Het beeldscherm is misschien wel één van de belangrijkste zaken om naar te kijken als u een nieuwe tablet gaat aanschaffen. Wij geven u een overzicht van de meest relevante aspecten van een tabletscherm.
Een andere veelvoorkomende term is resolutie. De resolutie is het aantal pixels of beeldpunten in horizontale en verticale richting. Er zijn tablets met lage en hoge resolutie: 1.024 x 600 is een lage resolutie, 2.560 x 1.600 pixels daarentegen zeer hoog. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, des te beter de beeldkwaliteit.
Fabrikanten hanteren soms termen als Full HD, qHD, UHD (4K) en retina om de resolutie aan te duiden. Voor de makers zijn het weloverwogen marketingtermen om hun producten te promoten, maar voor de consument is het niet altijd duidelijk wat hiermee bedoeld wordt. Hier vindt u een overzicht met daarin al deze termen en de corresponderende resoluties.
In de eerste plaats is het goed om na te denken over de grootte van het scherm. Dit wordt ook wel de beelddiagonaal genoemd. Deze maat wordt uitgedrukt in inches. Jarenlang waren 9.7 inch (iPad) en 10.1 inch (Android tablets) de gangbare maten op de tabletmarkt. Sinds enige tijd zijn er ook tablets met kleinere en grotere displays te koop, grofweg tussen de 7 inch en 13 inch.
Tablets met een grote beelddiagonaal hebben als voordeel dat het prettiger is om teksten op te lezen, te typen en video's te bekijken. De keerzijde is echter dat ze minder makkelijk mee te nemen zijn vanwege hun omvang en gewicht.
U moet zich niet blind staren op de resolutie: kijkt u ook goed naar de pixel dichtheid. Deze maat geeft het aantal pixels per inch (ppi) aan. Deze maat wordt gebruikt om de scherpte van een display aan te geven. Hoe hoger de pixel dichtheid, des te scherper het beeld. Deze maat staat echter niet altijd bij de technische specificaties vermeld. De pixel dichtheid kunt u zelf berekenen. U neemt het kwadraat van het aantal horizontale pixels, telt daar het kwadraat van het aantal verticale pixels bij op, van deze som neemt u de wortel en tenslotte deelt u dit getal door de beelddiagonaal.
Hoe hoog moet de pixel dichtheid zijn? Het menselijke oog kan op een afstand van 25 tot 30 centimeter een pixel dichtheid van 300 ppi onderscheiden. Als u veel video's bekijkt bevelen wij u een dergelijke pixel dichtheid of hoger aan. Om te internetten, e-mail te controleren en andere basale activiteiten volstaat een lagere pixel dichtheid.
Een andere veelgebruikte maat bij tabletschermen is de beeldverhouding of aspect ratio. Dit getal drukt de verhouding uit tussen het aantal horizontale en verticale pixels. 16:9 en 16:10 –beiden ook wel breedbeeld genoemd– waren vooral in de begindagen veelgebruikte beeldverhoudingen. Steeds meer nieuwe tablets stappen over op een 4:3 aspect ratio, de beeldverhouding die Apple al sinds jaar en dag voor zijn iPad aanhoudt. Deze is te herkennen aan de zwarte balken aan de onder- en bovenkant van het scherm.
LCD, TFT, OLED: producenten gebruiken uiteenlopende schermentypen voor hun tablets. LCD schermen zijn energiezuinig, maar de kleurverzadiging is minder goed. TFT is een verbeterde versie van LCD. Dit type scherm bestaat uit kleine subpixels, waardoor de kleurweergave en het contrast er beter uitzien dan op LCD schermen. Nadeel is echter dat de kans op defecte subpixels groter is dan bij LCD. OLED schermen zijn dunner en energiezuiniger dan LCD schermen en de responstijd ligt aanzienlijk lager. Doordat pixels individueel volledig uitgeschakeld kunnen worden, is zwart op dit type scherm zwarter dan bij andere schermsoorten. Het aantal tablets met OLED schermen is echter gering. Bovendien is het prijskaartje een stuk hoger dan bij tablets met LCD of TFT schermen.
Ook de wijze waarop displays aanrakingen registreren verschilt per tablet. Verreweg de meeste tablets hebben een capacitief touchscreen. Bij deze tablets staat er een zeer lichte elektrische lading op het scherm. Door deze met een stylus of één of meerdere vingers aan te raken wordt die elektrische lading geleid, registreert de tablet deze aanraking en voert het daarbij horende commando uit. Sommige tablets beschikken over een resistief touchscreen. Deze bestaan uit twee dunne lagen met een luchtlaag daartussen. U kunt een tablet dan ook met een handschoen aan bedienen. Nadeel is dat dit type scherm trager is en slechter reageert dan capacitieve schermen.
De afkorting IPS treft u regelmatig aan bij tablets. Dat staat voor In Plane Switching. Simpel gezegd creëert IPS wijdere kijkhoeken, minder glans en een betere kleurproductie dan een standaard LCD scherm. Tablets met IPS kunt u zeer schuin vasthouden en dan ziet u de foto's en video's nog steeds prima. Dat heeft met de plaatsing en uitlijning van de kristallen in het scherm te maken.
De meeste tablets beschikken over IPS of een eigen variant op deze techniek. De schermen van high end modellen hebben vaak nog aanvullende technologieën. Zo is de Samsung Galaxy Tab S uitgerust met Adaptive Display. Hiermee past het scherm automatisch de helderheid en verzadiging dynamisch aan. Een lichtsensor zorgt ervoor dat het display rekening houdt met uw omgeving, zodat onder meer de witbalans automatisch wordt aangepast.
Meer weten? Lees ook: Processor en opslagcapaciteit van uw tablet
Handige links
Advies