Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Bestanden overzetten van tablet naar computer

tablets
computers

Heeft u tijdens uw vakantie nog gewerkt of mooie films en foto's gemaakt met uw tablet? U wilt deze deze bestanden graag op uw computer zetten, maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? Of heeft u achter uw computer gewerkt en wilt u deze bestanden overzetten naar uw tablet om ze gemakkelijk mee te kunnen nemen onderweg? Wij vertellen u voor zowel Android tablets als iPads hoe u het beste bestanden kunt overzetten naar uw computer en vice versa.

Bestanden overzetten van Android tablet naar computer

Het kan voorkomen dat u een bestand op uw computer heeft en dat u deze over wilt zetten naar uw tablet. Dit kan bij Android tablets door het apparaat via USB aan te sluiten op uw computer. Het lijkt er misschien op dat dit volgens dezelfde regels gaat als het aansluiten van een USB stick of externe harde schijf, maar dat is niet zo. Deze worden namelijk als apparaat voor massaopslag aangesloten of worden aangestuurd vanaf de computer waarop ze aangesloten zijn en moeten derhalve een bestandsindeling (NTFS, FAT, enzovoorts) hebben, welke wordt ondersteund door de computer.

De partitie die op deze manier aan de computer wordt toegevoegd, is echter niet meer te gebruiken vanaf een ander apparaat. Bij USB sticks en externe harde schijven is dat niet zo'n probleem, want die kunnen niet anders benaderd worden. Bij mobiele apparaten is dat potentieel wel een probleem, want deze moet u nog wel kunnen bedienen op het moment dat ze op de computer aangesloten worden. Daarvoor zijn MTP (Media Transfer Protocol) en PTP (Picture Transfer Protocol) bedacht. Hiermee is het dus mogelijk om bestanden tussen computer en tablet over te zetten, zonder dat de functionaliteit van de tablet beperkt wordt. De eerste van de twee is een doorontwikkeling van de tweede. De computer waarop de tablet aangesloten wordt, heeft niet meer de controle over het aangesloten apparaat, die het wel heeft bij een apparaat voor massaopslag. U kunt zo eenvoudig bestanden uitwisselen tussen uw computer en uw tablet en nog gewoon uw tablet bedienen.  

Picture Transfer Protocol

PTP is er al een behoorlijke tijd. Deze is ontstaan uit de wens van fabrikanten om foto's, die op camera's staan, rechtstreeks vanuit de software op een computer te kunnen benaderen, zonder dat er voor iedere camera die aangesloten wordt aparte drivers geïnstalleerd hoeven te worden. Dit geldt uiteraard ook voor foto's die op een tablet staan, die met behulp van dit protocol op een computer aangesloten worden.

Media Transfer Protocol

MTP is zoals gezegd een doorontwikkeling van PTP. Naast  foto's kunnen er met dit protocol ook andere bestanden worden overgezet. Dit  kan via dit protocol ook via het netwerk, zelfs draadloos. 'Kies' van Samsung  maakt hier bijvoorbeeld ook gebruik van. Dat is een stukje software dat u op uw  computer installeert. Hiermee kunt u niet alleen alle mogelijke bestanden  overzetten, maar bijvoorbeeld ook contacten beheren en de firmware updaten van  het apparaat.

Bestanden overzetten van iPad naar computer

Een bestand overzetten van en naar een iPad, gaat net iets anders dan u wellicht gewend bent, wanneer u nog niet eerder met een product van Apple in de weer bent geweest. Simpelweg uw iPad geheugen als een folder openen om zodoende bestanden te kopiëren gaat helaas niet. Bij Apple hebben ze gebruiksgemak hoog in het vaandel staan, dus het zal u niet verbazen dat u uw iPad en eventuele andere Apple producten heel eenvoudig draadloos gesynchroniseerd kunt houden, bijvoorbeeld via iCloud. Er zijn echter ook momenten dat u gewoon nog even verbinding moet of wilt maken met een computer. In dat geval is iTunes van cruciaal belang.

iTunes

iTunes is Apple's programma om content op mobiele apparaten te beheren. Het is de lijm die uw computer en uw mobiele apparaat verbindt. U gebruikt hem uiteraard voor het synchroniseren van de muziek- en filmbibliotheek. In iTunes kunt u muziek en films kopen en downloaden, waarna ze na het aansluiten van uw mobiele device, daarheen worden gekopieerd. Het is echter ook mogelijk om bijvoorbeeld tekstdocumenten, presentaties en spreadsheets te delen tussen apparaten. Let op! Dit betreft wel alleen bestanden die ondersteund worden door iOS zelf of door apps. Als de app die op uw iPad staat ondersteuning biedt voor File Sharing, dan kunt u via iTunes de bestanden die bij deze app horen van uw computer naar uw tablet kopiëren. Het is dus pas mogelijk om een tekstbestand te kopiëren als er een tekstverwerker app op de iPad staat.

