Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Zo sluit u een homeplug aan

netwerk

Wanneer uw internetsignaal niet sterk genoeg is om tot overal in uw huis of kantoor te reiken, biedt een homeplug de oplossing. Een homeplug gebruikt het elektriciteitsnetwerk in uw huis om het netwerksignaal van uw router naar de gewenste kamer te transporteren. Alles wat u nodig heeft, zijn twee homeplugs. Vervolgens is de installatie in drie stappen gepiept.

STAP 1: Sluit de eerste homeplug aan bij uw router

Zoek een stopcontact naast uw router en sluit daar de eerste homeplug op aan. Deze homeplug zal het signaal over uw elektriciteitsnetwerk verdelen. Daarom is het belangrijk om de homeplug en uw router middels een netwerkkabel onderling te verbinden.

STAP 2: Sluit de tweede homeplug aan waar u internet wenst

Wilt u internet op zolder of in de garage? Waar u het signaal ook wilt, hier sluit u de tweede homeplug aan, die vervolgens het internetsignaal bij uw laptop of desktop aflevert. Let op: ook hierbij is een ethernetkabel nodig.

STAP 3: Installeren gaat automatisch

Waar er 'vroeger' nog installatie Cd's of USB sticks bij homeplugs werden meegeleverd, is het tegenwoordig niet meer nodig om drivers handmatig te installeren. Met een druk op de knop (zie de gebruikshandleiding) maken alle apparaten verbinding met elkaar. Wanneer deze installatie eenmaal voltooid is, geniet u van net zo'n snelle verbinding als wanneer u direct naast de router zit.

Al is het stroomgebruik van een homeplug prettig laag, toch kan het wenselijk zijn om hem uit te zetten wanneer u hem niet gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer u hem in de slaapkamer gebruikt en de indicatielampjes niet wilt zien. Of simpelweg omdat u het milieu graag ontziet. De meeste homeplugs zijn van een knop voorzien waarmee u hem eenvoudig uit (en weer aan) zet. Het is dus niet nodig om ze steeds uit de stopcontacten te trekken en ze er bij gebruik weer in te steken.

Homeplug 'mythbuster'

Er bestaan wat hardnekkige mythen rondom de homeplug. Zo zijn er mensen die denken dat de snelheid van het internetsignaal lager is in een kamer waar de homeplug wordt gebruikt. Dat is echter niet het geval, want het elektriciteitsnet heeft een enorme capaciteit. Wel is het belangrijk dat de maximale snelheid van uw homeplug (bijvoorbeeld 200 Mbit of 500 Mbit) boven de snelheid van uw internetpakket ligt.

Ook vragen gebruikers zich weleens af of het mogelijk is om de homeplugs op verschillende stroomgroepen aan te sluiten. Zowel de theorie als de praktijk leert dat dat veilig is en in dezelfde upload- en downloadsnelheden resulteert. Geen probleem, dus.

Wat de veiligheid betreft hoeft u zich evenmin zorgen te maken. De homeplugs ondersteunen de nieuwste beveiligingsalgoritmen en het signaal blijft beperkt tot de stopcontacten, die tot uw elektriciteitsmeter behoren.

Meer weten? Lees ook: Help! Mijn WiFi doet het niet

Bekijk alle tips Bekijk Alle Homeplugs