Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Kiest u voor 3G of 4G mobiel internet?

smartphones

Dat is eigenlijk een beetje zoals vragen of u liever in een Volkswagen of een Ferrari rijdt. Het komt allebei eigenlijk op hetzelfde neer, toch? De vergelijking gaat wat dat betreft wel aardig op: degelijk en snel genoeg, of héél snel en gaaf, maar misschien ook wel iets gevaarlijker.    

Wat was er ook alweer vóór 4G?

Vroeger, toen CD's nog LP's genoemd werden en mobiele telefoons eigenlijk een karretje nodig hadden vanwege het gewicht, was er wel al een vorm van mobiele telefonie. Het was echter enkel voor de zakenlui, beroepschauffeurs en bijvoorbeeld ook de binnenvaart, vanwege hoge kosten. Wat later kwamen de mobiele telefoons met het GSM netwerk, waardoor mobiele telefonie en data overdracht ook voor de massa beschikbaar kwam. Kent u ze nog: de PocketLine Swings, Motorola's, Nokia's en de Ericsson's?

Al snel daarna kwamen de eerste 'smartphones' met mobiele internet mogelijkheid. De snelheid was, achteraf gezien, om te huilen, maar wat waren we blij dat we zeer simpele internetpagina's op onze mobiele telefoons konden bekijken. Uiteraard werden er verbeteringen ontwikkeld waardoor 2G, 2.5G en zelfs 2.75G ontstonden. Omstreeks 2001 werd 3G ontwikkeld in Japan en nadien door de rest van de wereld overgenomen. Het werd toen pas echt mogelijk om internet relatief goedkoop en snel aan te bieden. In de loop der jaren zou 3G nieuwe uitbreidingen krijgen waardoor 3.5G, 3.75G en zelfs 3.9G ontstonden. Steeds meer snelheid met minder kosten per 'tik'.

In 2010 kwam dan eindelijk 4G. Tele2 was de eerste die de frequentie voor 4G opkocht, daarna volgden KPN, Vodafone en T-Mobile snel. Klein geheimpje: stiekem zit tot op heden enkel Zuid-Korea op het échte 4G. De rest van de wereld gebruikt 3.9G, wat voor het gemak gewoon 4G genoemd wordt. Anders zou het toch echt onduidelijk worden. 3.9G gebruikt de techniek genaamd LTE voor mobiele data verzending en ontvangst. 4G gebruikt LTE Advanced. We worden dus eigenlijk een klein beetje voor de gek gehouden.

In een minuutje rond het circuit met 4G

Wat is dan eigenlijk het verschil in snelheid tussen wat 3G en 4G genoemd wordt? 3G begon met een snelheid van ongeveer 144 Kb per seconde (1.1 MB p/m), als u in bijvoorbeeld een auto zich snel voortbewoog. Stilstaand kon dat oplopen tot 2 Mb per seconde (ca. 15 MB p/m). U was dus gek genoeg een stuk sneller als u stil bleef staan.

Onze 4G (lees: 3.9G) heeft op zijn langzaamst een pieksnelheid van ongeveer 100Mbps. ca. 750 MB p/m. De snelheid van 4G loopt op tot een huidig piek maximum van ongeveer 326 Mbps (ca. 2,45 GB p/m). Daarmee is in 60 seconden bijvoorbeeld een videobestand van ca. 2,45 GB op uw telefoon gedownload. Dat is een film van relatief hoge kwaliteit met een duur van gemiddeld 1,5 tot 2 uur! U begrijp nu waarschijnlijk waarin de Ferrari iets gevaarlijker kan zijn. Ook al zijn filmpjes op YouTube of Facebook een heel stuk kleiner dan een 'echte' film (en is uw normale gemiddelde downloadsnelheid een stuk lager door drukte op het netwerk, bereik en het type telefoon) het wordt wel erg makkelijk om relatief snel uit de bocht te vliegen met uw data abonnement van 2 of misschien zelfs 4 GB per maand. Daarom is het verstandig om toch af en toe die rem in te drukken en via uw telefoon te controleren hoeveel data uw mobiel al heeft gebruikt. Het blijft natuurlijk wel gaaf al die snelheid.

Meer weten? Lees ook: Verschillen en overeenkomsten tussen Android, iOS en Windows

Bekijk alle tips Bekijk Alle Smartphones