel deze niet met iedereen. Welkom01, postcode en huisnummer etc. zijn relatief eenvoudig te raden. Gebruik deze dan ook nooit als standaard.
  • Stel, indien het product dat ondersteunt, een aparte beheerderaccount in voor de Smart Home centrale en maak voor u en uw familie een andere gebruikersaccount aan voor de bediening ervan. 
  • Controleer of een apparaat zoals een IP camera niet direct via internet te bekijken is. Vaak hebben dit soort producten een aparte optie om dat onmogelijk, of juist mogelijk te maken.            

Controleer de Smart Home instellingen     

Loop alles nog een keer na wanneer u klaar bent. Wees er zeker van dat u deze eenvoudige stappen heeft doorlopen, om niet alleen uw huis, maar ook uw beveiliging veilig te stellen. Zorg dus voor goede wachtwoorden en juiste afscherming van directe internet toegang. Een manier om moeilijk te raden wachtwoorden te maken, terwijl u ze zelf eenvoudig kunt onthouden, is als volgt;     

  • Maak een willekeurige middellange zin: "afgelopen donderdag ben ik in de stad geweest om te lopen".
  • Wissel eventueel twee of meer woorden om: "donderdag ben ik in de afgelopen stad geweest te lopen om".
  • Pak de eerste letter van ieder woord: "dbiidasgtlo".
  • Pas hoofdletters en cijfers in plaats van sommige letters toe: " dB1iD45gtl0".
  • Voeg, indien u nog meer zekerheid wenst, een of meerdere leesteken toe: " ?dB1iD45gtl0!". 

Omdat u het wachtwoord op basis van een zelfgemaakte zin heeft gemaakt, kunt u deze altijd beter onthouden dan een volstrekt willekeurig wachtwoord. En dat terwijl het wachtwoord zeker niet makkelijk te raden is door buitenstaanders.      

Meer weten? Lees ook: Alles onder controle via uw smartphone of tablet

Bekijk alle tips Ga naar Smart Home