Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Laat uw kinderen veilig gebruikmaken van de tablet

tablets

Zitten uw kinderen, zoals zovelen, ook regelmatig met de tablet op schoot een (educatief) spelletje te spelen of een filmpje te kijken? U kunt niet altijd alles in de gaten houden, maar u wilt toch grip houden op het tabletgebruik van uw kinderen. Er zijn verschillende manieren om dit te monitoren. Zo kunt u voor verschillende applicaties wachtwoorden instellen of in-app aankopen eenvoudig uitschakelen. Wij vertellen u graag meer over het kindvriendelijk maken van uw tablet.

Veiligheid voorop

Als u uw tablet kindvriendelijk wilt maken, dan gaat het eigenlijk om twee zaken: een kind moet er zonder veel problemen gebruik van kunnen maken en het moet veilig zijn. Als u weleens een kind van een paar jaar oud in de weer heeft gezien met een tablet, dan weet u waarschijnlijk dat kinderen weinig problemen hebben met het gebruik van een touchscreen. Waar ze nog wel eens problemen mee hebben, is de tablet uit de slaapstand halen. Een wachtwoord of een pincode kan dan te lastig zijn. U kunt ervoor kiezen om er helemaal geen beveiliging op te zetten, maar dat zouden we toch niet aanraden. Een patroon op het scherm tekenen is, bij een Android tablet, dan een betere optie. Bij een iPad kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een lang en ingewikkeld wachtwoord via 'Instellingen' en 'Toegangscode' te veranderen naar een 'Eenvoudige code'. Deze bestaat uit vier cijfers, wat in ieder geval eenvoudiger te onthouden is.

Face Unlock

Een andere beveiligingsmethode die u zou kunnen proberen bij een Android tablet, is de zogeheten Face Unlock. Hiermee kan uw kind de tablet 'unlocken' door er naar te kijken. De camera aan de voorzijde bepaalt dan of de tablet ontgrendeld wordt of niet. Dit moet eerst ingesteld worden door gedurende een seconde of 10 het gezicht binnen een bepaald gebied te houden.

Kinderaccount

Veiligheid voor uw kind is vanzelfsprekend zeer belangrijk, ook bij gebruik van een tablet. U wilt niet dat ze zaken zien waar ze nog niet oud genoeg voor zijn.

Android | Vanaf Android 4.3 is er de mogelijkheid om een kinderaccount aan te maken, waarmee u kunt bepalen wat uw kinderen wel en niet mogen zien. Heeft uw tablet nog een oudere versie van Android, dan zijn er ook zeker maatregelen die u kunt treffen. Zo kunt u de Play Store zo instellen dat hij geen apps laat zien die voor volwassenen bedoeld zijn. Er zijn ook apps waarmee u per app kunt instellen of er een wachtwoord voor ingevoerd moet worden om die te kunnen openen.

iPad | Het is niet mogelijk om een apart account voor uw kind aan te maken op uw iPad. Via 'Instellingen' en 'Algemeen' kunt u kiezen voor 'Beperkingen'. Daar is het mogelijk om tot in detail aan te geven wat de gebruiker wel en wat de gebruiker niet mag. Deze sectie is afgeschermd met een wachtwoord. Heeft uw kind zijn of haar eigen iPad, dan is dit een zeer effectief stuk gereedschap. Als u uw kind af en toe op uw iPad laat spelen, dan kunt u gebruikmaken van de 'Begeleide toegang', waar u terecht komt via 'Instellingen', 'Algemeen' en 'Toegankelijkheid'. Als u deze functie inschakelt, blijft uw iPad binnen de app waarin u het heeft ingeschakeld.

Kindermodus

Een voorbeeld van een app die u kan helpen is Kindermodus van Zoodles.  Zodra u die app opstart, komt u in een compleet afgeschermde omgeving, met inhoud  die specifiek is gericht op kinderen. U moet de app zelf opstarten en uw  kinderen kunnen er niet zelf uit. Ieder kind kan zijn eigen account krijgen.

Aankopen beperken

Een kind heeft niet altijd in de gaten wanneer iets geld kost of niet. Er zijn verhalen bekend van kinderen die per ongeluk hele dure auto's kochten terwijl ze nietsvermoedend wat knoppen indrukten op een tablet. In de app store heeft u de mogelijkheid om voor iedere aankoop het wachtwoord van uw account te laten vragen. We raden u aan om die in ieder geval aan te vinken als uw tablet wordt gebruikt door uw kinderen. Deze veiligheidsmaatregel geldt niet alleen voor de aankoop van apps, maar ook voor de zogeheten 'in-app' aankopen. Dat zijn aankopen die u kunt doen in een app, bijvoorbeeld om extra werelden in een spel toegankelijk te maken.

Wilt u meer informatie over tablets of hulp bij de keuze van de juiste tablet? Bekijk dan onze  Tablet  Koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Uw kinderen veilig online met Windows Family Safety

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets