Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Hoe reset ik mijn Android tablet?

tablets

Het is niet altijd wenselijk, maar in bepaalde situaties is het nodig om uw tablet te resetten. Soms heeft u geen andere keuze, bijvoorbeeld wanneer de tablet of de software problemen geeft die niet op een andere manier op te lossen zijn. Er zijn verschillende manieren waarop u een reset op uw Android tablet uit kunt voeren. Zoals is aangeven bij de beschrijvingen zijn er per tablet en per type Android systeem verschillende methoden. We beschrijven hier de meest voorkomende.

Soft reset

Een soft reset kunt u uitvoeren als de tablet is vastgelopen  of niet (correct) meer wil opstarten. Bij een soft reset blijven persoonlijke  data, applicaties, contactgegevens enzovoorts behouden. Het is verstandig om  een 'soft reset' uit te voeren wanneer de tablet opgeladen wordt. 

Soft reset - Methode 1    

Zoek op uw tablet de reset optie. Vaak is dit een klein  gaatje in de tablet, niet groter dan 1 millimeter, met de beschrijving 'reset'  erbij. Pak een stevige naald of buig een paperclip recht. Door met de naald of  paperclip in het reset gat te duwen voelt u dat een kleine knop ingedrukt  wordt. Soms is een druk op de knop voldoende om de tablet opnieuw te laten  opstarten. Zo niet, houdt deze knop dan 10 tot 20 seconden ingedrukt. Start de  tablet niet opnieuw op? Probeer dan methode 2.    

Soft reset - Methode 2  

Vooral bij budget tablets kan deze tweede methode beter werken. Zorg eerst dat de tablet uit staat. Druk daarna de powerknop of standbyknop voor een langere periode in. Houd de knop zo lang in totdat de tablet opnieuw opstart of totdat u het beeldscherm kort ziet oplichten. Dit kan tot een seconde of 20 duren. Werken beide methoden niet? Dan is er een ander probleem. U kunt in dat geval een 'hard reset' proberen.     

Hard reset  

Bij 'hard reset' zet u de tablet terug naar de  fabrieksinstellingen. Als u dit doet gaan alle data op uw tablet verloren.  Geïnstalleerde applicaties, persoonlijke data, opgeslagen documenten en  contacten zullen allemaal verdwijnen van uw tablet. Als u deze data wilt  behouden dan zult u vooraf een back-up moeten maken.   

Hard reset - Softwarematig  

Dit is de meest eenvoudige methode en is alleen toe te  passen indien de tablet nog functioneert. Voor het terugzetten van de tablet  naar de fabrieksinstellingen kunt u terecht in het instellingenmenu. De locatie  van het instellingenmenu is afhankelijk van uw Android versie, het merk en het  type tablet. De meest voorkomende paden om te volgen vind u hier:

       
 • Instellingen of Settings > Backup & Herstel  of Backup & Reset > Fabrieksinstellingen Herstellen of Factory Data  Reset
 •        
 • Instellingen > Privacy >  Fabrieksinstellingen Herstellen
 •        
 • Instellingen > SD kaart & Telefoongeheugen  > Fabrieksinstellingen Herstellen
 •        

De tablet zal zichzelf dan opnieuw opstarten en alle  gegevens terugzetten op de fabrieksinstellingen. Na het herstarten komt u in  het scherm om de startinstellingen in te geven, zoals dat ook moest toen u uw  tablet voor de allereerste keer opstartte.     

Hard reset - Manueel   

Bij elke tablet is er één methode beschikbaar om een  handmatige 'hard reset' uit te voeren. Het is niet makkelijk uit te leggen hoe  dit moet, omdat dit voor elke tablet anders is. De methode bestaat uit twee  stappen:  

         
 1. Het  is de bedoeling dat u in de 'Recovery Mode' of de 'Herstelmodus' terechtkomt.  Dit is een apart menu dat bij het opstarten tevoorschijn kan komen. U kunt  handmatig in dit menu komen door de tablet eerst volledig uit te schakelen.  Daarna dient u een knopcombinatie van twee of drie knoppen gedurende enkele  seconden ingedrukt te houden. Daarna zou u in de ‘Recovery Mode’ terecht moeten  komen. Enkele veel voorkomende combinaties van knoppen om te proberen zijn:
           
            Power + volume naar beneden  (Yarvik tablets, sommige Samsung tablets)
            Power + volume naar boven  (sommige Samsung tablets, Sony tablets, ASUS tablets)
          Power + volume naar beneden +  volume naar boven
         
          Soms moet u, na het opstarten,  snel een andere toets indrukken om zo daadwerkelijk in de ‘Herstelmodus’ te  komen. Meestal staat dit kort aangegeven op het scherm en is dat één van de  twee volumeknoppen.
         
 2.        
 3. Selecteer  vervolgens binnen de ‘Recovery Modus’ de optie 'Hard Reset' of 'Factory Data Reset'.  De tablet zal dit automatisch uit gaan voeren, wat even kan duren. Daarna start  de tablet automatisch opnieuw op in het menu dat u ook zag toen u de tablet  voor het eerst opstartte.
 4.      

Wilt u meer informatie over tablets of hulp bij de keuze van de juiste tablet? Bekijk dan onze tablet koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Verhoog de snelheid van uw tablet

Bekijk alle tips Bekijk alle tablets