Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit a

Zo laat je je smartphone onderweg met rust

smartphone
auto
autohouder
regels

Je smartphone gebruiken achter het stuur: dat het not done is weten we allemaal. In de praktijk blijkt het toch wel een hardnekkige bad habbit te zijn. Het aantal verkeersongelukken die worden veroorzaakt door smartphonegebruik is in de afgelopen jaren significant gestegen. De hoogste tijd dus om te breken met deze slechte gewoonte. In deze tip lees je hoe je onderweg je smartphone met rust laat.

Wetgeving smartphonegebruik in de auto

Een smartphone in de hand hebben tijdens het rijden is al lange tijd strafbaar. Maar wist je dat je ook een flinke boete kunt ontvangen wanneer je tijdens het autorijden je telefoon bedient die in de autohouder staat?

Duur grapje

Eerder dit jaar werd in Nederland een automobilist bekeurd die tijdens het rijden zijn telefoon bediende, terwijl deze in een speciale autohouder zat. De bestuurder ging in hoger beroep, maar de rechter oordeelde dat het bedienen van een telefoon die in de autohouder staat hetzelfde is als het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden. Op basis van wat de politie heeft gezien, legde de rechter de automobilist in kwestie een boete van 239 euro op.

"Het gebruik van een telefoon in een autohouder kan worden bestraft met een boete van €239,-."

Cold Turkey

Schrik je van de nieuwsberichten en cijfers rondom smartphonegebruik in de auto? En ben je meer van de drastische aanpak? Stop dan ‘cold turkey’ met het gebruiken van je telefoon tijdens het rijden en maak zo je autoritten een stuk veiliger.

Buiten handbereik

Veilig Verkeer Nederland bracht onlangs naar buiten dat het gebruik van een smartphone in de auto even ernstig is als rijden onder invloed. Een schrikbarend feit. En omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, is het beste advies rondom smartphonegebruik in de auto dan ook: doe het niet. Leg voor vertrek je telefoon op een onbereikbare plek, bijvoorbeeld in de kofferbak. Zo word je niet in de verleiding gebracht en kun je je volledig concentreren op het verkeer.

"Gebruik smartphone in auto even ernstig als rijden onder invloed” – Veilig Verkeer Nederland

Alleen op een P

Mocht je je smartphone toch binnen handbereik willen hebben, laat hem dan ook echt met rust. Houd altijd de volgende gouden regel in acht: Facebooken, Twitteren, Appen, emaillen, selfies maken, Instagrammen èn videobellen: doe dit uitsluitend op een parkeerplek.

Handige apps

Kun je tegen beter weten in de verleiding van het versturen van een appje in de auto ècht niet weerstaan? Voor de ernstig verslaafde smartphone gebruiker zijn er ook nog de speciale smartphone blokkade apps.

AutoModus

Met AutoModus worden gebruikers beloond voor het niet gebruiken van hun smartphone tijdens een autorit. Deze gratis app is een initiatief van zorgverzekeraar Interpolis. Onlangs was er veel aandacht voor deze actie dankzij de spraakmakende televisiecommercial. Volgens de zorgverzekeraar gebruiken al ruim 72.000 Nederlanders de app en hebben bestuurders die in AutoModus rijden 25% minder autoschade dan verwacht. Na elke veilige rut worden gebruikers van de app beloond met punten. Hiermee kunnen gebruikers voor korting op de premie van hun autoverzekering.

Download AutoModus in de App Store           Download AutoModus in de Google Play Store

Android Auto 2.0

Voor Android toestellen is er de app ‘Android Auto 2.0’. Met deze app worden Google Maps, muziek-apps en andere apps geoptimaliseerd voor een veiliger gebruik in de auto. De app creëert een speciale interface op je smartphone, die geschikt is voor onderweg. Er verschijnen grote en duidelijke knoppen in beeld en je kunt een groot deel van de besturing van je toestel met je stem doen. Verder kun je instellen dat Android Auto automatisch open zodra je smartphhone een bluetooth verbinding maakt met specifieke apparaten. Handig, want wanneer je bijvoorbeeld met je telefoon in de buurt bent van een auto, dan hoef je Android Auto zelf niet te openen. Tot slot zijn er via de instellingen van de app verschillende manieren om smartphonegebruik in de auto veiliger te maken. Stel bijvoorbeeld een automatisch antwoord in voor binnenkomende berichten of deactiveer WiFi terwijl je aan het rijden bent. Uiteraard is het gebruiken van je smartphone tijdens het rijden verboden in Nederland, dus maak alleen handsfree gebruik van Android Auto.

Download Android Auto 2.0