Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Browsers voor tablets: welke moet ik kiezen?

software
tablets

Tegenwoordig zijn er veel verschillende webbrowsers om uit te kiezen. Vaak bezit een Android tablet de standaard aanwezige browser Google Chrome. Een iPad bezit standaard de Safari browser. Naast deze standaard browsers zijn er andere browsers, die u kunt gebruiken om te surfen op het internet. In deze tip kunt u lezen welke browser het beste bij u past en wat de voordelen zijn van Dolphin, Google Chrome, Opera Mini en Safari.

Standaard browser Android: Google Chrome

Uw Android tablet heeft vaak één of twee standaard browsers tot zijn beschikking. Waar het voorheen gebruikelijk was om de Android Browser standaard op de tablet te hebben staan, komt nu de Chrome browser steeds vaker voor. Dat is natuurlijk niet zo gek, want het besturingssysteem Android wordt ontwikkeld door Google. Vaak bezit een Android tablet dan ook de browser Google Chrome. De reden dat dit niet vanaf het begin was, is dat de mobiele variant van Chrome toen nog niet bestond.

Chrome ziet er gelikt en fraai uit. Kenmerkend is de integratie van Chrome met andere Google diensten en Chrome op andere platformen. Chrome synchroniseert automatisch met deze diensten, maar ook met Chrome die u gebruikt op uw desktop. Zo kunt u overal uw zoekgeschiedenis zien en uw favorieten raadplegen. Mocht u toch iets anders willen proberen, dan heeft u de keuze om een alternatieve browser te installeren. Bijvoorbeeld Opera Mini of Dolphin.

Standaard browser iPad: Safari

De iPad heeft standaard al een browser, namelijk Safari. Apple installeert die browser op vrijwel al haar producten. Heeft u naast een iPad ook een MacBook en/of een iMac, dan gebruikt u daar waarschijnlijk ook Safari op. Veel internetgebruikers vinden het fijn om op al hun apparaten dezelfde browser te gebruiken. Als u dat belangrijk vindt en u vooral gebruikmaakt van Apple producten, is overstappen voor u niet nodig.

Wilt u toch overstappen, omdat u bijvoorbeeld veel gebruikmaakt van andere browsers op uw andere apparaten? Dan is er veel keuze. Van Google Chrome is er een versie speciaal voor iOS. Chrome van Google heeft als voordeel dat het deel uitmaakt van het ecosysteem van de zoekgigant. U kunt het bij Google zo instellen, dat Chrome zaken als zoekgeschiedenis en favorieten synchroniseert. Dit betekent dat de favorieten die u in Chrome heeft bewaard op uw desktop of laptop, ook op uw iPad zichtbaar zijn. Er zijn ook enkele wat minder bekende browsers, zoals Dolphin en Opera Mini. Welke geschikt is voor u, is over het algemeen een zeer persoonlijke afweging. Het zit met name in de details. U kunt ze uiteraard allemaal gebruiken om websites te bezoeken en inmiddels kunnen ze ook allemaal overweg met meerdere tabbladen.

Voordelen Opera Mini als alternatief

Het onderscheidende van Opera Mini, ten opzichte van andere browsers, is dat deze browser erop is gericht om het dataverbruik zo laag mogelijk te houden. Zeker als u vaak op het datanetwerk van een provider zit en niet op WiFi, kan dat behoorlijk oplopen. Opera Mini maakt gebruik van 'Opera Turbo datacompressie'. Dit zorgt ervoor dat mediabestanden, zoals foto's en video eerst door de servers van Opera worden verkleind, voordat u ze downloadt. Dit zorgt voor een lager dataverbruik.

Voordelen Dolphin als alternatief

Dolphin is een relatief nieuw gezicht, maar biedt enkele interessante extra's. Zo is het mogelijk om webpagina's rechtstreeks naar notitietoepassing Evernote weg te schrijven. Op deze manier kunt u er daarna nog eens op uw gemak doorheen gaan, zonder dat u daarvoor online hoeft te zijn. Tevens heeft u de mogelijkheid om met behulp van tekenen op het scherm naar een bepaalde website te navigeren. U kunt bijvoorbeeld instellen dat Dolphin automatisch Google opent als u een vraagteken op het scherm tekent, of een G. U bepaalt dat helemaal zelf.

Wilt u meer informatie over browsers of hulp bij de keuze van de juiste  browser? Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Een back-up maken van uw tablet

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets