Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Televisie kijken op uw tablet

tablets

De één wil een tv-show zien, de ander liever een film. Wie mag er kijken? Gegarandeerd dat dit vroeger meer dan eens tot hoofdpijn of ruzie leidde. Dankzij de tablet behoort het gevecht om de afstandsbediening tot het verleden. Tegenwoordig kunt u samen op de bank zitten en ieder zijn of haar eigen programma kijken. Welke mogelijkheden heeft u met uw tablet?

Aflevering terugkijken

Stel dat u een afspraak buiten de deur heeft en geen HD recorder in huis heeft, dan kunt u op een later tijdstip via uw tablet de betreffende uitzending terugkijken. Daarvoor bestaan allerhande apps: NPO (voorheen Uitzending Gemist), RTL XL, SBS6, KIJK, en ga zo maar door. De apps kunt u gratis downloaden, maar kennen net als reguliere tv-zenders reclameblokken tussendoor. Soms kunnen er ook kosten verbonden zijn aan het gebruik van deze apps, bijvoorbeeld wanneer u alvast de volgende aflevering wilt bekijken.

Live tv kijken

Naast afleveringen terugkijken kunt u ook live tv kijken op uw tablet. Vrijwel alle providers hebben daarvoor hun eigen app, zoals KPN iTV Online, Ziggo TV, Tele2 Online TV en Caiway Multiscreen TV. Om gebruik te kunnen maken van deze diensten moet u naast een televisieabonnement ook een internetabonnement bij dezelfde provider afsluiten. Sommige providers stellen aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat u alleen op uw eigen WiFi netwerk deze apps kunt gebruiken, een beperkt zenderaanbod of het vaak duurdere abonnement X moet afnemen.

LET OP! Een aflevering terugkijken of live tv kijken is niet mogelijk in het buitenland. Dit heeft te maken met auteurs-, beeld- en uitzendrechten. Door afspraken tussen filmstudio's en televisiezenders beperken deze rechten zich tot Nederland.

Streaming

Bij steamingdiensten beslist u waar en wanneer u een film of serie bekijkt. Voor een vast bedrag per maand heeft u onbeperkt toegang tot vele honderden video's. Met zo'n groot aanbod zit er voor ieder wat wils tussen. De videokwaliteit is goed en de kosten zijn gering.

Eén van de bekendste video streamingdiensten is wellicht Netflix. Het is in meer dan 40 landen wereldwijd beschikbaar en telt ruim 60 miljoen abonnees. Deze brede beschikbaarheid brengt een groot voordeel met zich mee: u kunt ook in het buitenland films en series kijken. Houd er echter rekening mee dat het beschikbare aanbod per land verschilt. Dat een bepaalde film of serie beschikbaar is in Nederland, betekent niet dat u deze ook in bijvoorbeeld Engeland kunt bekijken. Dit heeft met de zojuist genoemde auteursrechtenkwestie te maken. Om juridische problemen te voorkomen past Netflix geo-content blocking toe op zijn aanbod.

HBO GO is een andere bekende streamingdienst. Om auteursrechtelijke redenen is HBO GO alleen in Nederland beschikbaar. Videoland Unlimited is zowel in Nederland als België te bekijken.

Meer weten? Lees ook: Hoe smartphones en tablets met elkaar kunnen samenwerken

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets