Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Chromebook of laptop?

Chromebook of Laptop

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Bent u op zoek naar een nieuwe laptop of Chromebook? Maar weet u niet wat u het beste kunt kiezen en wat nou precies de verschillen zijn tussen een Chromebook en een laptop? Wij leggen het u graag uit!

Wat is een Chromebook?

Om een laptop en een Chromebook goed te kunnen vergelijken is het belangrijk om te weten wat een Chromebook precies is. Een Chromebook is een laptop die draait op Chrome OS, een besturingssysteem dat is ontwikkeld door Google. Chromebooks zijn ontworpen om te worden gebruikt terwijl u verbonden bent met het internet. Internetten, social media, filmpjes en foto’s bekijken en mailen: voor al deze handelingen gebruiken we een browser. Ook kunt u vanuit de Google Play Store de meeste applicaties downloaden. Op een Chromebook werkt volledig in de cloud.


Chromebook of Laptop?

Een Chromebook en een laptop verschillen wel degelijk van elkaar en hebben daarom ook allebei voor- en nadelen. De belangrijkste verschillen tussen deze twee apparaten hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

Gebruik
Een belangrijk verschil tussen een laptop en een Chromebook is het gebruik. Dus het is belangrijk om goed bij uzelf na te gaan wat u met het apparaat wil gaan doen. Gaat u bijvoorbeeld vooral tekstverwerken en internetten? Dan kan dit prima op een Chromebook. Wilt u in de toekomst ook aan de slag met het spelen van games of foto’s en video’s bewerken. Dan is een laptop een geschikte keuze. Daarnaast heeft u voor werken met een Chromebook altijd een goede internetverbinding nodig, omdat u alles in de cloud doet. Op een normale laptop kunt u bestanden opslaan op de interne harde schijf of SSD.

Besturingssysteem
Een normale laptop heeft in de meeste gevallen het besturingssysteem Windows. Kiest u voor een MacBook? Dan draait deze op macOS. Voor Windows en MacOs geldt; hoe krachtiger de laptop, hoe sneller het besturingssysteem en de programma’s erop werken. Op een Windows laptop of Apple MacBook, kunt u alle software installeren die beschikbaar is.


Een Chromebook draait op Chrome OS, een besturingssysteem dat is gebaseerd op webbrowser Google Chrome. Chrome OS werkt anders dan Windows en MacOS. Het is namelijk gemaakt voor het internet. Bestanden worden online opgeslagen, apps en programma’s zijn te downloaden via de Play Store en spelletjes kunt u spelen in de Chrome-browser. Omdat alles via het internet gaat, is het besturingssysteem erg licht en snel. Hierdoor heeft een Chromebook ook veel minder goede specificaties nodig dan een ‘normale’ laptop.

Apps en programma’s
Op een Chromebook kunt u apps en programma’s downloaden uit de Chrome Web Store of applicaties van Android uit de Google Play Store. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van educatieve apps te downloaden, maar ook spelletjes. Denk daarnaast aan apps die relevant zijn voor werk zoals Google docs, Google Drive, Google Sheets of Google Slides. Al deze applicaties werken online.

Op een laptop of MacBook kunt u vrijwel alle softwareprogramma’s en applicaties installeren die u wilt. Dus heeft u specifieke programma’s nodig en gaat u bijvoorbeeld  werken met programma’s als Photoshop of Indesign? Dan is een laptop de beste keuze.

Opslag
Een Chromebook heeft vaak een beperkte interne opslag. Dat komt omdat u op een Chromebook al uw bestanden in de cloud kunt bewaren. Documenten, foto’s en video’s worden allemaal opgeslagen in Google Drive. Bij aankoop van een Chromebook ontvangt u gratis 100 GB opslag. Deze kunt u uitbreiden door achteraf extra opslag te kopen.

Een laptop heeft een SSD- of harde schijf om uw bestanden op te slaan. Heeft u te weinig opslagruimte? Dan kunt u ook een externe SSD of harde schijf aanschaffen waarop u uw bestanden op kunt slaan. Toch liever in de cloud? Ook dat is mogelijk op een laptop.

Beveiliging
Het voordeel aan een Chromebook is dat deze extra veilig zijn. Google zorgt er namelijk zelf voor dat virussen geen kans krijgen. Dit doen zij via Play Protect. Alle apps in de Play Store worden hiermee dagelijks op schadelijke software gescand. Daarom heeft u dus geen losse virusscanner nodig wanneer u kiest voor een Chromebook.

Kiest u voor een laptop? Dan is het verstandig om een losse virusscanner of een antivirus programma aan te schaffen. Kies bijvoorbeeld voor Norton.

Batterijduur
Een van de voordelen van een Chromebook is de lange batterijduur. Dit komt omdat Chrome OS een licht besturingssysteem is en een Chromebook geen zware processor, een videokaart of SSD-schijf heeft die veel energie verbruiken. Een Chromebook gaat daarom de hele schooldag mee, dus u hoeft uw oplader niet mee te nemen. De meeste laptops hebben tegenwoordig ook een lange batterijduur, vooral laptops die geen zware processor en videokaart hebben, maar bent u echt op zoek naar een laptop waarop u kunt gamen of video’s bewerken? Dan moet u ervoor zorgen dat u ook altijd uw oplader meeneemt!
 

Een Chromebook en een laptop hebben zo allebei hun voor- en nadelen. Twijfelt u nog of u voor een laptop of Chromebook kiest? Bedenk dan voor uzelf goed wat u ermee gaat doen. Gaat u vooral tekstverwerken en internetten? Dan heeft u aan een Chromebook waarschijnlijk meer dan voldoende. Wilt u toch liever kunnen werken in meerdere programma’s, zoals Excel en Photoshop? Of wilt u bijvoorbeeld ook kunnen gamen? Dan past een laptop waarschijnlijk beter bij uw gebruik.

Heeft u nog vragen of heeft u meer advies nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Bekijk hier het volledige aanbod