Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Draadloos printen met uw tablet

tablet

Tegenwoordig zijn bijna alle printers voorzien van de mogelijkheid om draadloos te printen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw favoriete foto rechtstreeks vanaf uw tablet afdrukken. Hieronder worden de verschillende manier van draadloos printen uitgelegd.         

E-mail printen

Eén van de handigste manieren om vanaf een tablet te printen is door er een mailtje heen te sturen. HP was met e-Print de eerste die dit aanbood. De printer krijgt bij die oplossing een uniek e-mailadres, dat u naar eigen smaak aan kunt passen. Bijlagen bij mails die u naar dat adres stuurt, worden automatisch door de printer opgepakt en afgedrukt. Kijk wel eerst even naar de bestandsformaten die ondersteund worden. De meest gangbare, zoals pdf, doc en jpg, worden in ieder geval ondersteund.

Apps om te printen

Van alle printermerken zijn er inmiddels meerdere apps te downloaden uit de App Store en de Play Store waarmee u af kunt drukken. U drukt bij dit soort apps af vanuit de app, dus niet vanuit menu's van andere apps. U opent de app en selecteert het bestand dat u af wilt drukken. U kunt dus niet het bestand eerst openen en dan een printopdracht geven, zoals u dat normaal gesproken waarschijnlijk doet op een gewone computer. Sommige fabrikanten bieden verder ook nog apps aan met specifieke doeleinden, bijvoorbeeld het afdrukken van foto's.

WiFi Direct

Een interessante ontwikkeling is die van WiFi Direct. Hiermee kunt u rechtstreeks verbinding maken met de printer vanaf uw tablet, zonder dat de printer op uw thuisnetwerk aangesloten hoeft te zijn. U maakt verbinding met het netwerk van de printer op dezelfde manier als u verbinding maakt met een router. U zoekt het netwerk dus gewoon op in de lijst met beschikbare draadloze netwerken en maakt er verbinding mee.

Printen met iOS: AirPrint

Wilt u afdrukken vanaf een iPad, dan kan dat met een printer die AirPrint ondersteunt, ook zonder iets te hoeven installeren. In iOS bieden verschillende toepassingen u standaard de mogelijkheid om te printen, bijvoorbeeld Mail en Safari. Als u een printer in uw netwerk heeft die AirPrint ondersteunt, dan ziet u die printer automatisch verschijnen als u iets af wilt gaan drukken in deze toepassingen.

Printen met Android

Android heeft geen standaard print functie, zoals Windows wel heeft op een computer. Het is echter wel mogelijk om via WiFi printers af te drukken. Diverse (duurdere) printers beschikken over WiFi, zodat deze verbonden kunnen worden met draadloze netwerken. Via het draadloze netwerk kunt u vervolgens deze printer benaderen. Hiervoor moet u wel een speciale app installeren op uw Android tablet. Printer fabrikanten brengen zelf apps uit voor hun printer modellen en u kunt dus de app voor uw printer installeren. Zo hebben bijvoorbeeld HP, Canon en Epson apps voor hun draadloze printers. Daarnaast zijn er ook algemene printer apps, zoals PrinterOn, die werken met meerdere merken printers. Dit is handig als u met meerdere printers moet werken, bijvoorbeeld thuis of op uw werk. Met een algemene printer app hoeft u namelijk maar 1 app te installeren voor alle printers die u gebruikt, in tegenstelling tot een aparte app voor elke printer.

Heeft uw geen WiFi printer? Dan kunt u niet rechtstreeks printen vanaf uw Android tablet, maar wel via een, enigszins omslachtige, omweg. U kunt namelijk een screenshot maken op uw Android tablet van wat u wilt printen. Deze kunt u vervolgens op een computer zetten, door het bijvoorbeeld naar uzelf toe te mailen. Dit document kunt u vervolgens printen via uw computer. Van foto's en andere documenten hoeft u natuurlijk geen screenshot te maken, deze kunt u rechtstreeks naar uw computer sturen. Het is niet ideaal, maar als u per se iets moet printen dan is dit een oplossing.

Mede mogelijk gemaakt door TabletGuide.nl, dé bron voor het laatste nieuws over tablets en apps.

Meer weten? Lees ook: Hoe maak ik de mooiste foto's met mijn tablet?

Bekijk alle tips Bekijk alle printers