Er is natuurlijk niets leuker dan op uw nieuwe tablet applicaties (apps) te downloaden. Op dit moment zijn er duizenden apps te verkrijgen van eenvoudige en leuke spelletjes tot meer educatieve apps zoals een taal leren, maar ook films en muziek zijn eenvoudig te downloaden. U kunt deze apps downloaden in de Google Play Store voor Android tablets of in de App Store wanneer u een iPad heeft. In deze winkels kunt u alle apps zoeken die u nodig denkt te hebben. Voor sommige apps moet u betalen en andere zijn helemaal gratis.
Android | Voor Android zijn er enorm veel apps beschikbaar, inmiddels al meer dan 1 miljoen. Deze apps kunnen over het algemeen op alle apparaten geïnstalleerd worden die Android draaien, al zijn daar wel enkele uitzonderingen op. Er zijn bijvoorbeeld tablets met Intel chips onder de motorkap. Daarop kunt u het grootste gedeelte van de apps installeren, die beschikbaar zijn voor Android, maar niet allemaal. Denk hierbij aan een dekking van zo'n 95 procent. Dat heeft te maken met hoe de apps zijn opgebouwd.
iOS | De App Store van Apple was de eerste succesvolle online winkel voor apps. Het is inmiddels niet meer de grootste, die eer valt te beurt aan de Play Store van Google Android. Deze twee stores zijn echter nog wel altijd de enige die er echt toe doen in de wereld van de online app winkels. De stores van Microsoft en BlackBerry zitten veel minder vol. Sterker nog, er zijn nog altijd behoorlijk wat apps, die zoals dat heet 'iOS first' worden ontwikkeld. Dit betekent dat ze eerst voor iOS worden geschreven, nog voor ze voor Android worden ontwikkeld. Verder zijn er voor iOS veel meer apps die specifiek voor tablets ontwikkeld zijn dan voor Android. Dit soort apps maken optimaal gebruik van de beschikbare schermruimte op een tablet, die natuurlijk veel groter is dan die op een telefoon. Let wel, Apple voert een vrij strikt beleid met betrekking tot wat er wel en wat er niet in de App Store mag. Dat kan leiden tot het ontbreken van bepaalde apps. Een goed voorbeeld hiervan zijn de apps waarmee het mogelijk is om de omgeving te scannen op WiFi kanalen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u wilt kijken of u uw router op een ander, minder druk kanaal kunt zetten. Op Apple apparaten is dat niet mogelijk, omdat dergelijke apps niet worden toegelaten in de Store.
Een app installeren is behoorlijk eenvoudig. We leggen hieronder uit hoe u dit doet op een Android tablet en iPad.
De Play Store staat standaard op iedere tablet of smartphone met een Android besturingssysteem. Het enige wat u nodig heeft om hiervan gebruik te kunnen maken, is een Google account. Als u op dit moment Gmail gebruikt, dan heeft u ook een Google account. Dat is namelijk hetzelfde als uw e-mailadres en wachtwoord. Ook andere Google diensten zijn toegankelijk met behulp van dit account. Heeft u geen Gmail adres, dan kunt u bij de eerste keer opstarten van de Play Store een gebruikersnaam en een wachtwoord aanmaken. Een andere mogelijkheid is om eerst een Google account aan te maken of om van een bestaand e-mailadres een Google account te maken.
Op het moment dat u het icoontje van de Play Store aanklikt, krijgt u het beginscherm. U moet zich eerst registreren en u kunt dan een nieuw account aanmaken, maar u kunt ook uw bestaande Google Play account gebruiken, die u wellicht al eens aangemaakt heeft op uw mobiele telefoon. Na de registratie kunt u zoeken op naam naar een applicatie, de meest gedownloade apps bekijken en de keuzes bekijken van andere mensen of de Google Play redactie. Na het kiezen van een app, kunt u deze makkelijk installeren door deze aan te klikken en te downloaden. Als de app klaar is met downloaden wordt deze op uw startscherm geplaatst en kunt u de app naar hartenlust spelen of bekijken.
Op het moment dat u het icoontje van de Store aanklikt, krijgt u het beginscherm. Als eerste moet u zich registreren. U dient een nieuw account aan te maken, of u kunt uw bestaande iTunes account gebruiken, die u wellicht al eens aangemaakt heeft op uw computer. Het voordeel hiervan is dat u uw aangeschafte media, zoals films en muziek dan kunt delen en overal kunt openen via iCloud. iCloud bewaart uw materiaal niet alleen, maar biedt ook toegang tot uw muziek, foto's, agenda's, contactgegevens, documenten en ander materiaal op elk apparaat dat u gebruikt.
Na de registratie kunt u op naam zoeken naar applicaties, de meest gedownloade apps bekijken en de keuzes bekijken van andere mensen of de App Store redactie. Na het kiezen van een app, kunt u deze makkelijk installeren, al dan niet na betaling, door deze aan te vinken en te downloaden. Wanneer de app klaar is met downloaden, wordt deze op uw startscherm geplaatst en kunt u de app naar hartenlust spelen of bekijken. U kunt ervoor kiezen om al uw iOS apparaten via Apple's eigen iCloud gesynchroniseerd te houden. Dit betekent dat ze niet alleen op het apparaat worden geïnstalleerd waarop u het op dat moment installeert, maar ook op alle andere apparaten die aan hetzelfde iCloud account hangen. Dat is toch best handig.
Nadat u een app heeft geïnstalleerd, kan het natuurlijk zijn dat u die na verloop van tijd niet meer kunt of wilt gebruiken. Hij kan bijvoorbeeld tegenvallen of gewoon niet meer nuttig zijn, bijvoorbeeld omdat het apparaat dat u ermee bediende kapot is. Op zo'n moment wilt u hem de-installeren.
Android | Bij een Android tablet verwijdert u een app door langere tijd op het icoon te drukken van de app die u wilt verwijderen en hem vervolgens richting het prullenbakicoon te slepen. Let er wel op dat u dit doet in het app overzicht en niet vanaf één van de startschermen van Android. Dan verwijdert u namelijk alleen de app van dat startscherm. Mocht het verwijderen op deze manier niet werken, dan kunt u hem ook verwijderen via het instellingenmenu. Ga in het menu naar de kop 'Apps', of iets van die strekking (verschillende fabrikanten gebruiken verschillende termen). Hier ziet u de apps staan die op de tablet zijn geïnstalleerd. Door op één van de apps te tikken, krijgt u de mogelijkheid om deze te verwijderen. Let wel, er is zeker geen garantie dat ook alle data wordt verwijderd. In het geval van een app waarmee u foto's heeft bewerkt, is dat wellicht juist prettig, maar de meeste apps wilt u waarschijnlijk volledig van uw tablet wissen. Door hem op een computer aan te sluiten, kunt u via de verkenner bij de inhoud van de tablet komen en deze handmatig verwijderen.
iOS | Bij een iPad verwijdert u een app door lang op een willekeurige app te drukken. Alle apps die verwijderd kunnen worden, gaan dan 'wiebelen' en er verschijnt een kruisje rechtsboven in het icoon. Als u daarop drukt, heeft u de mogelijkheid om de app te verwijderen. Ook alle data die bij de app hoort, wordt verwijderd. Om de icoontjes weer te laten stoppen met wiebelen, drukt u op de Home knop onder het scherm.
Meer weten? Lees ook: Televisie kijken op uw tablet of laptop
Handige links
Advies