Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Web of app? Applicaties gebruiken in Windows 8

software

Voor veel gebruikers van Windows 8 is het wennen om verschillende programma's, internetapplicaties en apps tegelijkertijd te gebruiken. Een traditionele computer werkt met name met programma's. De laatste jaren draaien steeds meer applicaties direct via het internet, zoals de email applicatie Gmail en Google Maps voor navigatie. Sinds de komst van smartphones en tablets wordt er ook veel gebruikgemaakt van apps. Deze apps draaien onder iOS op iPhones en iPads of onder Android. Gebruikers van Windows 8 kunnen voor veel applicaties kiezen tussen software, internetapplicaties of apps. Hieronder zetten wij het één ander op een rijtje.

Apps en webapplicaties

Voor Apple (iPad en iPhone) en Android zijn er meer dan 1 miljoen apps beschikbaar, terwijl dit er voor Windows slechts 120.000 zijn. Is dit een nadeel? Nee, dit is geen nadeel. Een Windows laptop maakt gebruik van programma's en kan alle applicaties van websites aan. Apple ondersteunt bijvoorbeeld geen flash, zodat bepaalde applicaties niet vanuit de webbrowser kunnen draaien. Flash wordt veel gebruikt om video's op websites te draaien. Uitzending gemist werkt bijvoorbeeld gewoon onder Windows vanuit uw webbrowser, terwijl u hier met uw iPad een app voor nodig heeft.

Voordelen van Windows 8 bij gebruik van (web)apps

Op een iPad kunt u slechts met één gebruiker inloggen, wat betekent dat uw app altijd voor die persoon staat ingesteld. Als u de iPad met meerdere personen deelt, heeft u bijvoorbeeld het nadeel dat u per ongeluk iets deelt op het social media account van een familielid. Met Windows heeft u echter meerdere gebruiksprofielen, waardoor u altijd onder uw eigen profiel ingelogd kan blijven. Dit heeft als voordeel dat elke gebruiker altijd zijn eigen persoonlijke instellingen heeft, denk hierbij aan uw eigen kalender, contacten en mail binnen de apps.

Wat is beter: gebruik van apps of via uw browser?

De verschillen tussen apps en op web gebaseerde applicaties wordt steeds kleiner. Met name in Windows 8 waarbij de browser op een volledig scherm weergegeven wordt, is het onderscheid bijna niet meer te maken. Toch is er een degelijk verschil. Een app staat geïnstalleerd op uw apparaat en is daardoor vanuit het startscherm op te roepen. Zo bent u direct waar u wezen moet. Bij een web applicatie dient u eerst de browser te openen, de betreffende pagina op te zoeken en eventueel zelfs in te loggen, voordat u aan de gang kunt. Dit kunt u eventueel versnellen door de web applicatie (website) als favoriet vast te maken aan uw startscherm, waardoor de web applicatie te openen is als een tegel.

Wanneer is een tegel een app en wanneer een programma?

Om het onderscheid te maken tussen apps en programma's, gaan we er voor nu vanuit dat een app binnen het nieuwe 'Modern UI' interface blijft en een programma zich opent via het bureaublad. Een tegel in het startscherm wil om deze reden niet altijd zeggen dat het om een app gaat. Zo kunnen er in het startscherm snelkoppelingen (tegels) worden aangemaakt naar programma's, waardoor u het startscherm verlaat en naar het bureaublad wordt overgegaan. Een goed voorbeeld is Microsoft Skype, waarbij Microsoft zowel een programma voor het bureaublad, als een app versie beschikbaar heeft. In dit soort gevallen is het geheel aan u wat u fijner vindt in het gebruik.

Hoe kan ik een app installeren of verwijderen?

Binnen de Windows Store kunt u op zoek naar diverse apps. Door er eenvoudig op te klikken krijgt u de mogelijkheid om de app te installeren op uw apparaat. Wanneer u een app wilt verwijderen, dan gaat dat vrij eenvoudig door met de rechtermuisknop op de app te klikken. U ziet dan onderin de mogelijkheid om de installatie ongedaan te maken. Maakt u gebruik van een touchscreen, dan roept u dit menu op door de app lang aan te raken en weer los te laten, zodat er rechtsboven de tegel een vinkje verschijnt.

Meer weten? Lees ook: Uw Windows 8 computer overnemen op afstand

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops