Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Tethering: wat is het en hoe werkt het?

smartphones
tablets

Stel, u loopt over straat met uw smartphone of tablet en u wilt graag internetten. Het signaal van uw eigen WiFi netwerk kan uw apparaten niet bereiken en er zijn nergens openbare WiFi netwerken binnen handbereik. Wat doet u dan? Dankzij tethering kunt u op iedere plek en elk moment een internetverbinding tot stand brengen. We leggen u hier uit wat tethering is en hoe u uw internetverbinding met andere apparaten kunt delen.

Wat is tethering?

Tethering is eigenlijk niets meer dan het delen van de mobiele internetverbinding van uw toestel (meestal een smartphone) met andere apparaten, zoals een tablet, laptop of computer. U hoeft hiervoor dan niet voor ieder apparaat afzonderlijk een internetabonnement af te sluiten om toch te kunnen internetten. Erg handig als u snel even een document via de e-mail wilt doorsturen naar een collega en uw tablet of laptop op dat moment geen internetverbinding heeft. Ook handig wanneer u onderweg bent, een vriend op dat moment een slechte internetverbinding heeft of als u thuis of op kantoor een internetstoring heeft en toch wilt blijven surfen.

Bij tethering maakt u van uw smartphone een zogeheten 'mobiele hotspot'. Dat betekent dat uw mobiele telefoon op dat moment als modem fungeert. Het zendt een signaal uit waarmee u meerdere apparaten aan de smartphone kunt koppelen om een dataverbinding tot stand te brengen. Bedenk wel dat tethering niet hetzelfde is als gratis internet: u verbruikt immers MB's van het data-abonnement dat u bij uw provider heeft afgesloten. 

Tethering inschakelen

Om één of meerdere apparaten aan de mobiele hotspot te koppelen, maakt u gebruik van WiFi, Bluetooth of een USB kabel. WiFi is de meest gebruikelijke manier om verbinding te maken, aangezien ieder apparaat tegenwoordig wel over een WiFi module beschikt. 

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Hoe maakt u een mobiele hotspot en hoe verbindt u één of meerdere apparaten hiermee? Het inschakelen van tethering is afhankelijk van het besturingssysteem van uw smartphone. Hieronder leest u hoe u stap voor stap bij de drie grote besturingssystemen voor mobiele telefoons een mobiele hotspot kunt maken.   

iOS

 1. Druk tegelijkertijd de standby knop en de Home button in. De Home button is de ronde knop aan de onderkant van uw iPad. Houd beide knoppen net zolang ingedrukt totdat het scherm zwart wordt (kan tot 10 seconden duren).
 2. Start na enkele minuten uw iPad opnieuw op door de standby knop ingedrukt te houden. Het Apple logo verschijnt in beeld, gevolgd door het notificatiescherm.

Android

 1. Ga naar 'Instellingen' en druk op 'Meer'
 2. Selecteer 'Mobiel netwerk delen' en schakel de WiFi hotspot in
 3. Stel hier het wachtwoord van uw hotspot in

Windows

 1. Ga naar 'Instellingen' en druk op 'Gedeeld internet'
 2. Zet de schakelaar bij 'Delen' aan
 3. Tik op 'Configuratie' en geef hier uw netwerk een naam. Onder 'Configuratie', 'Type beveiliging' kunt u uw netwerk een wachtwoord geven

Verbinding maken met uw mobiele hotspot

Nu u tethering op uw smartphone heeft ingeschakeld, hoeft u alleen nog het apparaat te koppelen waarmee u wilt internetten. Ongeacht welke van de bovenstaande besturingssystemen u ook gebruikt, verbinding maken werkt op dezelfde manier. 

 1. Open de WiFi instellingen van het apparaat dat u wilt koppelen aan de mobiele hotspot.
 2. Scan naar alle WiFi routers in uw omgeving en selecteer het netwerk van uw smartphone.
 3. Voer het wachtwoord in van uw mobiele hotspot en uw apparaat maakt verbinding.

Waarschuwing

Tenslotte nog een kleine waarschuwing voordat u gebruikmaakt van tethering. Houd er rekening mee dat uw data van uw data-abonnement verbruikt. Het dataverbruik schiet omhoog met tethering. Let dus goed op dat u binnen uw databundel blijft, want anders betaalt u per MB en dan kunnen de kosten snel oplopen.  Tevens is het verstandig om even de abonnementsvoorwaarden van uw provider erop na te slaan. Sommige providers verbieden tethering namelijk, of stellen hier voorwaarden aan.

Meer weten? Lees ook: Handig voor onderweg - Office en Outlook op uw tablet en smartphone

Bekijk alle tipsBekijk alle tablets