Bestanden via iTunes verplaatsen

Wanneer u iTunes nog niet geïnstalleerd heeft, dan dient u dat alsnog te doen. Vervolgens moet u iTunes openen en uw iPad verbinden via de USB kabel met uw computer. De eerste keer dat u de iPad verbindt met uw computer, zal iTunes om uw Apple ID vragen. Hierna zult u linksboven in het menu 'iPad' zien. Klik hierop en u krijgt een overzicht van uw iPad. Boven in het menu ziet u 'Apps'. Als u hierop drukt ziet u een overzicht van uw apps. Scroll naar onder waar u 'Bestandsdeling' ziet staan. De onderstaande apps kunnen documenten overzetten tussen uw iPad en de computer.

Dit zijn apps die bestandsdeling ondersteunen. U kunt via iTunes dus alleen bestanden overzetten van uw iPad naar uw computer en vice versa die ondersteund worden door apps. In het plaatje hieronder ziet u dat er een bestand op de iPad staat dat door de app 'Documents' ondersteund wordt. Als u een bestand wilt opslaan op uw PC, selecteert u het bestand en klikt u op 'Opslaan in...'. Hierna kunt u een map kiezen en het bestand opslaan. Andersom kunt u ook bestanden van uw computer naar uw iPad kopiëren, door op 'Toevoegen...' te klikken.

Wanneer u iTunes geïnstalleerd heeft op uw computer, zal deze hierna uw iPad herkennen en iedere keer als u de iPad met de computer verbindt, vragen om video's en foto's te importeren. Op deze manier kunt u dus ook video's en foto's op uw computer zetten.

AirDrop

Een nieuwe functie die is geïntroduceerd in iOS 7 is AirDrop. Hiermee is het mogelijk om bestanden uit te wisselen met andere Apple apparaten die AirDrop ondersteunen. Dit werkt alleen maar als u bij elkaar in de buurt bent. Er moet namelijk een rechtstreekse draadloze verbinding opgezet worden tussen de twee apparaten. U hoeft dus niet allebei op hetzelfde WiFi netwerk te zitten. De toepassing werkt via WiFi Direct. Wanneer u van onder het scherm naar boven veegt, komt er een paneel tevoorschijn waarin u kunt aangeven wie u allemaal mag benaderen via AirDrop: niemand, alleen contacten of iedereen. Wanneer u bijvoorbeeld een foto wilt verzenden via AirDrop, dan komt die mogelijkheid tevoorschijn op het moment dat u op de knop voor 'delen' drukt. U ziet dan de apparaten in uw omgeving die dit ondersteunen. Een druk op de knop stuurt een verzoek naar het geselecteerde Apple apparaat. Die moet de verbinding accepteren, waarna de overdracht plaats kan vinden.

Via de cloud

Zoals u kunt lezen is het overzetten van bestanden van uw iPad naar uw computer helaas niet zo simpel. Door de komst van cloud diensten wordt dit steeds makkelijker en kunt u al uw bestanden, foto's en video's eenvoudig opslaan.

Het is erg handig om uw bestanden online op te slaan. et principe is zeer eenvoudig. U reserveert een stuk ruimte op een server bij een dienst. Voorheen waren dit nog redelijk kleine gedeeltes, maar tegenwoordig kunt u hier al uw foto's en zelfs filmpjes makkelijk kwijt. Als u uw foto's, filmpjes of bestanden hier wilt opslaan heeft u alleen een internetverbinding nodig, om zo deze bestanden te kunnen uploaden. Zo kunt u makkelijk uw foto's opslaan en ook weer overal bekijken. De meest bekende cloud diensten of providers zijn: Windows Live Skydrive, Google docs en Apple iCloud.

 Wilt u meer informatie over het maken van een back-up of hulp bij het toepassen ervan?  Bekijk dan onze Tablet Koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Een back-up maken van uw tablet

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets