Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Wat is Wifi 6?

Wifi 6
router
wifi
internet
Steeds meer apparaten bieden ondersteuning voor Wifi 6, ook wel bekend als 802.11ax. Maar wat is Wifi 6 precies? En waarom is het een verbetering ten opzichte van Wifi 5? Wij leggen het graag uit!

Wat is Wifi 6?

Wifi 6 is de nieuwste Wifi standaard die in 2019 werd gelanceerd en bevat een aantal technische verbeteringen. De nieuwe Wifi versie zorgt ervoor dat draadloze netwerken sneller zijn en heeft een grotere capaciteit dan zijn voorganger, Wifi 5 (802.11ac). Dat wil zeggen dat wanneer u meerdere apparaten tegelijk aansluit, u geen snelheid verliest.

Waarom Wifi 6?

Voorheen werden Wifi standaarden aangeduid als 802.11n en 802.11ac, maar de Wi-Fi Alliance besloot om hier verandering in te brengen en het wat makkelijker te maken. 802.11n heet nu Wifi 4 en de opvolger daarvan, 802.11ac kennen we nu als Wifi 5. Net zoals bij 3G, 4G en 5G zijn er nu dus verschillende niveaus van Wifi. Elke update gaan we een getal omhoog. Kortom: hoe hoger het cijfer, hoe sneller de Wifi.

Wat is het voordeel van Wifi 6?

Wifi 6 is bijna drie keer zo snel dan Wifi 5. De maximale snelheid gaat namelijk flink omhoog; van 3,5 Gbps naar 9,6 Gbps. Waarschijnlijk gaat de doorsnee Wifi gebruiker hier niets van merken, de snelheid zal namelijk niet veel hoger liggen dan bij Wifi 5. Het grote verschil zit hem in het aantal apparaten waarmee deze topsnelheid behaald kan worden. Die wordt dankzij Wifi 6 aanzienlijk groter.Wat merken we ervan?

Het grote voordeel van Wifi 6, is dat we met meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen internetten, zonder snelheid te verliezen. Dus speelt uw zoon een videogame terwijl uw dochter aan het FaceTimen is en uw vrouw op haar tablet naar haar favoriete Netflix-serie kijkt? Dan kunt u zelf een online voetbalwedstrijd kijken, met dezelfde Wifi snelheid. Wifi 6 zorgt ervoor dat u met meer apparaten tegelijk online bent. Zonder dat de wifi instabiel wordt. Dat kan doordat apparaten met Wifi 6 niet constant een volledig wifi-kanaal bezet houden. Ze gebruiken alleen de bandbreedte die nodig is. Zo streamt u altijd door zonder haperingen. Ook als uw apparaten tegelijkertijd online zijn.

De technologie van Wifi 6, zorgt ook voor een beter draadloos bereik. Het netwerk werkt zowel op een hoge als een lage frequentie. De lage frequentie komt beter door dikke muren en plafonds, waardoor u dus op een andere verdieping ook een goede verbinding heeft. Vooral met het oog op de toekomst, is dit een ideale situatie. Slimme toepassingen worden steeds populairder en er komen steeds meer apparaten in huis die gebruik maken van Wifi, denk aan smartverlichting, IP-camera’s, slimme speakers en meer.Daarnaast is Wifi 6 niet alleen voor thuisgebruik een verbetering, ook restaurants, kantoren, hotels, vliegvelden en koffietentjes zullen baat hebben bij het nieuwe netwerk. Op drukke plaatsen kunnen veel meer mensen gebruik maken van snel internet.

Welke apparaten ondersteunen Wifi 6?

Het nieuwe netwerk is nog niet lang geleden gelanceerd, maar de eerste apparaten die Wifi 6 ondersteunen zijn al te koop. Heeft u een iPhone 11 of een Galaxy S10 of nieuwer? Dan kunt u al gebruik maken van Wifi 6. Daarnaast zijn er inmiddels ook laptops, desktops en routers die Wifi 6 ondersteunen, waardoor u profiteert van alle voordelen van Wifi 6.


Kijk hier voor alle routers.