Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

De verschillende edities van Windows 10

software
windows 10

Eind juli 2015 wordt Windows 10 uitgebracht. Deze nieuwste versie, die zowel voor computers als voor mobiele apparaten geschikt is, is gedurende een jaar als gratis upgrade beschikbaar voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1.

Denkt u zelf aan een upgrade of aan een compleet nieuwe installatie van Windows 10, dan zult u de keuze krijgen uit allerlei edities: maar liefst zeven verschillende. Laten we hier eens kijken naar de eigenschappen van al die edities, zodat u een goed idee krijgt van het Windows pakket dat het beste bij u past.

Voor particulieren

Afhankelijk van de devices die u gebruikt, heeft u één of meerdere Windows 10 edities nodig. Hieronder leggen wij u uit voor welk apparaat welke editie bedoeld is. Let op: dit zijn de pakketten voor particulieren.

Windows 10 Home

Eén van de meest populaire pakketten van Windows 10 zal de Home editie zijn. Gericht op particulieren met een desktop, laptop, tablet of 2 in 1 device, is dit pakket uitgerust met de digitale assistent Cortana, de nieuwe browser Edge en de Xbox app waarmee u Xbox Live games gewoon op uw pc kunt spelen.

Windows 10 Mobile

Deze versie is geoptimaliseerd voor apparaten met een schermgrootte van 8 inch of kleiner. In de praktijk komt dat neer op de mini tablets, phablets en smartphones. Gebruikt u ook Windows 10 Home, dan zult u zien dat de apps onderling synchroniseren.

Voor bedrijven

Zowel voor kleine ondernemingen als voor organisaties met honderden of zelfs duizenden pc's biedt Windows een pakket. Ook is gedacht aan werknemers die onderweg of vanuit thuis werken.

Windows 10 Pro

Deze vervanger van Windows 8.1 is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Windows 10 Pro heeft extra functies waarmee bedrijven hun apps en gegevens op verschillende apparaten kunnen beheren. De nieuwe Windows Update for Business is zo te configureren dat updates meteen worden geïnstalleerd voor maximale beveiliging.

Windows 10 Enterprise

Grotere organisaties met een stevige IT basis zullen voor Windows 10 Enterprise kiezen. Dit pakket heeft meer beveiligingsfuncties en is ook uitgerust met Windows Update for Business. Bedrijven die de overstap van Windows 8.1 maken kunnen dezelfde functies als voorheen verwachten, gegoten in een nieuw jasje en met betere prestaties.

Windows 10 Mobile Enterprise

De naam zegt het al: dit is de mobiele versie van de zakelijke Windows en deze is beschikbaar voor bedrijven die de Volume License Agreement hebben afgesloten. Bedrijven krijgen met deze editie meteen toegang tot de nieuwste beveiligingsupdates.

Andere toepassingen

Niet alleen particulieren en bedrijven zullen interesse hebben in de nieuwe Windows versie. Onderwijsinstellingen hebben hun eigen behoeften en krijgen dan ook hun eigen pakket. Daarnaast bestaat er een besturingssysteem voor andere apparaten dan smartphones, tablets en pc's.

Windows 10 Education

Net als bij de Enterprise editie geeft Windows 10 Education de systeembeheerder meer controle over de installatie van beveiligingsupdates. Dit pakket is beschikbaar op basis van Volume Licensing. Voor scholen en studenten die Windows 10 Home and Windows 10 Pro gebruiken zullen er mogelijkheden zijn om te upgraden naar Windows 10 Education.

Windows 10 IoT Core

Deze Windows editie is de vervanger van Windows Embedded en is geschikt voor kleinere apparaten die verbonden zijn met een netwerk. Denk hierbij aan stoplichten, spelcomputers en navigatiesystemen. Geldautomaten en point-of-sale displays zullen hoogstwaarschijnlijk Enterprise of Mobile Enterprise draaien.

Meer weten? Lees ook: De verschillen: Windows 10 versus Windows 7 en 8.1

Bekijk alle tips Bekijk Windows 10