Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Internetten op uw tablet: WiFi only of 3G/4G?

tablets

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat de meeste consumenten een tablet aanschaffen om te surfen op internet. Daarvoor heeft u wel een internetverbinding nodig. Dit bereikt u op twee manieren op een tablet: via een draadloos netwerk (WiFi) of via een provider (3G/4G).

WiFi

Draadloos internetten is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Vroeger had onze apparatuur een netwerkkabel om een internetverbinding op te zetten, tegenwoordig zijn draden en kabels in principe overbodig. In een tijd dat we met z'n allen steeds mobieler worden en informatie altijd binnen handbereik is, is dit een goede zaak.

De populairste methode om te internetten op een tablet is via een draadloos thuisnetwerk. Uw router zendt een internetsignaal uit en uw tablet maakt hier verbinding mee. Om een verbinding tot stand te brengen heeft u veelal een wachtwoord nodig. Hiermee houdt u in de hand met wie u uw internetverbinding deelt: onbekenden hebben daar immers niets te zoeken.

TIP | Lukt het niet om een WiFi verbinding tot stand te brengen met uw tablet? Check dan ons artikel met de meest voorkomende problemen en de oplossingen.

WiFi only

Alle tablets beschikken over WiFi voor draadloos internet. Als u alleen via WiFi kunt surfen, dan spreken we ook wel van WiFi only. Mobiel internetten via een provider is dan niet mogelijk, waarover verderop in dit artikel meer.

Standaarden voor draadloze netwerken

Een ander aspect waar u goed op moet letten bij het aanschaffen van een tablet zijn de standaarden voor draadloze netwerken. WiFi werkt namelijk op verschillende kanalen. Des te meer van deze standaarden uw tablet ondersteunt, des te hoger de (potentiële) maximale WiFi snelheid. De populairste standaarden zijn 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac. Deze standaarden maken gebruik van radiofrequenties van 2.4 GHz of 5 GHz.                                                 

WiFi Standaard Internetsnelheid
802.11a 5,5 Mbps
802.11b 5,5 Mbps
802.11g 24 Mbps
802.11n (2.4 GHz) 35-50 Mbps
802.11n (5 GHz) 40-150 Mbps
802.11ac (5GHz) 130-600 Mbps

Mobiel internet via een provider

Naast WiFi is het ook mogelijk om via het netwerk van uw provider te internetten. Net als bij een smartphone zal u een data abonnement moeten afsluiten bij uw provider. U krijgt dan een simkaart opgestuurd, die u in uw tablet stopt.

3G

Mobiel internetten via uw provider gebeurt op dit moment op twee verschillende netwerken: 3G of 4G. 3G is de derde generatie van mobiele telecommunicatie. Deze standaard is in 2001 ontwikkeld in Japan en wereldwijd overgenomen. Voor providers was dit de eerste manier om tegen aantrekkelijke tarieven snel internet aan te bieden. De internetsnelheid varieert bij 3G tussen de 5 en 10 Mbps.

4G en 4G+

 De opvolger van 3G heet 4G. 4G wordt sinds 2010 in Nederland aangeboden op drie verschillende frequentiebanden: 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Daarmee zijn internetsnelheden tussen de 100 en 1.000 Mbps te behalen. Dat is afhankelijk van uw locatie: in de auto of trein zijn theoretische snelheden tot 100 Mbps te halen, als u rustig over straat wandelt  tot 1.000 Mbps. Tele2 was de eerste provider die de frequentie voor 4G opkocht, gevolgd door KPN, Vodafone en T-Mobile.

Sinds enkele maanden experimenteert KPN in diverse Nederlandse steden met 4G+, de snellere variant van 4G. 4G+ maakt hogere internetsnelheden mogelijk en biedt meer capaciteit door verschillende frequenties te stapelen. KPN biedt 4G normaal aan over de 800 MHz band. Bij 4G+ wordt daar 1800 Mhz aan toegevoegd. Hoe hoger de frequentie, des te hoger de internetsnelheid. Nadeel van een hogere frequentie is dat het internetbereik afneemt. 

WiFi only of 3G/4G?

Vraag is: neemt u genoegen met WiFi only op uw tablet, of wilt u ook via het 3G/4G netwerk internetten? Dat is afhankelijk van waar en waarvoor u uw tablet gebruikt. Als u enkel thuis of op kantoor online bent, volstaat WiFi only. U surft dan veilig en vertrouwd op een beveiligd netwerk. Bovendien kunt u uw tablet ook op andere locaties met WiFi hotspots gebruiken, zoals een hotel of terras.

Bent u daarentegen veel onderweg en wilt u altijd en overal over internet beschikken? Dan is een tablet met 3G/4G module het overwegen waard. Het voordeel is dat u niet gebonden bent aan de locatie van een draadloos netwerk en u (vrijwel) overal internetbereik heeft. Daarnaast hoeft u niet terug te vallen op openbare WiFi netwerken, die de nodige gevaren met zich meebrengen.

Een tablet met 3G/4G module heeft echter wel een aantal nadelen. Om te beginnen zijn deze tablets vaak een stuk duurder dan WiFi only tablets: soms wel 100 euro of meer. Daarnaast maakt u extra kosten, omdat u een data abonnement moet aanschaffen. Als u regelmatig muziek streamt of video's bekijkt op YouTube, dan bent u in no time door uw databundel heen.

Meer weten? Lees ook: Accessoires voor uw tablet

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets