Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

15 onbekende WhatsApp functies

smartphones
wifi
whatsapp

WhatsApp heeft regelmatig updates waar gebruikers vaak geen weet van hebben. Handige nieuwe functies gaan misschien zomaar aan u voorbij. Dat is zonde, vinden wij! Daarom delen we in deze tip met u 15 handige functies van WhatsApp!

1. Vind belangrijke informatie terug met de zoekbalk

In al die WhatsApp gesprekken kan het vaak lastig zijn een belangrijk berichtje terug te vinden. Gelukkig is dit probleem opgelost met een fantastische functie: de zoekbalk. Hoe? Scroll in het startscherm van WhatsApp, waar u ook al uw gesprekken ziet, helemaal naar boven. Hier vindt u de zoekbalk. Natuurlijk kunt u hier zoeken naar contacten, maar ook naar woorden! Wilt u bijvoorbeeld een berichtje terugvinden waar bijvoorbeeld een adres in vermeld staat. Zoek dan op het woord adres en u heeft een grote kans dat u het betreffende berichtje terugvindt.

2. Creatief met tekst 

Een tekst vetgedrukt, cursief of doorgestreept opmaken en versturen via WhatsApp? Dat kan! Hoe? Plak de volgende symbolen voor en na de tekst die u wilt opmaken: *dikgedrukt*,_ cursief_ en ~ doorgestreept ~.

3. Maak korte metten met blauwe vinkjes

We hebben er een haat-liefde verhouding mee: de blauwe vinkjes in de chatgesprekken van WhatsApp. Het kan handig zijn om te weten of iemand een berichtje wel of niet heeft gelezen. Maar andersom kan het ook vervelend zijn. Soms bent u nou eenmaal niet in de gelegenheid om direct te reageren op een berichtje, maar is lezen wel een optie. Om ‘stalkers’ slimmer af te zijn hebben wij de oplossing voor dit probleem: er is namelijk een manier om die blauwe vinkjes uit te zetten! Hoe? Ga in WhatsApp naar Instellingen > Account > Privacy. Daar kunt u vervolgens de leesbewijzen uitschakelen. Enige nadeel is dat u vervolgens zelf ook niet meer kan zien wie er in WhatsApp uw berichten wel of niet heeft gelezen.

4. Zie details over uw verzonden bericht

Ondanks dat het vervelend kan zijn dat vrienden en familie op WhatsApp kunnen zien wanneer u wel of niet een bericht heeft gelezen, is het andersom stiekem toch wel interessant om de exacte status van onze verzonden berichten te achterhalen. Op WhatsApp kunt u zien wanneer een bericht is verzonden, ontvangen en zelfs wanneer deze is gelezen. Maar voor niks gaat de zon op, u moet namelijk wel de beruchte blauwe vinkjes aan laten staan om van deze functie gebruik te kunnen maken. Hoe? Ga naar een WhatsApp-chat, houd een bericht ingedrukt en druk op de info-knop die verschijnt. Heeft u een iPhone? Veeg dan het bericht naar links om alle informatie te zien.

5. Privacy in groepsgesprekken

Groepsgesprekken: we hebben er allemaal wel een aantal in onze WhatsApp-lijst staan. Misschien wordt u ook wel eens aan groepsgesprekken toegevoegd met deelnemers die u verder niet kent. Wilt u voorkomen dat vreemden in dit soort groepen uw gegevens kunnen zien? Dat kan, want u kunt handmatig aanpassen wie uw gegevens te zien krijgen. Wel zo verstandig, want online dient u voorzichtig met privacygevoelige informatie om te gaan. Hoe? Ga naar Instellingen > Privacy en pas daar de opties voor uw online status en profielfoto aan. U kunt aangeven of iedereen, niemand of alleen uw contacten mogen weten wie u bent.

6. Personaliseer uw groepsapps

Over groepsapps gesproken: de ene groepsapp is interessanter dan de andere. Van sommige groepsgesprekken wilt u altijd op de hoogte blijven. WhatsApp heeft hier een handigheidje voor bedacht: de mogelijkheid om groepsgesprekken te personaliseren. Hoe? Ga naar de belangrijke chats en klik daar op de naam en druk op ‘Aangepaste meldingen’. Daar kunt u een aangepast berichttoon voor de betreffende chat kiezen.

7. Stuur een privébericht naar meerdere personen

Wilt u een uitnodiging voor een feestje versturen? Of uw hele contactlijst laten weten dat u binnenkort een nieuw adres heeft? Dan kunt u via WhatsApp een algemeen bericht verzenden. Dit werkt in feite hetzelfde als een BCC in e-mail. Uw contacten krijgen het bericht alsof deze privé is verzonden, waardoor ze niet doorhebben dat u tegelijkertijd een paar honderd anderen bekenden hetzelfde bericht heeft gestuurd. Hoe? Linksboven in WhatsApp, vlak onder de zoekbalk, staat de knop ‘verzendlijsten’. Wanneer u hier op klikt kunt u een bericht opstellen en alle contacten selecteren die dit bericht moeten ontvangen.

8. Bespaar op uw internetverbruik

Met een beperkte internetbundel wilt u natuurlijk zuinig met uw dataverbruik omgaan. Met WhatsApp kunt u hierop ook besparen, door ervoor te zorgen dat alle afbeeldingen die u via WhatsApp ontvangt weinig data verbruiken. Hoe? Open WhatsApp en ga naar Instellingen > open de Chatinstellingen en kiest voor de automatische download optie. Hier kunt u aangeven wanneer media gedownload mag worden. Kies bijvoorbeeld voor Wi-Fi wanneer u alleen thuis of op uw werk afbeeldingen wilt bekijken die u via WhatsApp ontvangt.

9. Sla afspraken direct in uw agenda op

Misschien is het u al eens opgevallen dat, wanneer u bijvoorbeeld een chatbericht verstuurt of ontvangt met een datum of het woordje ‘vandaag’ of ‘morgen’, tijdsbepalingen als een linkje worden weergegeven. WhatsApp biedt u op deze manier de mogelijkheid om afspraken direct in uw agenda in te plannen. Hoe? Houd de genoemde datum of dag ingedrukt en volg de stappen die in beeld verschijnen.

10. Gebruik WhatsApp op het web

Wilt u op kantoor toch regelmatig uw WhatsApp kunnen checken, zonder dat uw baas u non stop naar uw telefoon ziet grijpen? Maak dan gebruik van WhatsApp Web. Op deze manier kunt u via uw browser op uw computer of laptop gewoon berichten versturen en ontvangen, net zoals u dat op uw telefoon doet. Hoe? Ga in WhatsApp naar Instellingen > WhatsApp Web/Desktop. Ga vervolgens in een browser op uw computer of laptop naar: web.whatsapp.com en scan de QR-code op het scherm.

11. Gratis bellen

Wanneer u wifi in de buurt heeft is het met WhatsApp mogelijk om ‘gratis’ te bellen. Hoe? Check eerst of u de nieuwste versie van WhatsApp heeft geïnstalleerd. Mocht dit zo zijn, dan ziet u onderin het scherm van WhatsApp een nieuw tabblad voor telefoongesprekken. Klik op dit tabblad en kies een contact om mee te bellen.

12. Bespaar data tijdens gesprekken

Wanneer u belt via WhatsApp via uw eigen internetabonnement in plaats van via een wifi netwerk, dan kunt u in een rap tempo uw databundel opmaken. Er is een manier om uw verbruik zoveel mogelijk te beperken. Hoe? Ga in WhatsApp naar Instellingen > Data- en opslaggebruik. Kies onderin bij gespreksinstellingen voor Beperkt datagebruik. Dit gaat wel enigszins ten koste van de geluidskwaliteit tijdens het WhatsApp-bellen.

13. Stel herinneringen in

Vergeet u af en toe om op berichten te reageren? Markeer dan gesprekken waar u later nog op wilt reageren als ongelezen. Hoe? Veeg een chat naar rechts en markeer het bericht als ongelezen. Er verschijnt dan een blauwe stil naast het bericht als herinnering. Op Android moet je het bericht lang ingedrukt houden.

14. Reageer vanuit een pop-up

De snelste manier om op een bericht te reageren is rechtstreeks uw bericht in de notificatiebalk versturen!  Hoe? Ga naar WhatsApp en druk met uw vinger op het gesprek waar u een reminder voor wilt instellen. Houd het gesprek ingedrukt totdat u deze naar boven kunt swipen. Klik vervolgens op ‘Markeer als ongelezen’. Op Android moet u eerst de notificatie-instellingen van WhatsApp in om dit aan te zetten.

15. Spreek uw tekst in

Soms kan het handig zijn om even snel een bericht in te spreken in plaats van te typen. Op een iPhone kunt u natuurlijk een gesproken bericht sturen, maar op Android telefoons heeft u de mogelijkheid om de spraak en tekst functionaliteit te gebruiken. Hoe? Wanneer u het microfoontje indrukt, kunt u gesproken tekst opnemen, wat vervolgens weer wordt omgezet in getypte tekst.

Benieuwd naar nog meer smartphone tips? Lees ook: 6 gratis VR games en video's voor uw smartphone