SSD oftewel Solid State Drive: het beste component waarmee u uw laptop of pc in een handomdraai sneller maakt. Als u één upgrade moet kiezen om uit te voeren, dan zouden wij deze aanraden. Daarom leggen we u in deze tip uit hoe u een SSD zelf in een desktop of laptop kunt plaatsen.
Alles wat u over een SSD moet weten:
Het plaatsen van een SSD gaat over het algemeen hetzelfde als bij een gewone harde schijf. De meeste exemplaren die u kunt kopen, gebruiken dezelfde aansluitingen. U kunt een SSD gewoon naast de al aanwezige harde schijf in een desktop inbouwen, mits er nog een plekje vrij is in uw behuizing. U moet echter wel, om optimaal van uw SSD te kunnen profiteren, het besturingssysteem en alle andere programma's die u veel gebruikt hierop zetten.
We raden u aan om de harde schijf in uw systeem te laten zitten. Een dergelijke schijf is namelijk erg geschikt om data op te slaan die u niet zo vaak en/of zo snel nodig heeft. Denk hierbij aan muziek, video's en foto's.
Als u met een schone lei wilt beginnen, dan kunt u de bestaande harde schijf formatteren (LET OP! Deze wordt dan helemaal gewist), de SSD bijplaatsen en vervolgens een nieuwe installatie van Windows doen. Het is hierbij uiteraard van belang dat u over een back-up van Windows beschikt.
De kans dat u liever uw systeem zoals het was wilt behouden, maar dan op de SSD wilt zetten, is waarschijnlijk groter dan dat u helemaal opnieuw wilt beginnen. Het is echter niet mogelijk om de inhoud van de harde schijf simpelweg te kopiëren naar de SSD. Allereerst is de kans groot dat de SSD een lagere opslagcapaciteit heeft dan de harde schijf. Daarnaast zijn SSD's intern net iets anders ingedeeld dan harde schijven, waardoor een één op één kopie niet mogelijk is. Er is software beschikbaar die ervoor zorgt dat u de inhoud van de harde schijf wel kan kopiëren. Sommige fabrikanten leveren dit mee met de SSD, maar vaak moet u dit apart aanschaffen.
Voor een laptop is een upgrade van een harde schijf naar een SSD net zo gunstig als voor een desktop. De kans dat u daar uw oude harde schijf kunt behouden, is zeker bij modellen met een schermdiagonaal van 15 inch of kleiner niet erg groot. Daarin is meestal slechts plaats voor één schijf. Bij sommige laptops is het wel mogelijk om het cd, dvd of Blu-ray station te vervangen voor een schijf.
Het plaatsen van een SSD in een laptop werkt verder hetzelfde als bij een desktop. Bij de meeste laptops kunt u vrij eenvoudig bij de harde schijf. Die zit vaak net als het geheugen achter een speciaal luikje. Als u uw oude schijf niet meer kunt gebruiken in uw laptop vanwege ruimtegebrek, dan kunt u de bestanden die erop staan nog wel altijd benaderen. U kunt hiervoor een externe behuizing kopen, waar u de oude harde schijf in plaatst. U sluit het geheel aan op uw laptop via USB.
Wilt u meer informatie over SSD, hulp bij de keuze van de juiste SSD of hulp bij het inbouwen ervan? Bekijk dan onze SSD koopgids of kom langs in één van onze winkels voor hulp en advies.
Handige links
Advies