Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Zijn er tablets die mijn laptop kunnen vervangen?

tablets
laptops

Steeds vaker zien we tablets voorbijkomen, die qua vormgeving en functionaliteit op een laptop lijken. Bij sommige modellen krijgt u bijvoorbeeld een toetsenbord meegeleverd, of heeft de tablet extra veel opslagruimte. De vraag is: kunnen tablets daadwerkelijk een desktop of laptop vervangen?

Toepassingen

Een tekst uitschrijven, een diapresentatie maken, uw boekhouding bijwerken, muziek beluisteren, een bestand afdrukken, een e-mail versturen, foto's bewerken, back-ups maken, online shoppen, internetbankieren: op een tablet kunt u tegenwoordig exact hetzelfde doen als op een laptop. Voor iedere toepassing is wel een app beschikbaar, die u kunt downloaden in de applicatiewinkel. Zo heeft Microsoft van de meeste van zijn softwareproducten wel een app: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, OneDrive en Skype om een paar voorbeelden te noemen. Het bewerken en uitdraaien van teksten is dus niet langer exclusief voorbehouden aan desktops en laptops.

Tablets worden bovendien steeds krachtiger: de rekenkracht van de processor en het werkgeheugen krijgen jaarlijks een upgrade. Ook zwaardere (grafische) taken als foto-, muziek- of videobewerking kunt u tegenwoordig op een tablet uitvoeren.

2 in 1

U hoeft dus niet meer te kiezen tussen een tablet of een laptop. Met een zogenaamde 2 in 1 combineert u de kracht van een laptop met het gemak van een tablet. Met dit veelzijdige apparaat kunt u eenvoudig schakelen tussen werken en ontspannen.


Er zijn twee soorten 2 in 1 apparaten: detachable, met een afneembaar toetsenbord en convertible of hybrid, met een omklapbaar toetsenbord. Beiden beschikken over de flexibiliteit om de functionaliteit te kiezen, die op dat moment het beste bij uw werkzaamheden of omgeving past.

Accessoires

Net als bij desktops en laptops zijn er voor tablets vele accessoires te koop om uw productiviteit te vergroten. Om snel en comfortabel te typen koopt u een extern toetsenbord. Als u veel tekent of snel aantekeningen wilt maken, dan is een stylus wellicht voor u weggelegd. Liever op een groter scherm of met een tweede scherm werken? Dan sluit u met het juiste verloopkabeltje uw tablet aan op een televisie of tweede monitor. Staat de tablet niet in de goede kijk- en werkhoek? Dan is een cover, standaard of docking station een goede oplossing.

Aansluitmogelijkheden

Wat betreft connectiviteit zijn tablets tegenwoordig net zo veelzijdig als desktops en laptops. Naast WiFi en Bluetooth hebben ook tablets tegenwoordig standaard diverse aansluitmogelijkheden: een USB poort (2.0 of 3.0), Mini DisplayPort of mini HDMI aansluiting zijn geen uitzondering meer.

Zojuist vermelden we al even het docking station. Een docking station is weliswaar een behoorlijke investering, maar biedt diverse voordelen. Zo hebben de meeste stations een ingebouwde batterij, waardoor de tablet enkele uren langer meegaat voordat hij leeg is. Een ander groot voordeel is dat ze vaak extra aansluitmogelijkheden voor randapparatuur bieden. Zo heeft het docking station voor de Surface Pro 3 vijf USB poorten, een Mini DisplayPort, ethernet aansluiting en 3.5 millimeter jack voor een hoofdtelefoon. Een muis, USB stick of externe harde schijf aansluiten is dus geen enkel punt.

Mocht u geen docking station voor uw tablet kunnen vinden, dan zijn er ook toetsenborden te koop die extra aansluitmogelijkheden bieden.

Meer weten? Lees ook: Voorkom RSI bij het gebruik van uw tablet

Bekijk alle tipsBekijk alle 2 in 1