Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

De specialist, legt het uit!

Paradigit Tips

Ergonomisch werken met uw laptop

laptops

Gebruikt u uw laptop intensief, bijvoorbeeld om er thuis op te werken, dan is het uiteraard zaak om dit op een zo gezond mogelijke manier te doen. Ergonomie is dan belangrijk. Het is van groot belang om daarbij te letten op uw houding. Een slechte houding kan leiden tot lichamelijke klachten. In deze tip leest u hoe u RSI klachten zo goed mogelijk kunt voorkomen.

Een hele dag op een laptop werken die op een tafel voor u staat, is niet aan te raden. U moet dan continu naar beneden kijken, terwijl een beeldscherm idealiter op ooghoogte is gepositioneerd.

Wat is RSI?

RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is de verzamelnaam voor allerlei klachten, die te maken hebben met het gedurende lange tijd herhalen van dezelfde, soms kleine en op zich niet inspannend lijkende, bewegingen. RSI kan hele vervelende en langdurige pijn opleveren. De pijn ontstaat door een gebrek aan rust voor een bepaalde spier. Laptopgebruikers hebben vaak een hogere kans op RSI. Dit komt waarschijnlijk doordat een laptop ergonomisch niet echt optimaal is. Het toetsenbord is vaak wat kleiner en ook de muisfunctie is vaak lastiger te bedienen dan bij een desktop. Daarbij komt nog dat het toetsenbord en het beeldscherm aan elkaar vast zitten, waardoor men continu naar beneden moet kijken. Wanneer u rekening houdt met uw houding en de manier waarop u uw laptop gebruikt, is de kans kleiner dat u last krijgt van RSI.

Gebruik een standaard voor langere tijd

Als u echt langere tijd gaat werken op uw laptop of u wilt een film kijken, dan is een standaard een handig hulpmiddel. Hiermee kunt u de hoogte van het beeldscherm aanpassen. Dit zorgt ervoor dat het scherm goed afleesbaar is en u niet te veel naar beneden hoeft te kijken. Dat laatste kan namelijk zorgen voor RSI klachten in de nek en bovenkant van de rug.

Accessoires om RSI te voorkomen

Een standaard is een goede eerste stap als u langere tijd wilt werken op uw laptop. Wanneer u echter ook wilt typen, dan zijn een los toetsenbord en een losse muis vrijwel onmisbaar. In combinatie met een goede standaard kunt u hiermee een goede werkplek inrichten. U sluit ze aan op uw laptop met behulp van Bluetooth of USB.

Docking station

Zit u vaak op dezelfde plek te werken, dan is een docking station de ideale oplossing. Alle randapparatuur kunt u dan namelijk gewoon aangesloten laten. U hoeft dan niet elke keer uw stroomkabel, netwerkkabel, muis, toetsenbord enzovoorts opnieuw aan te sluiten. U kunt met een dock uw laptop op de voor u ideale hoogte zetten. Afhankelijk van het model, kunnen er nog wat extra's op een dergelijk dock zitten. Er zijn modellen waar extra USB aansluitingen op zitten, maar ook exemplaren waarmee het mogelijk is om uw laptop koel te houden.

Let op uw houding

U heeft nu over diverse oplossingen gelezen die RSI klachten kunnen voorkomen. Het is echter ook belangrijk om op uw houding te letten en regelmatig van houding te veranderen. Uw lichaam geeft dat vaak zelf aan, maar het is beter om van houding te veranderen, voordat u de signalen krijgt. Dan is er namelijk al sprake van een te zware belasting. Vindt u het moeilijk om hier aan te denken, dan kunt u gebruikmaken van speciale programma's die u er gedurende de dag op wijzen wanneer het tijd is voor een micropauze of om van houding te veranderen of even te bewegen. Op YouTube vindt u ook allerhande video's die u hierbij kunnen helpen, van Office Yoga tot ontspanningsoefeningen voor uw ogen.

Wilt u meer informatie over laptops of hulp bij de keuze van de juiste laptop of accessoires?   Bekijk dan onze Laptop Koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Ook buiten zorgeloos uw laptop gebruiken

Bekijk alle tips Bekijk alle ergonomie producten