Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Draadloos internet in 5 stappen

netwerk

Wilt u graag een draadloos netwerk aanleggen in uw huis? Wij  leggen u in 5 eenvoudige stappen uit hoe u dit kunt aanpakken.

STAP 1: Draadloze router aanschaffen

Om draadloos internet aan te leggen heeft u een router  nodig. Er zit nogal een verschil in de kwaliteit en snelheid, maar een goede router heeft zowel de juiste  snelheid als een groot bereik. Let er bij het aanschaffen van een router op dat  deze de juiste aansluitingsmogelijkheden heeft die op de modem passen. De modem  heeft een ethernet aansluiting. Er moet dus een ethernetkabel tussen de modem  en de router aangesloten kunnen worden.

STAP 2: Voorwaarden computer

Een voorwaarde om draadloos internet te kunnen instellen is een computer of laptop met minimaal een besturingssysteem als Windows 98SE en een Pentium of AMD Sempron processor. Verder heeft u een internetbrowser nodig zoals Internet Explorer of Mozilla Firefox. Om het draadloze signaal van de router te kunnen ontvangen, is het ook een vereiste om een draadloze ontvanger in uw computer of laptop te hebben.

STAP 3: Voorbereiding

Check waar de aansluiting van uw ADSL of kabel internetverbinding zit. Deze is meestal te vinden in de meterkast. In sommige gevallen wordt de internetaansluiting tevens gebruikt als telefoonaansluiting of andersom. Met behulp van een splitter kan de aansluiting worden gesplitst in een internet en een telefoon gedeelte. Achter de eventuele splitter komt een modem, die de signalen van de internetaansluiting vertaalt naar een internetverbinding met de computer. Vanuit de modem of via de computer kunt u uw router installeren. U kunt de verbinding tussen de internetaansluiting, de modem en de computer al checken, voordat u de router aansluit. Controleer of alles werkt door te kijken of u op internet kunt.

STAP 4: Draadloze router aansluiten

Bij het uitpakken van de router vindt u een handleiding en een extra (ethernet)kabel. Het is belangrijk om er op te letten dat u de router op een storingsvrije plek plaatst. Dit om te voorkomen dat er een zwak signaal is, waardoor een lagere snelheid ontstaat. Wanneer u een zwak signaal blijft houden, kunt u overwegen een range extender of homeplug aan te schaffen. Dit zijn apparaten die het signaal bedraad of draadloos versterken, zodat het WiFi signaal verbetert. Een range extender vergroot het draadloze signaal (WiFi) tot de benodigde reikwijdte. Een homeplug verplaatst het signaal en kan het vervolgens ook vergroten.

Voordat de router kan worden ingesteld, schakelt u de modem  uit. Vervolgens koppelt u de (ethernet)kabel aan de kant van de computer los.  Met deze kabel verbindt u nu de modem met de router. De extra (ethernet)kabel  gebruikt u om uw LAN-1 poort van de router te verbinden met de computer op de  plaats waar eerst de modemverbinding zat. Tenslotte dient de router met de  adapter op een werkend stopcontact te worden aangesloten. Nadat computer, modem  en router zijn opgestart moeten het WAN en LAN lampje gaan branden.

STAP 5: Draadloos netwerk activeren en beveiligen

U voert het IP adres van de router in op uw browser. Het standaard wachtwoord verschilt per fabrikant en staat in de handleiding. Het IP adres moet worden ingevuld op de adresregel van de internet browser. Vervolgens start de computer een Set up Wizard en vraagt om een wachtwoord. Dit is standaard 1234, maar dit wachtwoord kunt u uiteraard zelf veranderen.

Bij sommige internetverbindingen moet dan ook nog het 'MAC adres' (Media Access Control) van de computer worden ingevoerd. Zowel het IP adres als het MAC adres kunt u terugvinden door in het 'Configuratiescherm' naar 'Netwerk' te gaan en daar op "Eigenschappen" van uw computer te klikken. Wanneer u met dezelfde computer werkt waarmee u voorheen gebruikmaakte van internet, kunt u het IP en MAC adres zelfs kopiëren.

In het menu van de router kan het draadloos netwerk worden beveiligd. Dit doet u door het netwerk een naam te geven en een beveiliging te kiezen door middel van een soort toegangscode, een unieke netwerksleutel.

Tot slot moeten alle computers verbonden worden met het  draadloos netwerk. Deze stappen zijn voor nagenoeg iedere computer of laptop  hetzelfde. Via ‘Configuratiescherm’ en ‘Wizard draadloos netwerk instellen’ moet  u een aantal stappen uitvoeren. Daarna hebben alle computers toegang tot het  draadloos internet en kunt u ongestoord overal genieten van het internet.

Wilt u meer informatie over draadloos internet of hulp bij de keuze van  de juiste router? Bekijk dan onze router koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Verantwoord mobiel internetten in het buitenland

Bekijk alle tips Bekijk alle routers