Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Huis gekocht? Zo richt u het ultieme thuisnetwerk in

netwerk
router
wifi
internet

Het aantal kopers op de woningmarkt is sinds jaren niet zo hoog geweest als nu. Grote kans dat u ook behoort tot de trotse groep (bijna) nieuwe woningeigenaren. Mocht dit inderdaad het geval zijn: gefeliciteerd! U gaat een leuke maar ook spannende tijd tegemoet, want er moet natuurlijk ontzettend veel geregeld worden. Heeft u bijvoorbeeld al gecheckt of uw nieuwe paleisje voorzien is van (voldoende) internetaansluitingen? En weet u ook waar u op moet leggen bij het aanleggen van een eigen thuisnetwerk?

Speciaal voor u hebben wij een stappenplan samengesteld, bestaande uit een aantal cruciale factoren voor het inrichten van uw thuisnetwerk.

Stap 1 | Doe de postcodecheck

Om te beginnen is het aan te raden vooraf online de postcodecheck te doen. Op Checkinternet.nl kunt u zien welke mogelijkheden er voor uw nieuwe woning zijn qua netwerk. U krijgt dan tevens antwoord op de vraag of u glasvezel, kabel of DSL op uw nieuwe adres heeft.

Stap 2 | Maak een keuze tussen glasvezel, kabel of ADSL

Bevindt u zich in de luxe positie een keuze te maken tussen glasvezel, kabel of ADSL? Dan vraagt u zich vast af: wat is de beste keuze? In onderstaand schema hebben we voor u een aantal voordelen op een rijtje gezet. U ziet zo in één overzicht wat de voor- en nadelen zijn per type internetverbinding.

Stap 3 | Overweeg om te switchen van provider

Het verhuizen naar een nieuwe woning kan een mooi moment zijn om ook de overstap te maken naar een nieuwe (en goedkopere) internetprovider. Zit u voorlopig nog vast aan een contract? Dan is het vaak wel een optie om uw diensten en provider mee te verhuizen naar uw nieuwe adres. Neem hiervoor contact op met uw provider. Indien u de vrijheid heeft om te switchen van aanbieder, doe dan eerst de eerder genoemde postcodecheck om te controleren welke type netwerken er op uw nieuwe woning van toepassing zijn. Vervolgens kunt u via diverse online prijscheckers kijken wat voor u de voordeligste optie is.

Stap 4 | Investeer in nieuwe netwerkproducten

Afhankelijk van het type woning dat u gaat betrekken, kan het interessant zijn eens te kijken naar het investeren in nieuwe netwerkproducten. Natuurlijk ontvangt u een van uw provider een router en modem, maar wist u dat er tegenwoordig ook ontzettend veel mogelijkheden zijn wat betreft het optimaliseren van uw thuisnetwerk? We geven u een aantal voorbeelden. 

Routers

De meeste internetproviders leveren samen met hun modem een router. Meestal is dat één apparaat. Soms kan het bereik daarvan tegenvallen. Een losse WiFi router, passend bij uw gebruiksdoelen, kan daarbij uitkomst bieden. Hieronder leggen we aan u uit hoe u voor de beste router voor uw specifieke woonsituatie kiest.

Locatie en woonoppervlakte

1. Kleine woonoppervlaktes (1/2 kamer appartement)
Wanneer u in een kleinere woning woont, zoals een een of twee kamer appartement, heeft u met een minder krachtig signaal al een volledige dekking in uw woning.
Advies: Kies voor een router met een maximum snelheid 1300 Mbit/s.

2. Meerdere gebruikers in een grotere woning (groot woonoppervlakte met eventueel meerdere woonlagen)
Grote woningen of woningen met meerdere woonlagen hebben het meeste baat bij een krachtige router. Deze router is in staat om de volledige woonoppervlakte te kunnen dekken en de hoogste snelheid te kunnen bieden.
Advies: kies voor een router met een maximale snelheid tot 2167 Mbit/s.

Snelheid

1. Basisgebruik
In het geval van mainstream internetgebruik (basisgebruik zoals browsen en Netflixen) heeft u meer dan voldoende aan een router met een maximale snelheid tot 1300 Mbit/s. 
Bekijk hier de TP-Link Wireless-AC1750 Router Archer C7

2. Gaming en streaming 
Wanneer u afhankelijk bent van een snelle internetverbinding, omdat u of uw huisgenoten bijvoorbeeld online gamen of veel content online streamen, dan kunt u het beste kiezen voor een router met een maximale snelheid tot 1733 Mbit/s. Let ook op routers met de specificatie 'triband'. Dit houdt in dat meerdere gebruikers op verschillende kanalen de hoogste internetsnelheid kunnen bereiken.
Bekijk hier de ASUS Wireless-AC5300 Triband Router RT-AC5300

Bekijk hier alle routers

Range extenders

Hoe vaak komt het niet voor dat u op sommige plekken in huis een te zwak WiFi signaal ontvangt. Door een range extender aan te sluiten op uw huidige netwerk, kunt u het bereik van uw WiFi signaal uitbreiden. U plaatst de range extender op een plek waar nog wel bereik is. Hij vangt dan het signaal op en stuurt deze versterkt door. Hij herhaalt het signaal dus eigenlijk. Zo heeft u ook een stabiel WiFi signaal wanneer u niet in de buurt van de bron zit.

Bekijk hier alle range extenders

Multiroom WiFi

Een Wi-Fi thuisnetwerk is vaak niet dekkend voor de gehele woonoppervlakte, maar daar is inmiddels een perfecte nieuwe oplossing voor: Multiroom Wi-Fi. Deze ‘alles-in-één’ techniek om gemakkelijk en snel uw Wi-Fi netwerk thuis te optimaliseren. Met Multiroom Wi-Fi bent u in een klap af van alle ergernissen met betrekking tot een slecht draadloos internet bereik in huis. Bovendien zijn het stijlvolle producten die gezien mogen worden.

Bekijk hier alle Multiroom WiFi producten

Stap 5 | Denk na over een praktische netwerkindeling

Een belangrijke stap in het creëren van het ultieme thuisnetwerk, is het nadenken over een logische, praktische en toekomstgerichte inrichting van het netwerk. Denk bijvoorbeeld voor uw verhuizing goed na waar in uw woning u de tv wilt kunnen aansluiten. Vergeet hierbij eventuele bovenverdiepingen niet. Dit geldt ook voor vaste internetaansluitingen en vaste telefonieverbindingen. Bij een bestaande woning kunt u ervoor kiezen nieuwe aansluitingen te (laten) plaatsen. Moet uw huis nog gebouwd worden? Bespreek dan tijdig met uw aannemer uw wensen betreft aansluitingen. Denk hierbij ook aan de toekomst, wellicht wilt u sommige lege kamers (denk aan een eventuele gezinsuitbreiding) ook alvast voorzien van de nodige aansluitingen.

Stap 6 | Tijd voor installatie

Voor de installatie van uw thuisnetwerk en het aansluiten van al uw apparaten heeft u een aantal zaken nodig. Voor het installeren van digitale televisie heeft u bijvoorbeeld een UTP-kabel nodig. Deze kabel verbindt het glasvezelaansluitpunt en het digitale tv-kastje met elkaar. Deze kabel krijgt u meestal van uw provider, maar ze zijn ook bij Paradigit verkrijgbaar. Laat de aannemer een dubbel stopcontact plaatsen op de plek van het modem. 

Bekijk hier alle UTP kabels

Stap 7 | Houd een checklist bij

Omdat een verhuizing een logistieke uitdaging is waarbij u het overzicht van alle 'to do’s' al gauw uit het oog verliest, hebben we nog een korte checklist voor u opgesteld. Zo ziet u, als het om het inrichten van het thuisnetwerk gaat, in een oogopslag welke zaken uw aandacht verdienen voor en tijdens het verhuizen.

  • Doe de postcodecheck op: www.checkinternet.nl
  • Besluit of u wilt overstappen naar een nieuwe internetprovider.
  • Indien u wilt switchen van provider: zeg minimaal een maand van tevoren uw oude provider op.
  • Geef drie weken voor uw verhuizing uw eventuele bestelling aan uw nieuwe provider door.
  • Inventariseer op welke plekken in uw nieuwe woning u aansluitpunten wilt hebben voor internet en (digitale) televisie.
  • Beslis of u de installatie zelf wilt doen of wilt uitbesteden.
  • Bespreek in geval van nieuwbouw tijdig met uw aannemer uw wensen voor de inrichting van uw thuisnetwerk.

Wilt u meer informatie over de verschillende netwerkmogelijkheden? Bekijk dan onze koopgidsen of kom langs in een van onze winkels voor vrijblijvend advies van onze experts.