Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Windows 8: Het beste van twee werelden

software

In oktober 2013 lanceerde Microsoft: Windows 8. Langzaam maar zeker worden steeds meer laptops, tablets en desktops uitgerust met dit besturingsprogramma. Veel opties en functionaliteiten blijven helaas onduidelijk. Daarom nemen wij de meest gestelde vragen over Windows 8 onder de loep.

Wat is het verschil tussen Windows 7 en Windows 8?

Windows 8 is de nieuwste versie van het Microsoft besturingssysteem en de opvolger van Windows 7. Windows 8 is van begin tot eind opnieuw uitgevonden. Of u nu werkt met een laptop, tablet of desktop het werkt efficiënter.

Het vertrouwde bureaublad
Werkt met muis en toetsenbord
Geschikt voor Word, Excel, Outlook en andere vertrouwde programma's
Ontworpen voor pc's en tablets met touch  
Apps uit de Windows Store  
Mail, personen en andere geïnteresseerde apps  
Je eigen instellingen en apps op al je pc's en apparaten  
Slim zoeken met Bing op het web, je pc en in apps  
Startscherm met live-updates  
Sneller opstarten  

 

Wat doet het nieuwe startscherm?

Het nieuwe startscherm is te vergelijken met het vertrouwde startmenu. Het startscherm bestaat nu uit tegels en is volledig te personaliseren. U kunt de tegels in formaat wijzigen en ordenen op de manier die u zelf wilt. Deze tegels zijn snelkoppelingen naar uw apps en programma's.

Vanuit dit startscherm opent u al uw programma's en apps. Daarnaast ziet u de updates van al uw vrienden en kunt u direct naar uw favoriete websites of documenten navigeren. Sommige tegels zijn live tegels. Deze tegels zullen automatisch updaten en de status van uw vrienden, het laatste nieuws, weer, e-mails, enzovoorts weergeven. Door uzelf met uw eigen Microsoft account aan te melden, kunt u het startscherm volledig personaliseren. Zo kunt u de tegels, kleuren en achtergronden naar uw eigen voorkeuren instellen.

Er zijn een aantal manieren waarop u terug kunt keren naar het startscherm. Door de Windows toets op uw toetsenbord in te drukken. U kunt ook de 'Charms' bar openen en daar op start klikken. Om de Charms bar te openen gaat u met uw muis naar de rechter bovenhoek en beweegt u met de cursor naar beneden. Als u met een touchscreen werkt kunt u de Charms bar openen door met uw vinger vanaf de rechter schermrand naar binnen te vegen.

Heeft u Windows 8.1 dan staat op het bureaublad linksonder in de taakbalk een Windows logo. Door hier op te klikken of te drukken kunt u direct naar het startscherm.

Bestaat de startknop nog?

In eerste instantie verdween de startknop bij Windows 8, maar sinds de komst van Windows 8.1 is deze gedeeltelijk weer in ere hersteld. De startknop heeft echter wel een andere functie gekregen dan u wellicht gewend bent bij Windows 7. Met een linker muisklik op de startknop opent u het startscherm, waardoor u bij al uw programma's komt. Met een rechter muisklik komt u nagenoeg bij alle instellingen, tevens kunt u in dit menu uitloggen, opnieuw opstarten of afsluiten.

Welke versies zijn er?

Er zijn 3 verschillende versies van Windows. Windows 8.1 en Windows 8.1 Pro zijn los te verkrijgen. Windows RT 8.1 is een versie die alleen wordt voor geïnstalleerd op tablets en tablet computers. Deze versie kan alleen software draaien die in de Windows Store verkrijgbaar is of software die al standaard aanwezig is in Windows RT 8.1. Een goed voorbeeld hiervan is Office 2013 RT, dat de programma's Word, Excel, PowerPoint en OneNote bevat. Windows RT 8.1 is niet los verkrijgbaar.

Hoe stel ik mijn draadloze verbinding in?

Windows vraagt na de eerste keer opstarten met welk netwerk u verbinding wilt maken. Selecteer uw draadloze netwerk en houd het netwerkwachtwoord bij de hand. Dit wachtwoord is meestal te vinden op de modem of in de handleiding. Zorg er voor dat Windows verbinding heeft met internet voordat u verdergaat.

Hoe registreer ik mij bij Microsoft?

Windows vraagt hoe u uzelf wilt aanmelden op uw nieuwe computer. Kies voor 'Microsoft-account'. Met een Microsoft account kunt u uw favoriete apps uit de Windows Store downloaden en heeft u op elke Windows 8 computer uw favoriete instellingen bij de hand. Zo ziet elke computer er hetzelfde uit en werkt elke computer op uw manier. Heeft u even geen internetverbinding, dan stelt u eerst een lokaal account in.

Hoe stel ik mijn e-mail in?

De app 'E-mail' geeft u toegang tot uw e-mail, bijvoorbeeld van Hotmail, Gmail, KPN mail of een andere e-mailservice. U vindt de app E-mail in het startscherm. U kunt E-mail gebruiken met meerdere e-mailaccounts. Deze kunt u op de volgende manier instellen: Om een account toe te voegen opent u de app 'E-mail' en gaat u naar 'Instellingen'. Kies 'Accounts' en tik op 'Een account toevoegen'. Kies tussen Hotmail, Outlook (als u gebruikmaakt van Exchange, Office 365 of Outlook.com) of Google. Heeft u een ander account? Kies dan een 'Ander account'. In de meeste gevallen heeft de app 'E-mail' alleen uw e-mailadres en wachtwoord nodig. De rest van de gegevens worden automatisch ingesteld. Voor bepaalde e-mailaccounts zijn soms wat meer gegevens nodig. De app vraagt hier dan om, dus houd ook de gegevens van uw provider bij de hand.

Meer weten? Lees ook: Uw Windows 8 computer overnemen op afstand

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops