Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

Big brother is watching you

norton
beveiliging
software

Bij verreweg de meeste internetgebruikers staat Google op nummer 1 van zoekmachines. We surfen dagelijks uren over het internet, zonder daarbij te beseffen dat Google ons elke zoekopdracht en klik volgt. Het bedrijf heeft daarmee inmiddels een onvoorstelbaar grote database opgebouwd en weet veel meer dan ons lief is. Het is goed om daarom bewust te zijn van het feit dat bijna niks wat we online doen, nog privé is. Om hier meer zicht op te krijgen heeft Google een online plek gecreëerd waar Google gebruikers kunnen zien wat het bedrijf allemaal over je weet. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we uit in deze tip.

Advertenties beïnvloeden

Google geeft allereerst de mogelijkheid om zelf aan te geven of uw informatie mag worden gebruikt om u gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wanneer u bijvoorbeeld heeft gezocht naar een nieuwe laptop, kan Google u advertenties voor laptops tonen. Of dankzij het registreren van locaties krijgt u bijvoorbeeld een advertentie te zien voor een nieuw restaurant in een bepaalde plaats. Dit is geheel opt-in, wat inhoudt dat u daadwerkelijk de keuze moet maken dat Google uw data mag gebruiken om u gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Via deze link kunt u de advertenties die u ziet relevanter maken.

Uw Google activiteiten beheren

Op de pagina 'Mijn Activiteit’ kunt u in één oogopslag zien wat Google allemaal over u weet. Dit overzicht is samengesteld op basis van uw dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan zoekresultaten, bezochte websites, bekeken YouTube-video's en meest bezochte locaties. Per onderdeel kunt u instellen of Google dat mag bijhouden - en daarmee dus ook gebruiken om gepersonaliseerde advertenties te tonen. In 'Mijn Activiteit' kunt u via de drie stipjes rechts bovenin alle Google-activiteit verwijderen. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u niet wilt dat uw zoek- en locatiegeschiedenis wordt bijgehouden.

Google gebruikt de verzamelde informatie in de basis dus om zijn diensten te verbeteren. U kunt hier dankzij opt-in nu tot op zekere hoogte zelf sturing aan geven. Daarnaast is het ook interessant om gewoon een keer een kijkje te nemen op ‘Mijn Activiteit’, om een idee te hebben bij wat Google allemaal over u weet. Want dan zult u zich pas echt beseffen: Big brother is watching you ..

Lees voor meer advies over online veiligheid de tip: Voorkom een persoonlijk datalek

Bekijk alle tips