Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Windows 10: een betere internetbeleving met Edge

software
windows 10

Bij de nieuwe Windows 10 hoort natuurlijk een browser. Maar in plaats van de vertrouwde Internet Explorer, komt Microsoft met een nieuwe internetbrowser op de proppen: Edge. Wij hebben deze app –want zo heet software voor Windows tegenwoordig– eens onder de loep genomen en vertellen u hier welke veranderingen en verbeteringen hij brengt.

Sneller op alle apparaten

Edge is niet langer compatibel met een reeks verouderde standaarden. Doordat de browser deze bagage overboord gooit, is hij een stuk sneller. Tot twee keer zo snel als Internet Explorer, als we de tests van Microsoft mogen geloven. Tests waarin Edge ook sneller bleek te zijn dan de nieuwe 64-bits uitvoeringen van concurrerende browsers Chrome en Firefox.

Internet Explorer was in het verleden een stuk trager op mobiele apparaten. Met de verbeteringen, die Microsoft in Edge heeft doorgevoerd, laden sites vrijwel net zo snel op tablets en smartphones als op desktops en laptops die Windows 10 draaien.

Persoonlijker

Edge is gekoppeld aan Microsofts zoekmachine Bing. Daarnaast is er een link met de in Windows 10 ingebouwde digitale assistent Cortana. Als gebruiker kunt u ervoor kiezen om deze koppelingen aan- of uit te zetten. Wanneer ze ingeschakeld zijn, kunnen ze uw voorkeuren bijhouden en informatie zoeken die beter bij uw zoekopdrachten past. Het startscherm is daar al een goed voorbeeld van: in de vorm van 'tegels' zet de browser de meestbezochte sites én nieuwsberichten die interessant voor u kunnen zijn op een rij.

Bezoekt u de website van een restaurant, dan stelt Edge meteen de informatie samen die nodig kan zijn, zoals de route, de openingstijden en een link naar de menukaart. Ook vluchtinformatie en bioscoopagenda's weet Edge feilloos te vinden.

Meer extensies

Nieuw in de opvolger van Internet Explorer is het feit dat Edge de extensies voor andere browsers ook ondersteunt (vanaf eind 2015). Zolang ze gebouwd zijn in HTML en/of JavaScript, kan Edge ermee overweg. Dat biedt veel mogelijkheden voor wie webpagina's op een andere manier wil bekijken of nieuwe functies aan Edge wil toevoegen.

Focus op de websites

Edge beschikt nog wel over allerlei toeters en bellen, maar ze mogen niet van de gebruikservaring afleiden. Daarom heeft Microsoft diverse functies verplaatst naar logischere plekken. Ook is er nu er een 'leesvenster' waarin u artikelen in hun volle glorie kunt lezen; Edge haalt dan de banners en zijbalken weg, zodat u zich compleet kunt focussen op de inhoud. Een andere interessante functie is de mogelijkheid om aantekeningen op webpagina's te maken. Deze worden in uw browser opgeslagen en bij een volgende bezoek weer opgeroepen. De aantekeningen kunt u ook met andere Edge gebruikers delen.

Meer weten? Lees ook: De verschillen: Windows 10 versus Windows 7 en 8.1

Bekijk alle tips Bekijk Windows 10