Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Verantwoord mobiel internetten in het buitenland

smartphones

Gaat u binnenkort op vakantie en neemt u uw smartphone of tablet mee? Dan  wilt u vast veilig en slim gebruikmaken van het internet. Vaak zijn er in de  buurt van uw vakantiebestemming WiFi hotspots, waarmee u gratis of tegen lage  kosten kunt internetten. Wij leggen u graag uit hoe u een WiFi hotspot kunt  vinden en installeren. Daarnaast kunt u hieronder lezen hoe u de internetkosten  onder controle kunt houden in het buitenland.

WiFi hotspot

In het buitenland zijn WiFi hotspots de handigste manier om uw mobiele  apparaat te verbinden met het internet. Een WiFi hotspot is eigenlijk hetzelfde  als uw WiFi signaal thuis, maar dan eentje dat u deelt met anderen.  Bijvoorbeeld met de klanten van het café waar u zit, de kampeerders op uw  camping of de andere gasten van uw hotel. Het hangt af van uw  vakantiebestemming hoeveel u er tegenkomt. In sommige landen is het de  normaalste zaak van de wereld om vrijwel overal WiFi aan te bieden, terwijl dat  in andere landen veel minder het geval is.

Beveiligde verbinding

WiFi hotspots zijn er in twee soorten: beveiligd en onbeveiligd. Bij een  beveiligde hotspot moet u een wachtwoord invoeren, nadat u er verbinding mee  heeft gemaakt. Vaak moet u dit wachtwoord invoeren op het moment dat u de  netwerknaam kiest van de hotspot. Uw mobiele apparaat zal dan om een wachtwoord  vragen.

Het komt ook voor dat de verbinding er onbeveiligd uitziet als u in het  overzicht kijkt van beschikbare draadloze netwerken (er staat geen slotje bij  het signaal), maar dat u toch een wachtwoord in moet voeren op het moment dat u  wilt gaan internetten. U wordt dan automatisch naar een webpagina geleid waar u  dit moet doen. Vult u hier geen wachtwoord in, dan kunt u geen gebruikmaken van  de verbinding. Let er hier wel bij op, dat u met heel erg veel vreemde mensen  op hetzelfde netwerk zit. Ga daarom bewust om met waar u een dergelijk netwerk  voor gebruikt. Even kijken wat het weer is in Nederland is prima, maar hele  gevoelige informatie uitwisselen is niet aan te raden.

Onbeveiligde verbinding

Bij een onbeveiligde verbinding hoeft u nergens een wachtwoord in te  voeren, maar kunt u meteen aan de slag. Dit type verbinding is minder veilig  dan een verbinding waarbij u een wachtwoord moet invoeren. Iedereen die het signaal  op kan pikken kan er verbinding mee maken zonder dat ook maar iemand het merkt.  Dat is met een beveiligde verbinding niet mogelijk, omdat het wachtwoord dan  eerst ergens opgevraagd moet worden. Dat maakt een dergelijk netwerk minder  interessant voor criminelen. Die willen in de regel zo weinig mogelijk in de  openbaarheid treden.

Als het mogelijk is, maak dan in ieder geval verbinding met een netwerk  waarvoor een wachtwoord nodig is. Een laatste tip is om de WiFi van uw mobiele  apparaat uit te schakelen op het moment dat u geen verbinding nodig heeft met  een hotspot. Dan is er ook geen kans op ongewenste 'bezoekers'.

Roaming

Wanneer u geen gebruik kunt of wilt maken van een hotspot, dan kunt u in  het buitenland ook roamen. Althans, dit is mogelijk wanneer u een mobiel apparaat heeft met een dataverbinding (3G/4G). De SIM kaart in uw mobiele  apparaat staat dan geregistreerd bij uw provider in Nederland, waar u uw  abonnement heeft. Op het moment dat u de grens over gaat, geeft uw SIM kaart  aan dat hij geen verbinding meer heeft met zijn eigen netwerk: hij is aan het  roamen (Engels voor rondzwerven). Dit kan behoorlijk hoge kosten met zich meebrengen, al zijn de prijzen per MB de afgelopen tijd in Europa wel sterk gedaald. Uw mobiele apparaat zal roamen dan ook standaard uitschakelen op het moment dat u de grens overgaat. U kunt het zelf inschakelen. En met een 3G mobiele WiFi router kunt u via het SIM abonnement uw internet zelfs delen met meerdere personen. Om kosten te besparen kunt u er ook voor kiezen om ter plekke een SIM kaart aan te schaffen.

Als u zeker wilt weten dat u niet teveel geld uitgeeft met roamen, dan kunt  u een app installeren die bijhoudt hoeveel u verbruikt. Deze geeft dan een  seintje op het moment dat u boven een bepaald bedrag of verbruik komt. Drie  veelgebruikte apps voor Android zijn: Onavo Count, My Data Manager en 3G  Watchdog, heeft u een iOS apparaat dan kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de  apps: Onavo Count, My Data Manager en Data Usage Pro.

Wilt u  meer informatie over tablets of hulp bij de keuze van de juiste tablet?  Bekijk dan onze  Tablet Koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Veilig surfen op uw tablet

Bekijk alle tips Bekijk alle ANTIVIRUS