Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Ondersteun uw gezondheid met technologie

Smart Health

Zolang mogelijk zelfstandig wonen

wonen

Na een leven lang hard werken en kinderen helpen opgroeien is het logisch dat lichaam en geest het iets rustiger aan willen doen. En vroeg of laat gaan dingen die vroeger vanzelfsprekend waren iets lastiger. Misschien maakt u het mee bij uw ouders of een ander familielid. Wat in elk geval vaststaat is dat niemand zin heeft om zijn of haar huis te verlaten en in een bejaardentehuis te gaan wonen.  

Gelukkig maken de nieuwste technologische ontwikkelingen het mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen. Dankzij deze gadgets en apps kan een senior meer dingen op afstand besturen en kunt u op afstand zien hoe het met deze persoon gaat. Laten we eens kijken welke oplossingen er anno 2015 op de markt zijn.      

Lichaamsbeweging stimuleren

Bewegen uw ouders wel genoeg? De GoLivePhone is een makkelijk te bedienen smartphone, die de bewegingssensors gebruikt om de activiteit van de gebruiker te meten. De smartphone koppelt daar een score aan, zodat er een spelelement ontstaat. Sjoemelen is er niet bij. Als verzorger staat u via de app GoLiveAssist in contact met deze smartphone en ziet u waar de gebruiker zich bevindt en hoe actief hij of zij is. Deze smartphone voor actieve en zelfstandige senioren vergroot daarnaast de zelfredzaamheid van de gebruiker. Tevens is zorg op afstand heel eenvoudig te organiseren dankzij de GoLivePhone in combinatie met de webapplicatie GoLiveAssist. U heeft inzicht, kunt op afstand meekijken en waar nodig ondersteuning bieden.

Een smartphone kopen is echter niet noodzakelijk voor het stimuleren van lichaamsbeweging. Als het meer om het stimuleren, dan het controleren van de lichaamsbeweging gaat, kan een activity tracker de perfecte oplossing zijn. Zo'n gadget meet het aantal stappen dat iemand op een dag zet en het aantal calorieën dat daarmee verbrand is. Geavanceerde activity trackers kunnen ook de hartslag en het zuurstofgehalte bijhouden door de combinatie met een hartslag- en/of oximeter.

Apparaten op afstand inschakelen 

Eén van de ontwikkelingen die zelfstandig wonen een stuk makkelijker maken, is die van het Smart Home: een woning met slimme verlichting, een alarmsysteem, automatische zonwering en een slimme verwarming, die allemaal met een smartphone of tablet bestuurd kunnen worden. Op die manier wordt een veiligere, energiezuinigere en comfortabelere woonomgeving gecreëerd. Met een basissysteem zoals de HomeWizard maakt u een eerste begin. Deze set kunt u vervolgens uitbreiden met meer ontvangers en helemaal naar uw wensen programmeren.

Meteen hulp bij een val 

Dezelfde bewegingssensoren, die de GoLivePhone gebruikt om de activiteit van de gebruiker te meten, slaan ook alarm wanneer die persoon valt. De valdetector stuurt dan meteen een bericht naar de contactpersonen, die de gebruiker heeft opgegeven (bijvoorbeeld naar u). Met één druk op de knop kan de gebruiker vervolgens 112 bellen of zijn omgeving geruststellen middels de 'Alles oké' knop. We hebben het trouwens over knoppen, maar de GoLivePhone is net als andere smartphones voorzien van een touchscreen.

Geheugensteuntjes geven 

De GoLivePhone heeft nog meer functies. Handig en geruststellend is bijvoorbeeld de mogelijkheid voor verzorgers om de agenda van de gebruiker in te zien en afspraken in te plannen. Een extra herinnering voor dat verjaardagsfeestje van zaterdag zet u op afstand in de agenda. Ook herinneringen over de inname van medicijnen beheert u via de GoLiveAssist.

Spelletjes spelen en contact met dierbaren 

Wie zegt dat er andere mensen in huis moeten zijn om een spelletje te kunnen spelen? De Compaan is speciaal ontwikkeld voor ouderen. De Compaan staat stevig in een prachtig vormgegeven houten lijst, heeft grote knoppen en is eenvoudig in gebruik. Volgens de Consumentenbond, die de tablet in juli 2014 doorlichtte, werkt de Compaan soepel en is hij gebruiksvriendelijk. De Compaan maakt het leven makkelijker en aangenamer. De vele functionaliteiten zorgen voor verbinding met de wereld om de gebruiker heen. Eén van de mogelijkheden is het spelen van spelletjes. De gebruiker kiest zelf welke vrienden en familieleden contact mogen maken met de digitale omgeving.

Andere functies 

Zowel de Compaan als de GoLivePhone hebben ook functies die het een stuk prettiger maken om alleen te wonen en zorgen dat men in contact blijft met vrienden en familie. Zo kunt u surfen over het internet, foto's en video's delen en spelletjes spelen. Ook is beeldbellen met uw vrienden en familie mogelijk, zodat u toch het gevoel hebt dat u bij elkaar bent.

Meer weten? Lees ook: De geruststelling van de GoLiveAssist

Bekijk Smart Home Bekijk Smart Health