Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Al uw belangrijke bestanden veilig bewaard

computers
laptops

Om ervoor te zorgen dat al uw dierbare bestanden veilig bewaard worden, kunt u een back-up maken. Hierbij maakt u als het ware een reserve kopie van de bestanden die u wilt bewaren. Mocht er dan iets gebeuren met uw laptop of computer, dan heeft u altijd nog de back-up. Wij leggen u graag uit wat de verschillende manieren zijn om een back-up te maken en wat u daarvoor nodig heeft.

Waarheen back-uppen?

De eerste keuze die u moet maken is waar u uw back-up op wilt maken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een back-up te maken op een tweede harde schijf in uw laptop of computer, als uw laptop of computer die heeft. Dat heeft als voordeel dat u alles eenvoudig houdt, maar als nadeel dat de back-up zich op vrijwel dezelfde fysieke locatie bevindt als het origineel. Raakt u bijvoorbeeld de laptop kwijt, dan bent u ook uw back-up kwijt. U kunt er ook voor kiezen om een back-up te maken op een DVD of Blu-ray. Dat is al iets veiliger, maar dan zit u met de over het algemeen beperkte capaciteit ervan.

Een meer veilige en handige oplossing is om de back-up op een extern station te zetten, bijvoorbeeld een externe harde schijf, een netwerkschijf of een NAS. Deze bieden voldoende opslagcapaciteit om een volledig systeem te back-uppen. U kunt er in de toekomst ook nog meer back-ups op kwijt.

Wat back-uppen?

Voor u een back-up gaat maken, bepaalt u welke bestanden u wel en welke u niet belangrijk vindt. Het is niet nodig om een back-up te maken van onbelangrijke bestanden, dat neemt alleen maar ruimte in beslag die u kunt gebruiken voor belangrijke zaken. Kijkt u vooral goed naar de mappen die zich bevinden in het persoonlijke gedeelte van uw computer (Contacten, Documenten, Downloads, Muziek, Foto's en Video's). Het kan soms ook handig zijn om programma's te back-uppen. Zeker als u ervoor betaald heeft.

Hoe back-uppen?

Het maken van een back-up kan zowel handmatig als automatisch. Handmatig een back-up maken is eigenlijk niet veel meer dan een aantal mappen met bestanden van uw computer naar het door u gebruikte opslagapparaat kopiëren. Sluit de externe harde schijf of netwerkschijf aan en sleep de bestanden naar de schijf in de Windows Verkenner. Als u snel een eenmalige back-up wilt maken van de bestanden, dan is dit de makkelijkste methode.

Het kan echter ook zo zijn dat u een back-up wilt maken van uw hele systeem, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe laptop heeft gekocht en niet alles opnieuw wilt installeren. Dan moet u gebruik maken van speciaal daarvoor gemaakte software of van Windows Easy Transfer, dat standaard in Windows zit.

Is het u met name te doen om regelmatig een back-up te maken van uw belangrijke bestanden, dan kunt u dit ook via speciaal daarvoor geschreven software doen en via Windows zelf, met Bestandsgeschiedenis. Het is daarbij niet nodig om iedere keer van alle bestanden een back-up te maken. Ongewijzigde bestanden hoeven niet nog een keer gekopieerd te worden. De programma's zijn slim genoeg om alleen de gewijzigde en nieuwe bestanden te back-uppen. Dat scheelt tijd en bespaart ruimte op uw opslagapparaat.

 Wilt u meer informatie over het maken van een back-up of hulp bij het toepassen ervan? Stel uw vraag in ons Helpcenter of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Bestanden overzetten van tablet naar computer

Bekijk alle tips Bekijk alle externe harde schijven