Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Zo maakt u de mooiste foto’s met uw smartphone

smartphone
Motorola
Moto
G5
fotografie
tips

Camera’s op smartphones zijn van steeds betere kwaliteit. Het voordeel ten opzichte van grotere compact camera’s en spiegelreflexen, is dat u de camera van uw smartphone bijna altijd wel op zak heeft. Smartphone fotografie is dan ook steeds meer een begrip aan het worden. Want een mooi kiekje hoeft niet perse met een (semi) professioneel apparaat geschoten te worden. Ook met uw telefoon legt u bijzondere momenten op de gevoelige plaat.

Door de camera op uw smartphone beter te begrijpen en een aantal eenvoudige foefjes toe te passen, kunt u uw foto’s flink verbeteren. In deze tip leggen we u uit hoe u de mooiste foto’s met uw telefoon maakt!

1. Telefoon stilhouden

Wanneer u een foto wilt maken met uw smartphone, is stabilisatie een belangrijke factor waar u rekening mee dient te houden. Beweging resulteert namelijk in onscherp beeld. Houd (tenzij dit uw bedoeling is, want een bewegend beeld kan ook een artistiek effect geven) uw telefoon altijd stevig met beide handen vast. Druk uw armen tegen uw lichaam aan en haal op het moment wanneer u de foto maakt even kort uw adem in. U kunt uw telefoon natuurlijk ook tegen een muurtje aan laten leunen. Of bevestig uw smartphone met een elastiekje aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een ander object wat zich hiervoor leent. Probeer ook eens een foto te maken met uw geluidsknop als trigger. Bij de meeste smartphones werken de geluidsknopjes aan de zijkant als een cameraknop. Ideaal, want op deze manier kunt u uw telefoon horizontaal bedienen, net als bij een gewone camera.

NO GO: plaats uw telefoon nooit op een risicovolle plek, zoals bij water of een diepe afgrond.

2. Experimenteer met macro fotografie

Met macrofotografie fotografeert u bepaalde onderwerpen van heel dichtbij. Bijvoorbeeld een bloem of een insect. Door simpele, alledaagse dingen uit te vergroten, kan een uniek beeld ontstaan. Met macrofotografie creëert u ook scherpte/diepte in een foto. Experimenteer hier eens mee door met uw telefoon ongeveer 10 centimeter van een object een foto te maken. Focus hierbij op het object (door op het vierkantje van uw scherm te drukken). Als het goed is ontstaat er op deze manier een scherpte/diepte effect.

Een Do It Yourself bonus tip: heeft u thuis een oude DVD-speler liggen? Hiermee kunt u zelf eenvoudig een macrolens voor uw smartphone maken. Een DVD-speler (losse unit of eentje voor de PC) gebruikt namelijk een lensje voor de laser. Wanneer u deze loshaalt uit het apparaat, kunt u dit lensje met een stukje plakband eenvoudig over de smartphonecamera-lens heen plakken. Op deze manier kunt u verbazingwekkende close-up foto’s maken!

NO GO: de zoomfunctie van uw smartphone kunt u beter links laten liggen. Digitaal zoomen gaat namelijk altijd ten koste van de fotokwaliteit.

3. Alles valt of staat met licht

Een goede foto, of deze nou met een professionele camera of met een smartphone is gemaakt, valt of staat met een juiste toepassing van licht. Wanneer u weet hoe u optimaal gebruik maakt van licht in een foto, heeft u de sleutel tot succes gevonden. Daarbij is de sensor van uw smartphone vele malen kleiner dan die van een gewone camera. Dit betekent dat u eerder last heeft van ruis bij weinig licht. De mooiste foto’s schiet u daarom ook in het volle daglicht. Zet wanneer u binnen een foto wilt maken alle lichten aan voor het beste resultaat. Ontbreekt de luxe van helder daglicht? Maak dan optimaal gebruik van de lichtbron die wel aanwezig is, zoals bijvoorbeeld bij een concert (zie foto hieronder). De truc is om te weten wat wel en niet werkt, en de enige manier om hier achter te komen is uitproberen!

NO GO: vermijd zoveel als mogelijk het gebruik van een flitser. Gebruik liever een zaklampje, want de flitser op uw telefoon is niet toereikend genoeg.

4. Golden Hour

Misschien heeft u wel eens van Golden Hour gehoord. Het gouden uur, ook wel bekend als het magische uur, is een term uit de fotografie die de korte periode na zonsopkomst of voor zonsondergang aangeeft. Professionele fotografen zijn liefhebbers van Golden Hour, omdat dit licht bijzonder fotogeniek is. Het geeft een gouden gloed en een warm effect aan een foto. Ook met uw smartphone kunt u tijdens Golden Hour prachtige foto’s maken, met name in natuurgebieden. Fotografeer bijvoorbeeld tijdens het magische uur eens recht tegen de zon in voor een mooie silhouetfoto.

NO GO: een Golden Hour foto schieten wanneer het bewolkt is heeft geen zin. Kies een zonnige, heldere dag uit.

5. Foto’s nabewerken

In de appstores zijn tegenwoordig talloze apps beschikbaar om foto’s mee te bewerken. De mooiste bewerkingen zijn in een handomdraai op uw telefoon uit te voeren. Bijvoorbeeld met de app Snapseed Met deze app kunt u ontelbaar veel basisbewerkingen doen. VSCO Cam is een uitstekende app op het gebied van filters. Ga eens op zoek in uw appstore en probeer verschillende applicaties eens uit, want het is zeker de moeite waard.

NO GO: overdrijf niet met filters. Een overkill komt de kwaliteit van de foto namelijk niet ten goede.

6. Vanuit een andere hoek

Misschien heeft u ook wel eens een foto gemaakt met uw telefoon waar op zich niks mis mee is, maar waar u toch niet helemaal tevreden over bent. Het onderwerp van de foto komt goed tot zijn recht, maar hoe zit het met de context? Een goede compositie is namelijk king. Let bijvoorbeeld op de richting van een foto. Symmetrie werkt vaak ook goed. Of experimenteer eens met geometrische vormen in een beeld. De belangrijkste regel is de regel van derden. Hierbij verdeeld u het beeld zowel horizontaal als verticaal in drieën. Op de lijnen en snijpunten plaatst u het onderwerp of de belangrijkste beeldelementen. Speel daarnaast met perspectief of maak gebruik van de herhaling van vormen, lijnen of kleuren!

NO GO: een te drukke omgeving kan een onrustig beeld creëren. Ruimte en rust in de context geven het onderwerp van de foto vaak meer kracht.

7. De juiste smartphone?

Voor wie echt het onderste uit de kan wil halen wat smartphone fotografie betreft: het begint allemaal met het juiste gereedschap! Kies daarom voor een smartphone met een kwalitatieve camera, zoals bijvoorbeeld de Motorola Moto G5. Deze smartphone heeft een opvallend sterke prijs-kwaliteitverhouding en is uitgerust met zowel een 13 MP als een 5 MP camera. Of u nu een vrijetijdsfotograaf bent of een ervaren vakman, de Moto G heeft camerasoftware zoals Best Shot en Professional Mode waarmee u heel eenvoudig geweldige foto´s maakt. En met de Google Foto´s-app geeft u aan elke foto een persoonlijk tintje.

Investeer dus in een goede smartphone wanneer u altijd en overal de mooiste foto's wil maken!