Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Meerdere gebruikers op uw tablet of laptop

laptops
tablets

Gebruikt u uw laptop of tablet samen met anderen? Met behulp van meerdere accounts kunt u samen op één apparaat werken en toch uw persoonlijke instellingen gebruiken. Wij leggen u graag uit hoe u meerdere accounts kunt aanmaken en wat de mogelijkheden zijn van deze accounts. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw kinderen geen ongewenste informatie zien of uw privé- en werkactiviteiten makkelijk gescheiden houden.

Microsoft account

Laptop | Tijdens de installatie van uw nieuwe Windows 8 laptop, wordt u gevraagd een account aan te maken. Dat kan een account zijn, zoals u dat gewend was of bent in Windows 7, maar u kunt uw account ook meteen koppelen aan uw Microsoft account. Heeft u een Hotmail, Live of Outlook e-mailadres, dan heeft u een Microsoft account. Kiest u voor deze laatste optie, dan is uw mail ook meteen gekoppeld aan de e-mail app op het startscherm en kunt u die daar ook meteen bekijken. Heeft u nog geen Microsoft account en wilt u deze graag, dan kunt u deze ook aanmaken via http://login.live.com, onder het kopje 'Registreer je nu'.

Tablet | Tijdens de installatie van uw nieuwe Android tablet wordt u gevraagd welk Google account u wilt gebruiken. Zonder een dergelijk account kunt u wel gebruikmaken van de tablet, maar kunt u niet naar de Play Store om apps te downloaden en u kunt bijvoorbeeld ook geen back-up maken van uw gegevens op de servers van Google. Om uw tablet zo optimaal mogelijk te benutten, raden wij u aan om een Google account te gebruiken. Heeft u nog geen Google account en wilt u deze graag, maak deze dan aan op de site van Google.

Waarom een extra account?  

Als u met meerdere gebruikers op dezelfde laptop of tablet werkt, dan is het aanmaken van een extra gebruikersaccount een goed idee. Op deze manier kunt u uw persoonlijke bestanden afschermen. Niet alleen uw e-mails, maar ook foto's en documenten zijn alleen zichtbaar als u inlogt met uw account. Naast veiliger is een eigen account ook persoonlijker. U komt bij uw eigen e-mails uit als u met uw eigen account inlogt en een andere gebruiker bij zijn e-mails als hij met zijn account inlogt. Ook zaken als uw favoriete browser en uw favoriete websites kunt u in uw eigen account tot in detail instellen, evenals de achtergrond van het bureaublad/startscherm. Een extra account hoeft niet altijd voor een tweede gebruiker te zijn, maar u kunt deze tevens gebruiken om bijvoorbeeld werk en privé gescheiden te houden. Dan loopt u niet de kans dat belangrijke zakelijke documenten ergens tussen de vakantiefoto's terechtkomen.

Een extra account aanmaken  

Laptop | Om een extra account aan te maken in Windows 8 gaat u allereerst naar de  zogeheten Charms. De Charms balk verschijnt aan de  rechterzijde van uw scherm als u met uw muis rechtsboven of rechtsonder in het scherm  gaat staan, of rechts van buiten het scherm naar binnen veegt als u een  touchscreen heeft. Ga naar 'Instellingen' en  dan naar 'PC-instellingen wijzigen'.  Via 'Accounts' komt u terecht in een  scherm waar u via 'Andere accounts' een  account kunt toevoegen. Hier kunt u er voor kiezen om dit met een Microsoft account  te doen of juist niet.  

Tablet | Om een extra account aan te maken op een Android tablet, moet u eerst zeker weten dat uw tablet Android 4.2 of nieuwer als besturingssysteem heeft. Daarvoor zat deze mogelijkheid namelijk nog niet in Android. Vervolgens gaat u naar het instellingenmenu, waar u onder 'Gebruikers' kunt aangeven dat u een extra account wilt toevoegen. U kunt die vervolgens beveiligen met een wachtwoord of een ontgrendelpatroon, maar ook met  gezichtsherkenning.   

Kindermodus   

Laptop | U heeft ook de mogelijkheid om een kinderaccount toe te voegen. Dat is  handig als u uw kind wel toegang wilt geven tot de computer, maar ook graag  wilt weten wat hij of zij daar doet. U krijgt standaard regelmatig een  activiteitenoverzicht toegestuurd, maar kunt ook nog verdere filters en  beperkingen doorvoeren. U komt op de pagina waar u dat kunt doen door in 'Accounts' onder 'Andere accounts' de link 'Instellingen voor Ouderlijk toezicht beheren' aan te klikken.   

Tablet | Vanaf Android 4.3 heeft u eveneens de mogelijkheid om een account toe te  voegen, waarvan u zelf kunt aangeven wat ermee mogelijk is. Dit wordt niet  expliciet aangeduid als kinderaccount, maar dit kunt u hier wel prima voor gebruiken. U kunt per toepassing aangeven of deze ingeschakeld of uitgeschakeld  moet zijn in het account. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde onderdelen  van een app uit te schakelen. Denk hierbij aan inhoud die alleen geschikt is voor volwassenen.     

Wilt  u meer informatie over tablets of laptops of hulp bij de keuze van de juiste  tablet of laptop?  Bekijk dan onze tablet koopgids en laptop koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Browsers voor tablets: welke moet ik kiezen?

Bekijk alle tips

Bekijk alle tabletsBekijk alle laptops