Voor 20:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf € 20,-

14 dagen bedenktijd

Zorgeloos genieten!

Paradigit Tips

10 tips om de accuduur van uw laptop te verlengen

accu
laptops

De accu is één van de belangrijkste onderdelen van een laptop. Niets is vervelender dan een accu met een slecht uithoudingsvermogen. Niet alleen de accuduur van een enkele acculading is belangrijk, maar ook de totale levensduur van de accu. Wij geven u tien optimalisatietips.

Tip 1 - Vermijd een lege accu

Om de levensduur van een accu te maximaliseren, is het allereerst van belang dat u hem niet te vaak helemaal leeg laat lopen. Het is beter om de accu leeg te laten lopen tot 20 procent. Verschillende merken bieden ook software aan waarmee u ervoor kunt zorgen dat de accu nooit helemaal tot 100% opgeladen wordt. De Lenovo Power Manager is daar een goed voorbeeld van, maar Dell en Samsung bieden ook soortgelijke software aan. Verder zijn er ook laptops die uit zichzelf nooit tot 100% laden, maar daar net onder blijven steken.

Tip 2 – Maak gebruik van spaarstand

Het display van uw laptop verbruikt veel energie. Dim daarom het licht via de brightness knoppen op uw toetsenbord en gebruik een energiespaarstand om de laptop na een korte tijd in hibernate (winterslaap) of stand-by te laten overgaan.

Tip 3 - Schakel Bluetooth en indien mogelijk Wi-Fi uit

Het display van uw laptop verbruikt veel energie. Dim daarom het licht via de brightness knoppen op uw toetsenbord en gebruik een energiespaarstand om de laptop na een korte tijd in hibernate (winterslaap) of stand-by te laten overgaan.

Tip 4 - Gebruik zo weinig mogelijk externe apparatuur

USB-poorten kunnen veel stroom vragen. Beperk dus het aantal aangesloten externe apparaten zoals printers, muizen, speakers, koptelefoons en USB-sticks.

Tip 5 - Sluit overbodige programma’s

Op uw laptop maakt u waarschijnlijk gebruik van verschillende programma’s tegelijk. Voordat u het weet staan er tientallen programma’s open die u niet gebruikt. Denk maar aan internetbrowsers, media players en downloads. Sluit al deze programma’s af zodat u de last op de processor zo laag mogelijk houdt.

Tip 6 - Schaf een extra batterij aan

Batterijen verslijten, dat is een feit. Na enkele jaren is het leven van de batterij dikwijls gedaald tot 60 procent. Met een tweede accu verkleint u dat risico enorm. Het is niet alleen energiebesparend, maar ook uiterst handig om in het bezit te zijn van een extra batterij. Paradigit helpt u de juiste accu te vinden voor uw laptop met de accu keuzehulp.

Tip 7 - Kalibreer uw accu

Het komt wel eens voor dat een laptop de acculading onjuist weergeeft. De oplossing is om de accu te kalibreren. Dit doet u door de laptop volledig op te laden, vervolgens volledig te laten ontladen en tot slot weer op te laden. Zo weet de laptop weer wat de juiste lading van de accu is. Zet voor het kalibreren alle energiebesparende opties uit en doe het niet vaker dan nodig vanwege het negatieve effect van volledige ontlading.

Tip 8 - Vervang uw accu

Als uw laptop voorzien is van een makkelijk vervangbare accu en u gebruikt uw laptop vooral thuis, dan kunt u de accu er ook helemaal uit laten. Het is namelijk gewoon mogelijk om de laptop te gebruiken zonder accu, terwijl hij aan het stopcontact hangt. Zo wordt de levensduur van de accu verlengd. Bewaar de accu altijd op een koele en droge plek.

Tip 9 – Let op de temperatuur

Hele hoge en hele lage temperaturen zijn niet goed voor een accu. Laat een laptop in de winter, wanneer het erg koud is, bijvoorbeeld niet in de auto liggen.

Tip 10 - Berg nooit een volle accu op

Tot slot: berg nooit een volledig opgeladen accu op. Als u uw laptop een maand of langer niet gebruikt, zorg er dan voor dat de accu bij voorkeur voor ongeveer 40 procent is opgeladen. Wanneer u een volle accu opbergt, vergroot u de kans op het verlies van capaciteit.

Wilt u meer informatie over laptops of hulp bij de keuze van de juiste laptop of accessoire? Bekijk dan onze Laptop Koopgids of kom  langs in één van onze winkels voor hulp en advies.

Meer weten? Lees ook: Hoe bescherm ik mijn laptop?

Bekijk alle tips Bekijk alle laptops