Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Hierop kunt u letten om online veilig te bankieren

computers
tablets

Koopt u weleens kleding, boeken of elektronica online of betaalt u weleens een vakantie of andere rekening via het internet? Om deze betalingen zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal tips samengesteld. U kunt lezen waar u op kunt letten tijdens het online bankieren en wat de kenmerken van de verschillende betalingssystemen zijn. Let op! Deze tips zijn geen garantie voor het voorkomen van fraude.

Beveiligde verbinding

Als u uw laptop of tablet gebruikt om te bankieren, dan gelden hiervoor eigenlijk dezelfde regels als voor bankieren via een 'gewone' computer. Dat betekent dat u er allereerst goed op moet letten dat u een beveiligde verbinding gebruikt. Bij een website betekent dat in ieder geval dat de URL moet beginnen met https, niet met http zoals bij 'gewone' websites. Browsers laten vaak ook op andere manieren blijken dat u op een beveiligde verbinding zit, bijvoorbeeld door een hangslotje te tonen.

Phishing

Internetcriminelen willen graag uw persoonlijke inloggegevens hebben, die u  gebruikt om online te bankieren. Om hierachter te komen, proberen ze u te  verleiden om op een plek waar u het normaal gesproken niet doet, uw  inloggegevens in te vullen. Dit wordt phishing genoemd, waarbij ze dus  eigenlijk 'hengelen' naar uw gegevens. Vaak gebeurt dit in de vorm van e-mails,  die dan van een betrouwbare bron afkomstig lijken te zijn. Uw bank zal online echter  nooit om uw gegevens vragen. Twijfelt u toch over een bepaalde e-mail? Dan kunt  u op de website van uw bank lezen welke gegevens zij doorgaans wel of niet  online opvragen. Ondanks antivirus en anti-phishing software, is het toch belangrijk  dat u zelf goed blijft nadenken bij wat u online doet. Vul dus nooit zomaar  ergens uw gegevens in, simpelweg omdat dat gevraagd wordt.

Soort verbinding

Probeer indien mogelijk zoveel mogelijk bankzaken thuis te doen, in een vertrouwd netwerk. Bankieren via een openbare hotspot kan op zich wel, maar daarvan weet u nooit zeker hoe veilig dat is. Antivirus software op uw laptop kan veel problemen voorkomen in een dergelijk minder veilig netwerk, maar ook hier geldt weer dat u altijd zelf de belangrijkste schakel in het geheel bent.

Betalingsmethoden

Als u iets gezien heeft dat u wilt kopen, dan heeft u vaak meerdere  mogelijkheden om te betalen. Enkele van de bekendste zijn PayPal, iDeal en de  creditcard. In principe zijn deze methodes veilig. Bij PayPal en bij iDeal  voert u geen gegevens in op de site van de verkopende partij, maar staan die op  servers elders (PayPal) of vult u die in op de site van uw bank (iDeal).

Wanneer u per creditcard betaalt, vult u uw gegevens vaak wel op de website  van de verkopende partij in, maar dan zijn er vaak extra  beveiligingsmaatregelen voordat u uw aankoop af kunt ronden. Denk hierbij aan  de SecureCode van Mastercard, die u in moet voeren op een externe server en welke  dus niet zichtbaar is voor de verkoper.

Wilt u meer informatie over veiligheid of hulp bij de keuze van de juiste software?  Bekijk dan onze Antivirus Koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Laat uw kinderen veilig gebruikmaken van de tablet

Bekijk alle tips Bekijk alle antivirus