Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Neem de controle over uw digitale thuis.

Smart Home

Philips Hue app: zo bestuurt u uw verlichting

verlichting

Als het gaat om verlichting, heeft smart lighting de toekomst. Philips zet op dit gebied de toon met de Hue productlijn. Bestaande uit een basisstation (de 'bridge') en minimaal 3 lampen, stelt dit modulaire systeem u in staat om uw huis stukje bij beetje veiliger, gezonder, zuiniger en sfeervoller te maken.

      

De leukste functie is misschien wel het op afstand bedienen van uw verlichting. Met behulp van uw smartphone schakelt u lampen aan of uit of verandert u het kleurenprogramma. Laten we eens kijken hoe dit precies werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Downloaden en verbinding maken

De Philips Hue app is beschikbaar voor allerlei mobiele apparaten, of ze nu op iOS of op Android draaien. Ook smartphones en tablets met Windows 8.1 en Windows 10 zijn geschikt voor de Philips Hue. De eerste stap is dan ook het downloaden van deze app uit de relevante app store. Vervolgens dient u alle elementen met elkaar in verbinding te brengen. Hier hoeft u niet technisch voor te zijn; met een druk op de knop (op de bridge) is het systeem gereed en krijgt u hier melding van in de app, wanneer deze klaar voor actie is.

Scenes: verander van verlichtingsprogramma

De Philips Hue app bevat standaard een aantal scenes. Het beste synoniem dat in ons opkomt is verlichtingsprogramma. Het gaat hierbij om instellingen van kleur en felheid, die bij uw gemoedstoestand, het tijdstip van de dag of uw activiteit passen. Wist u bijvoorbeeld dat het menselijk lichaam moet opwarmen om volledig te kunnen ontwaken? En weer moet afkoelen om te kunnen slapen? We hebben tijd nodig om daar klaar voor te zijn. Dat is waar licht een handje helpt. Koelblauw licht frist u 's ochtends op. En warmgeel licht helpt u 's avonds tot rust te komen. Een kwestie van biologie. Voorbeelden hiervan zijn de presets, die al voor u klaarstaan in de app: Relax, Energize, Concentrate en Reading.

            

Relax | Zorgt voor het optimale 'feelgood' licht. De zachte, rustgevende gloed is het natuurlijke tegengif tegen een hectisch leven.

 

Energize | Baad in een helder, levendig licht, dat precies die extra kick geeft die u 's ochtends nodig heeft.

 

Concentrate | Een fijn afgestemde combinatie van kleur en helderheid. Speciaal ontworpen om u te helpen concentreren en alert te blijven.

 

Reading | Ideaal licht om bij te lezen. Niet te fel, niet te donker. Precies goed om te genieten van een goed boek.

   

Tik met uw vinger op één van deze scenes en de aangesloten lampen veranderen in pakweg één seconde van helderheid en kleur. Wanneer de verveling toeslaat of uw stemming verandert, schakelt u net zo eenvoudig om naar een andere scene. Wat uiteraard ook kan is uw eigen scenes maken, waarbij u precies de kleur en felheid van elke lamp instelt.

  

Andere functies

Handig, al die scenes, maar u kunt nog een stukje verder gaan. Selecteer bijvoorbeeld een foto op uw tablet of smartphone en laat uw verlichting het kleurenpalet van die foto nabootsen. Zo beleeft u die zonsondergang of dat weidse uitzicht opnieuw in uw eigen huis.

Ook handig is de timerfunctie. Stel bijvoorbeeld in dat de lampen er 's ochtends tussen de 3 en 9 minuten over doen om aan te gaan, waarmee u een zonsopkomst in uw slaapkamer simuleert. Omgekeerd is er ook een sluimerfunctie voor 's avonds laat, wanneer het risico bestaat dat u lezend in slaap valt. De lampen dimmen dan stukje bij beetje.

Bent u niet thuis, bijvoorbeeld door overwerken of vakantie, dan kunt u de lampen toch in- en uitschakelen voor extra veiligheid. Kies ervoor om dat handmatig te doen of activeer één van de programma's. Deze schakelen het licht op de gewenste tijd –door u te programmeren– in en uit of doen de lichten juist op wisselende tijdstippen aan en uit, net als zou gebeuren wanneer er mensen thuis zijn. Op deze manier lijkt het erop dat u aanwezig bent en zorgt die sfeervolle verlichting er tevens voor dat uw huis inbrekers afschrikt.

             

Meer weten? Lees ook: Veilig gebruikmaken van Smart Home

Bekijk alle tipsBekijk Philips Hue