Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Processor en opslagcapaciteit van uw tablet

tablets

Een tablet moet niet alleen het juiste schermformaat hebben, maar tevens snel en krachtig zijn en voldoende ruimte bieden voor al uw data. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste aspecten waar u op moet letten als u naar de processor en het opslaggeheugen kijkt.

Processor: de motor van uw tablet

De processor of CPU, wat staat voor Central Processing Unit, vormt de motor van een tablet. Dit stukje hardware stuurt alle componenten aan en zorgt er in feite voor dat het apparaat tot leven komt. Om een processor te beoordelen kijkt u naar twee onderdelen: snelheid en efficiëntie.

Snelheid van de processor

De snelheid geeft aan hoe goed een processor zijn werk doet. Deze hangt af van diverse factoren, waaronder:

  • De kloksnelheid: deze eenheid geeft aan hoeveel bewerkingen per seconde een processor kan uitvoeren. Dit wordt gemeten in Hertz. Processoren zijn tegenwoordig zo krachtig dat hun snelheid in gigahertz (GHz) wordt uitgedrukt. Ter illustratie: 2.2 GHz betekent dat een processor 2,2 miljard bewerkingen per seconde kan uitvoeren. 
  • Het aantal kernen: het aantal processen of bewerkingen dat gelijktijdig wordt uitgevoerd is tegenwoordig zo groot dat een CPU voorzien wordt van meerdere processoren of kernen. In het algemeen betekent dat, dat taken sneller worden afgehandeld als een processor meerdere kernen heeft, vooral als meerdere programma's naast elkaar draaien. Multicore processoren zijn uitgerust met 2, 4 of 8 kernen, respectievelijk dualcore, quadcore en octacore. 
  • De hoeveelheid cache: de cache is de plek waar gegevens tijdelijk worden opgeslagen om data sneller op te roepen. Hoe groter de cache, des te meer informatie tijdelijk opgeslagen en opgevraagd kan worden. Zodoende is een processor met meer cache sneller. 

Efficiëntie van de processor

Efficiëntie heeft te maken met de vraag hoeveel energie een processor vergt om zijn werk te doen en hoeveel warmte het daarbij opwekt. Grofweg zijn er twee soorten processorarchitecturen te vinden in tablets: ARM en Intel. ARM processoren zijn ontworpen om energiezuinig te zijn, waardoor mobiele apparaten langer meegaan met één batterijlading en minder warmte produceren. Processoren van Intel verbruiken weliswaar meer stroom en wekken meer warmte op, maar hebben als voordeel dat ze complexere taken kunnen uitvoeren.

Het antwoord van ARM op Intel was de lancering van een techniek die big.LITTLE heet. Simpel gezegd komt het erop neer dat ARM meerdere kernen met elkaar laat samenwerken om grote, energievretende taken en eenvoudige taken van elkaar te onderscheiden en onderling uit te wisselen wanneer dat nodig is. Een webpagina laden vergt bijvoorbeeld de nodige rekenkracht en komt voor rekening van de big configuratie. Is de pagina eenmaal geladen dan neemt de LITTLE configuratie de taak weer over. Kortom, deze techniek zorgt voor betere prestaties en efficiëntie. De onderstaande video geeft meer tekst uit en uitleg over big.LITTLE. 

Opslaggeheugen van uw tablet

Het opslaggeheugen van een tablet is te vergelijken met apparaten als een computer, smartphone of spiegelreflexcamera. Om documenten, foto's, video's, applicaties en andere data op uw tablet op te slaan heeft u geheugen nodig. Als u van plan bent om een tablet te kopen, is het aan te raden om vooraf goed na te denken over hoeveel geheugen u nodig denkt te hebben en waarvoor u deze denkt te gebruiken: films en muziek opslaan, foto's maken, applicaties installeren, enzovoorts.

De hoeveelheid opslaggeheugen verschilt per tablet. Goedkopere low budget modellen zijn aantrekkelijk qua prijs, maar hebben veelal niet meer dan 8GB aan opslagcapaciteit. Ook bij duurdere tablets loopt het opslaggeheugen uiteen van 16GB tot soms wel 512GB. Daarbij moet u bedenken dat het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde applicaties een deel van het geheugen opslokken. Met andere woorden, als de beschrijving vermeldt dat een tablet 16GB aan opslagcapaciteit heeft, dan heeft u in werkelijkheid minder ruimte voor uw bestanden.

TIP | Houd er rekening mee dat ook updates van uw besturingssysteem geheugen vreten. Het updaten van het besturingssysteem is echter belangrijk om uw tablet en persoonlijke gegevens te beschermen tegen hackers. Alleen al om die reden is het verstandig om niet te bezuinigen op de opslagcapaciteit. 

Geheugen uitbreiden van uw tablet

Sommige tablets beschikken over een SD kaartlezer. Voor enkele tientjes heef u al een SD kaart waarmee u het interne geheugen snel en eenvoudig uitbreidt. Kijk vooraf goed of de tablet, die u op het oog heeft, hierover beschikt. Op een iPad is het bijvoorbeeld onmogelijk om het geheugen uit te breiden met een SD kaart. Let ook goed op welke kaarten de tablet ondersteunt en met hoeveel GB u het geheugen maximaal kunt uitbreiden. Twijfelt u? Vraag het dan na bij de fabrikant of in de winkel waar u de tablet heeft gekocht.  

Andere manieren om intern geheugen vrij te maken en daarmee ook de snelheid van uw tablet te verhogen, zijn:

  • Verwijder apps die u niet of weinig gebruikt
  • Verwijder overbodige foto's, video's en berichten om geheugen vrij te maken
  • Gebruik clouddiensten om back-ups te maken
  • Wis regelmatig het cachegeheugen (tijdelijke bestanden)
  • Ga terug naar de fabrieksinstellingen. LET OP! U bent dan wel al uw bestanden kwijt. Deze kunt u niet meer terughalen. 

Meer weten? Lees ook: Aansluit- en verbindingsmogelijkheden op uw tablet

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets