Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Microsoft HoloLens: een hologram van de toekomst

gadgets

Naast Windows 10 met al zijn vernieuwingen is Microsoft eveneens bezig met het ontwikkelen van een nieuw type apparaat. Waar we voor Virtual Reality de Oculous Rift, Sony's Project Morpheus, HTC's HTC Vive en Samsung's Gear VR kennen en Google's interactieve bril Google Glass voor Augmented Reality, heeft Microsoft iets nieuws bedacht: de HoloLens. Een bril waarmee hologrammen op allerlei oppervlaktes in een ruimte, of erbuiten, geprojecteerd kunnen worden. Deze hologrammen zijn enkel voor de drager zichtbaar.    

Een wereld vol Hololens mogelijkheden

Of u nu even snel uw mail wilt bekijken, de weersverwachting, een sportuitzending of een game wilt spelen: Microsoft's Hololens belooft het allemaal te gaan doen waar u ook bent, wat u ook doet of waar u naar kijkt. Het is een futuristisch, maar toch ook vertrouwd uitziende bril, waarvan u vast wel eens een soortgelijk iets in een film heeft gezien. De bril lijkt eigenlijk het meest op een deel van de helm van een straaljager piloot. Een verstelbare band om het hoofd met sensoren en cameraatjes en 'ruimtelijk' surround geluid door middel van speakers en lenzen waarop het beeld wordt geprojecteerd. De computer voor al het rekenwerk (krachtiger dan een gemiddelde laptop volgens Microsoft) en een accu, zitten eveneens in de hoofdband verwerkt. Er zijn dus geen draden waaraan u verbonden moet blijven tijdens het dragen van de bril. Uiteraard wordt er ook een versie van Windows 10, speciaal voor de bril gemaakt.

U kunt het zo gek niet bedenken, de HoloLens gaat het doen

Vergaderen terwijl u in uw luie stoel zit, uw drukke agenda nalezen en het boodschappenlijstje op de koelkast lezen, achtergelaten door uw partner. Maar ook gamen op een kale muur of zelfs op de tafel, de vloer en het plafond. Wilt u de woonkamer of slaapkamer opnieuw inrichten? Pak de HoloLens, laad een catalogus met hologrammen van interieurs en verfkleuren en ga aan de slag. Wilt u op het oppervlak van Mars dineren? Ook geen probleem. De journalisten die de bril al hebben kunnen uitproberen zijn in ieder geval heel erg enthousiast. Het dragen van de bril wordt omschreven als comfortabel.  De hologrammen door Microsoft bedacht en ontworpen voor beurzen en dergelijke, werken goed en zien er prachtig uit. Daarnaast hebben vele journalisten het idee dat de HoloLens wel eens een revolutie teweeg kan brengen in hoe wij in verbinding staan met de wereld om ons heen, maar ook hoe we interactie daarmee aan gaan.

De HoloLens is een apparaat dat ook voor virtueel vermaak een topproduct kan worden. Denk hierbij aan een nieuw soort spookhuis of een interactieve tour door een museum, stad of theater. Het potentieel voor wonderbaarlijke dingen is er, maar ook de hoge verwachting dat het potentieel daadwerkelijk waargemaakt gaat worden. Het is nu enkel nog wachten tot Microsoft de HoloLens verder heeft doorontwikkeld en over niet al te lange tijd uit gaat brengen. Wij vermoeden een musthave voor 2016!

Meer weten? Lees ook: Gaming: is je systeem je vriend of je vijand?

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops