Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

De voor- en nadelen van phablets

tablets
laptops

Smartphone, tablet, smartwatch: het zijn vandaag de dag allemaal ingeburgerde begrippen. Dat geldt ook voor de term phablet, maar dan in iets mindere mate. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag wat phablets zijn en waarom deze mobiele apparaten mogelijk interessant zijn voor u.      

Wat zijn phablets?

Een phablet is te omschrijven als een kruising tussen een smartphone en een tablet. Het is een mobiel apparaat dat qua functionaliteit op een smartphone lijkt (u kunt ermee bellen, sms'en, whatsappen, enzovoorts), maar qua vormgeving ook iets wegheeft van een tablet. Deze toestellen zijn dusdanig groot, dat ze vaak nog net in een jas- of broekzak passen en tegelijkertijd een tablet kunnen vervangen. Phablets zijn dus te beschouwen als een tussenformaat. Het woord is een samenvoeging van de Engelse woorden phone en tablet.

Phablets hebben de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Dat is deels te danken aan het succes van smartphones als de Samsung Galaxy Note in 2011. Dit was één van de eerste smartphones met een groter schermformaat dan de concurrentie (5.3 inch) en is veelal omschreven als 'het beste van een smartphone en tablet in één'. In minder dan een jaar tijd ging dit toestel ruim 10 miljoen keer over de toonbank.

In de jaren die daarop volgden zijn twee ontwikkelingen waar te nemen: smartphones werden steeds groter en tablets daarentegen steeds kleiner. Zodoende is de scheidslijn tussen smartphones, tablets en phablets steeds verder vervaagd. Apparaten met een beelddiagonaal dat tussen de 5.5 inch en 7 inch ligt, worden tegenwoordig bestempeld als een phablet.

Voordelen phablets

Misschien vraagt u zich af waarom u voor een phablet zou kiezen. Deze productcategorie kent een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele smartphone en tablet. Zo is het grotere schermformaat van phablets zeer geschikt voor multimediaconsumptie. Als u geregeld e-mails of WhatsApp berichten schrijft, dan is het fijner om op een groter scherm te werken. Hetzelfde geldt voor het bekijken van video's, online lezen van het laatste nieuws of spelletjes spelen.

U hoeft niet bang te zijn dat uw mobiele apparaat sneller leeg is. Een groter scherm vergt weliswaar meer energie, maar de batterijen van phablets zijn tegenwoordig zo groot en krachtig dat ze minstens net zo lang meegaan als een smartphone. U kunt dus net zo lang van uw phablet genieten als van een smartphone of tablet.

Maar het belangrijkste argument om voor een phablet te kiezen is dat u het beste van twee werelden combineert in één apparaat: u beschikt over de bereikbaarheid en belfunctionaliteit van een smartphone en de mogelijkheden van een groter scherm van een tablet. Het is dus niet noodzakelijk om twee losse apparaten te kopen, wat een enorme besparing oplevert voor uw portemonnee.

Nadelen phablets

Het mes snijdt uiteraard aan twee kanten. Het grote formaat van phablets is niet voor iedereen weggelegd. Het schermformaat kan het knap lastig maken om het toestel met één hand te bedienen, vooral als u van nature al kleinere handen heeft. U bent dan meer tijd bezig met het goed hanteren van uw apparaat dan u daadwerkelijk productief bezig bent.

Houd er rekening mee dat de zakken van uw kledingstukken mogelijk niet geschikt zijn om een phablet mee te vervoeren. Phablets zijn dermate groot, dat ze niet altijd in de binnenzak van uw jas of broekzak passen. Een te kleine zak brengt bovendien een gevaar met zich mee: buigen. Vlak na de introductie van de iPhone 6 Plus klaagden vele consumenten dat de behuizing van hun toestel was verbogen. De oorzaak: hij had te lang in hun broekzak gezeten waardoor er te lang teveel druk op de smartphone kwam te staan. 'Bendgate' was geboren.

Tenslotte zijn er situaties waarbij u beter met een tablet of smartphone kunt werken. Als u bijvoorbeeld veel e-books of andere documenten leest, dan is een tablet of e-reader wellicht een beter alternatief dan een phablet. Langdurig telefoneren met een phablet wordt niet door iedereen als even prettig ervaren vanwege de omvang van het apparaat. In dat geval is een kleinere smartphone een betere oplossing.

Meer weten? Lees ook: Vijf apps die uw leven een stuk aangenamer maken

Bekijk alle tips Bekijk Alle Smartphones