Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Haal het mooiste geluid uit uw laptop

laptops

Om optimaal  van uw favoriete muziek te kunnen genieten, wilt u het beste geluid uit uw laptop halen. Een geluidskaart speelt hierbij een belangrijke rol.

On board geluidskaart

Op steeds meer computers zit tegenwoordig een on board of interne geluidskaart. Deze geluidskaarten zijn gewoon goed te noemen, al zijn ze in mogelijkheden en aansluitingen beperkter dan een losse geluidskaart.

Extern of intern aansluiten

U kunt een losse geluidskaart intern of extern aansluiten, intern gaat dit via uw PCI/PCIe slot op uw moederbord. Een externe geluidskaart wordt op uw USB poort aangesloten, deze geluidskaart zit dan ook ingebouwd in een kastje.

Geluidskwaliteit

De eerste geluidskaarten hadden mono geluid van 8 bit bij 22.050 Hz of minder. Hierna kwamen er stereo geluidskaarten op de markt van 16 bit bij 44.100 Hz. Deze sample rate is hetzelfde als van een cd speler. Tegenwoordig is de sample rate van de meeste geluidskaarten opgehoogd tot 48.000 Hz. Dit is hetzelfde als van een digitale recorder. Geluidskaarten van 8 kanalen van 24 bit bij 96 kHz (het dubbele van 48.000 Hz) zijn nu gangbaar.

Aansluitingen

Er zijn verschillende soorten aansluitingen mogelijk op een geluidskaart.  Het aantal kanalen is bepalend voor de aansluitingen op uw geluidskaart, dit  kan 2.1 of 5.1 zijn. Hier zit ook vaak het grootste verschil tussen een gewone  en een geavanceerde geluidkaart. Bij een 5.1 geluidskaart kunt u meer dan twee  speakers op de geluidskaart aansluiten en deze heeft dan ook meerdere aansluitingen.  Hier wordt ook steeds meer gebruik van gemaakt door de echte gamers, die met  hun 5.1 of 3D headset hier een nog betere game ervaring door krijgen. Op steeds  meer geluidskaarten zit ook een Digitale in/uitgang (SPDIF), dit maakt het  mogelijk om uw stereoapparatuur digitaal op uw computer aan te sluiten.

Van een slechte geluidskaart is vandaag de dag niet meer te spreken, het  gaat om de extra mogelijkheden die voor u het verschil maken.

Wilt u meer informatie over geluidskaarten of hulp bij de keuze van de juiste geluidskaart?  Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Synchroniseer uw persoonlijke data naar al uw apparaten

Bekijk alle tips Bekijk alle geluidskaarten